Lifestyle

Printre carti (leapsa)

Printre cărți (leapșă)

   Întotdeauna este o plăcere să discut despre cărţi, ele mă relaxează, şi în momentele de incertitudine simt că mă ghidează cumva. Deşi nu citesc cantitativ, prefer să abordez diferite stiluri şi să experimentez în măsura în care se poate. Dacă este an nou, atunci trebuie să fie şi cu cerinţe. Cosmin de la Mes Passions s-a gândit că poate mă plictisesc de moarte în timpul liber şi ar cam fi cazul să preiau o leapşă, asa, cu ocazia zilei de azi.

Răspunsuri la provocări:

  • Când faci o pauză de la citit, folosești un semn de carte sau îndoi un colț al paginii?

   De obicei am un semn de carte alături, o bucată de hârtie, un bilet de autobuz, dar dacă nu găsesc, improvizez şi nu îndoi pagina. Respect cărţile, sunt pacifistă 🙂 .

  • Ai primit în ultima vreme o carte? Care a fost aceasta?

   Am primit destule, autori români şi străini, edituri diferite, genuri care ar putea să mă atragă sau poate ar putea să mă surprindă plăcut. Prietenii sunt de vină pentru comorile din imagine.

  • Citești în baie?

   Dacă baia este îmbietoare, da, de ce nu? Este o provocare.

  • Te-ai gândit vreodată să scrii o carte? Dacă da, despre ce?

   Hmm, în mintea mea sunt genială (îmi place la nebunie expresia, mă simt ca la 17 de ani), dar ideile sunt atât de banale încât chiar nu vreau să aduc pe piaţă o carte care nu se ridică la nivelul aşteptărilor celor din jur. Decât să fiu un autor de duzină, mai bine rămân la ceea ce sunt, un blogger pasionat de lectură.

  • Care este cartea ta preferată?

   Am multe titluri preferate, dar mă voi gândi la una recentă: Sărutul unui înger de Susan Elizabeth Phillips. În rest, voi menţiona câteva cărţi de suflet: Regatul viselor, Diavolul în iarnă, Pe strada Dublin etc.

  • Îți place să recitești cărți?

   Daaa, sunt destule momente când nu pot merge mai departe şi recitesc cu drag ceva de Judith McNaught. În general aleg titluri care mă binedispun şi îmi amintesc de fiecare dată că există happy end şi sufletul meu va rămâne multă vreme…unul romantic.

  • Ce părere ai despre o întâlnire cu autorii cărților pe care le apreciezi și ce le-ai spune?

   Am avut plăcerea să mă întâlnesc cu câţiva dintre ei şi să discut. De exemplu: Radu Găvan (i-am spus că nu-mi place drama, dar îi apreciez originalitatea, limbajul colorat şi atitudinea), Andrei Cioată (i-am citit manuscrisul cărţii de debut şi la un ceai în Târgovişte am discutat despre îndrăzneala cu care a abordat unele pasaje), Nataşa Alina Culea (a trebuit să aflu dacă Marat. Iubirea are spini va avea o continuare. Răspunsul nu m-a încântat, dar speranţa moare ultima), Daniel Botea (îl consider fratele meu mai mic şi da, am comentat de multe ori despre cele două cărţi publicate din trilogia „Eu împotriva mea!” şi Monica Ramirez (a fost frumos să dezbatem live o mică parte din seria Alina Marinescu, despre mistere şi adevărul din spatele paginilor). Până la următorul book tag promit să acumulez noi experienţe.

  • Îți place să vorbești despre ceea ce citești și cu cine?

   În general dezbat cu prietenele, avem păreri pro şi contra, ne facem recomandări sau aducem argumente despre esenţa lor, dacă ne-au plăcut sau ne-au dezamăgit.

  • Care sunt lucrurile care te determină să alegi o carte anume?

   Dacă este o noutate, recunosc, prefer să aştept anumite păreri avizate, eventual o recenzie prin blogosferă sau punctul de vedere al unui prieten, însă sunt destule ocazii când o copertă, o descriere sau acel ceva mă determină să o cumpăr.

  • Care crezi că este o lectură ,,obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie să o citească?

   Dacă este obligatorie, atunci nu are farmec. Cred că ar trebui o altă formulare. Am citit destule cărţi în liceu cu ştampila: TREBUIE. Înainte de a oferi un răspuns, îmi place să ştiu câteva lucruri despre persoană, ce anume preferă pentru a înclina balanţa.

  • Care este locul tău preferat pentru lectură?

   Poate fi oriunde. Am citit şi în leagăn, dar depinde de stare şi de locul unde ne aflăm. Dacă sunt acasă, pe o canapea, înconjurată de o pătură pufoasă, un ceai fierbinte cu lămâie şi deja mă simt grozav.

  • Când citești, asculți muzică sau preferi liniștea?

Prefer liniştea, dar în lipsa acesteia mă adaptez.

  • Ai citit cărți în format electronic?

   Destule. Câteva n-au fost tipărite (Încă o dorinţă de Andres) şi m-am bucurat de ele în acest format, iar altele au fost postate pe platforme online: ex. Wattpad.

  • Citești numai cărți cumpărate sau citești și cărți împrumutate?

    Da, citesc şi cărţi cumpărate şi împrumutate. Am prieteni cu care obişnuiesc să fac schimb, nu doar de impresii, dar îmi place să merg inclusiv la biblioteca locală. Acesta este modul meu de a fi la curent cu noutăţile şi de a încuraja conducerea bibliotecii să persevereze şi să cumpere cât mai multe titluri.

  • Fă un top al celor mai bune 5 cărți/serii pe care le-ai citit vreodată.

   Destul de greu, dar mă voi strădui să mă axez pe stiluri diferite, dar şi pe cele care mi-au rămas la suflet sau mi-au îndrumat paşii în timp:

  1. Jules Verne-Imaginaţia mea a luat-o razna cu cărţile acestui autor. Copilăria mea a fost vrăjită şi nu doar o dată. Orice titlu aţi alege, sigur va fi de bun augur.
  2. Un clasic care m-a impresionat şi am citit cât de mult am putut în liceu-Lev Tolstoi. Voi menţiona doar cartea Anna Karenina-celebră, clasică, dureroasă şi ecranizată 🙂 .
  3. Un historical romance care mi-a deschis drumurile şi cumva m-a adus alături de Iasmina/LPT – O dată pentru totdeauna de Judith McNaught. Poate că nu este cea mai inspirată alegere, dar este una sentimentală.
  4. Seria Alina Marinescu-suspans, thriller, spionaj, realitate şi o doză considerabilă de adrenalină. În cazul acesteia expresia „lucrurile nu sunt ce par a fi” i se potriveşte de minune.
  5. Nopţi de patimă-începutul unei serii cu vampiri, dar care a luat amploare în rândul cititorilor. Dacă aş avea posibilitatea să citesc şi restul cărţilor, atunci sigur aş simţi că l-am prins pe Dumnezeu de picior. De ce? Personaje incitante, situaţii neprevăzute, fiinţe ciudate, termeni necunoscuţi, dar eu sigur aş avea un zâmbet molipsitor. Oare am uitat să menţionez că nu-s pasionată de vampiri? Această serie m-a făcut să îmi schimb perspectivele, păcat însă că nu este în planul editorial pentru traducere.

Dacă este leapşă atunci nu trebuie să rămână doar pe tocuri, ci să meargă mai departe la prietenii din blogosferă. I-am ales după sprânceană şi sper să le stârnească interesul.

  1. Nataşa Alina Culea
  2. Andreea Ban-Serial Readers
  3. Ana-Ana are cărţi
  4. Marius Andrei-Carti Recenzii Analogii Antologii
  5. Răzvan Timar- Răzvan’s bookshelf
  6. Elene Anele- Personaje de basm
  7. Dan alias Infra Sun-Scriitori români
  8. Ely-Cuvinte Vrăjite

Dacă vă face plăcere să răspundeţi acestei provocări, sunteţi invitaţi să preluaţi întrebările.

    Sursă imagine: pinterest.com

 

Mili - Literatura pe tocuri

Drăgan Milica (Mili) - Membru Fondator / PR / Editor coordonator - Admin. grup Facebook - Literatura pe tocuri

View Comments

  • Frumoase raspunsuri! Mi-a placut selectia de carti, ai acoperit o plaja larga a genurilor literare. Mili, tu esti ca Rodica Ojog-Brasoveanu! Si dansa, la incurajarile sotului ei de a se apuca de scris, refuza pe motiv ca nu vrea sa aiba doar o opera de sertar. Bine ca n-a ramas la parerea asta!

    • Sorina, cred ca ai dreptate pe undeva. Seman cu Rodica Ojog Brasoveanu...la falcute =))
      In rest, cine stie, poate ma loveste inspiratia in timp ce citesc in baie si ma delectez cu vreo siropeala.
      Daca vei ramane aproape te vei distra copios peste vreo 10 ani, iti voi da cu autograf porcarioara scrisa sub anonimat :P
      Legat de diversitate, ar fi fost atatea de mentionat, dar nu vreau nici sa fac o insiruire de multe titluri.
      Mai pastrez si pentru viitor.

    • Arci, multumesc. Impartasim unele gusturi. Sunt curioasa care sunt cartile care le-ai mentiona la ultimul punct. Aaa, stiu: Arta conversatiei :P

    • Multumesc Daniela. Gusturi diferite, puncte de vedere diferite.

  • Bravo! Faine raspunsuri, norocoasa ca te-ai intalnit cu autorii si ai conversat cu ei. Imi plac titlurile alese. Cat despre seria Blackdagger Brotherhood, la noi cu Nopti de patima (vol 1) tradus in romana, anul acesta voi da curs provocarii si voi incepe seria de 17 volume (in prezent) in engleza. Pacat, merge tradusa aceasta seria in totalitate. Culmea, tu nu esti pasionata de vampiri si ai vrea sa citesti si restul.

    • Alexandra si eu visez sa citesc aceasta serie, dar va trebuie sa imi pun poftele in cui. Daaa, asa este, vampirii acestia chiar imi sunt pe plac. Sunt ciudati, amuzanti, diferiti, uniti si sexy-o combinatie mortala.

  • Frumoase raspunsuri!! Esti o norocoasa daca ai reusit sa te intalnesti cu autorii tai preferati ;) . Imi inchipui ca a fost distractie la maxim ;) :)

    • Multumesc Mirela. Am avut ocazia sa ii intalnesc la diverse evenimente sau pur si simplu norocul a dat peste mine. Inainte de a fi autori, sunt oameni, iar cartile cumva ne-au apropiat.

Recent Posts

Ducele și Trandafirul – Maria Philip – recenzie

Ducele și Trandafirul - Maria Philip - recenzie               Titlu: Ducele și Trandafirul  Autor: Maria Philip Editura: Editura Petale…

o zi ago

Aventură la Odesa – Clive Cussler și Dirk Cussler – recenzie

Aventură la Odesa - Clive Cussler și Dirk Cussler - recenzie Titlu: Aventură la Odesa…

2 zile ago

Povestiri din aeroport și de pe lângă. Cartea I –  Adrian Voicu – recenzie

Povestiri din aeroport și de pe lângă. Cartea I -  Adrian Voicu - recenzie Titlul:…

3 zile ago

Vârsta fragilă – Donatella Di Pietrantonio – recenzie

Vârsta fragilă - Donatella Di Pietrantonio - recenzie Titlu: Vârsta fragilă  Autor: Donatella Di Pietrantonio…

3 zile ago

Fiica infernului (cartea întâi a seriei Stringent) – Dyana Pîslaru – recenzie

Fiica infernului (cartea întâi a seriei Stringent) - Dyana Pîslaru - recenzie Titlu: Fiica infernului…

4 zile ago

Fete sclipitoare –  Jessica Knoll – recenzie

Fete sclipitoare -  Jessica Knoll - recenzie Titlu: Fete sclipitoare Autor: Jessica Knoll  Titlu original:…

o săptămână ago