Recenzii carti

Moaţa, Creaţa şi Grasu’la bal de Sidonia Drăguşanu-recenzie

Moaţa, Creaţa şi Grasu’la bal de Sidonia Drăguşanu-recenzie

Editura: Hyperliteratura, 2017 – reeditare

Ilustraţii: Doina Botez

Despre autoare

  Sidonia Drăgușanu – Scriitoare și jurnalistă ( 1908-1971)

 S-a născut la București, a urmat institutul francez Choisy-Mangiru ( 1919-1926), a debutat în presă în 1933 și în proză în 1934. Cu romanul de debut „ Într-o gară mică” a fost premiată de Editura Cugetarea pentru „ cel mai frumos roman de adolescență”. De-a lungul carierei a scris mai multe romane, piese de teatru care s-au jucat în teatrele bucureștene și din țară până în anii 80. Cărți pentru copii. A avut emisiuni la radio și TV.

  „Moața, Creața și Grasu’ la bal” marchează debutul Sidoniei în literatura pentru copii, în 1945. Poveștile ei transformă oameni obișnuiți în Moși Crăciuni misterioși, care vizitează pe neașteptate copiii dintr-un orfelinat, sau dau viață păpușilor din vitrina unui magazin și le pun în ipostaze neașteptate. Faptele și întâmplările poartă însă în ele atâta tâlc cât să le dea de gândit și oamenilor mari.

Ediția de față este îmbogățită de ilustrații create de Doina Botez. Născută în România, trăiește și lucrează în Italia din 1989. Artista s-a dedicat picturii și graficii, cu numeroase expoziții personale în România, Italia, în alte țări europene și SUA. Ilustrarea poveștilor Sidoniei este o revenire după mulți ani la una dintre vechile sale preocupări artistice.

   Întotdeauna am încurajat cititul la vârsta fragedă. Am citit povești piticilor sau am recomandat, copiilor care știu să citească, cărți potrivite vârstei lor. De curând am descoperit-o pe autoarea Sidonia Drăgușanu, scriitoare și jurnalistă. Spun de curând, chiar dacă autoarea ne-a părăsit cu mult înainte de a mă naște eu, pentru că nu a fost promovată. Foarte trist. Am fost plăcut surprinsă de scriitura de calitate, de eleganța cu care autoarea așterne cuvintele în poveștile pe care le-am citit în această carte de copii minunată.

   Aș putea spune că aceste frumoase povești nu sunt doar pentru copii. Stilul clasic al autoarei poate captiva cu ușurință orice adult, redescoperind bucuria lecturii cu sufletului copilăriei. Poveștile pline de magie, așternute cu măiestrie dă de gândit oricui ține în mână această superbă carte.

   Pe lângă poveștile pline de tâlc și învățături, la această carte se adaugă ilustrațiile absolut superbe și atenția cu care a fost realizată coperta și filele fine.

   Moața, Creața și Grasu’ la bal este o culegere de povești bine conturate. Titlul poartă numele poveștii care deschide ușa spre o lume a imaginației din lumea copilăriei în care păpușile prind viață, iubesc și trăiesc într-o lume a lor.

„ Ce lucruri neașteptate mi se întâmplă, se gândi Grasu’, și ce frumoasă e viața chiar și pentru o păpușă de cauciuc.

I se păru că trece timpul nesfârșit de greu până în seara următoare, când se întâlni iar cu Creața și cu Moața. „

   Da, viața e frumoasă, iar copiii trebuie să crească bucurându-se de ea tot așa frumos ca în poveștile Sidoniei.

   Autoarea creează povești frumoase, învățături asemenea unor pilde. Se folosește de lucruri, de Moș Crăciun, de păsări, plante, animale, să atragă atenția micului cititor asupra unor întâmplări sau asupra construirii unui caracter adecvat. Plin de gânduri frumoase, educative și a unei imaginații creative.

   Lectura este un factor de influență asupra minții în curs de formare. Un factor care contribuie pozitiv la comportamentul școlar și la atracția cititului de plăcere.

   Poveștile autoarei sunt pline de emoție ajutând copiii să-și dezvolte capacitățile de interpretare a mediului înconjurător. Învățând tot odată să fie buni ascultători și să aprecieze tot ceea ce-i înconjoară, dar și să respecte sentimentele celor din jur. Fie ei oameni sau animale. Fie lucruri sau plante.

„ Privirea trecu mai departe și întâlni ochii lui Tomi.

– Vreau cățelul, spuse fetița zâmbind.

– Ți-l dăm, ți-l dăm, strigară bucuroși copiii.

Tomi nu pricepu ce se întâmplă cu el.

Dar când fetița cea săracă îl mângâie și-i făgădui să-l îngrijească și să-l iubească mereu, el o crezu pe curând și o urmă.

Din ziua aceea, în Grădina Copiilor nu s-a mai auzit niciodată lătratul lui Tomi.

Pe maidan venea însă deseori fetița cea săracă cu prietenul ei Tomi și amândoi adunau tăcuți, dar niciodată triști, petece, nasturi, cutii.

Uneori, de după uluci îl strigau foștii lui tovarăși de joacă.

Tomi îi privea lung și îndată se apropia de stăpâna lui, îi săruta mâna vrând parcă să-i spună că nu jinduiește după veselia și buna stare de dincolo de gard… „

  Frumos îndemn. Nu-ți dori compania celor care nu doresc compania ta.

   Fii mulțumit cu prietenia sinceră a unei singure persoane, decât cu prietenia falsă a multora.

   Mi-a plăcut foarte mult stilul clasic, poveștile asemănătoare fabulei cu care autoare reușește să cucerească. O eleganță a cuvintelor demnă de admirat pentru perioada în care a fost scrisă pentru că îmbină literatura clasică cu ideea de modernizare într-un mod inedit.

Recomand  cu mare drag și îmi propun să mai citesc cărți scrise de Sidonia Drăgușanu.

Cartea Moaţa, Creaţa şi Grasu’la bal de Sidonia Drăguşanu poate fi comandata de pe site-ul Hyperliteratura

Recenzii cărţi pentru copii/ Rubrica Piticot

 

 

 

Vero

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

View Comments

Recent Posts

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

2 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

3 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

7 zile ago

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

o săptămână ago

Dezrădăcinații – Cătălin Ceaușoglu – fragment

Dezrădăcinații - Cătălin Ceaușoglu - fragment Titlu: Dezrădăcinații Autor: Cătălin Ceaușoglu Design copertă: Andrei Gamarț Nr.…

2 săptămâni ago

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) – Stephen King – recenzie

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) - Stephen King - recenzie Titlu: Pistolarul (seria TURNUL…

2 săptămâni ago