An apariție: 2017
Autor: Melissa Fleming
Categoria: Memorii Jurnal
Editura: Polirom
Format: 200×130
Număr pagini: 298
Traducator: Mihaela Negrilă
Avem impresia că diferențele dintre noi sunt imense. Trăim în zone diferite, avem obiceiuri diferite, vorbim limbi diferite… însă există o coordonată care ne poziționează pe toți, fără nicio excepție, într-o singură categorie, aceea de OM. Suntem, fără doar și poate, oameni și ne leagă pleiada de sentimente pe care o ținem ascunsă în suflet și pe care o etalăm în funcție de stare. Fără îndoială, în teorie știm cu toții că suntem oameni… în practică, trăim vremuri care dovedesc că am uitat acest lucru.
Melissa Fleming este purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Călătorește în zone de război și tabere de refugiați pentru a vorbi milioanelor de oameni obligați să-și abandoneze căminele. Este citată frecvent de mass-media internațională, inclusiv de „The New York Times”, „The Washington Post”, „CNN”, și „NPR”. Dintre miile de povești pe care Melissa Fleming le-a ascultat, a ales să pună în pagini povestea lui Doaa – o refugiată siriană care a supraviețuit terorii.
Cartea este o mărturie impresionantă a ororilor prin care au de trecut oamenii nevinovați, prinși în vâltoarea îngrozitoare și încrâncenată a unor minți bolnave, setate parcă să nu gândească decât în mod brutal și radical. Pentru astfel de oameni, care și-au pierdut calitatea de om atunci când au ales să facă rău aproapelui său, au de suferit mase întregi de oameni nevinovați. Paradoxal, după suferința produsă de proprii lor semeni, acești oameni nevinovați mai au de suferit și din pricina oamenilor care i-au etichetat pe toți ca având aceleași idei. După evenimentele groaznice, după atentatele numeroase care au avut loc în țările din Europa care au primit pe teritoriul lor refugiați, nu e de mirare că teama oamenilor e atât de mare. La mijlocul situației, prinși între controversele geo-politice, se află ei… oamenii care s-au născut în zonele de război și care se întreabă de ce nu pot să ducă o viață ca noi, ceilalți… Da, după evenimentele crunte din ultima vreme, lumea pare să se fi împărțit în noi și ceilalți, însă „ceilalți” reprezintă o noțiune destul de vagă și confuză la momentul actual.
Mărturia lui Doaa, pusă în pagini de Melissa Fleming te lasă fără cuvinte, frapează prin sinceritate și mai ales prin natura dură a evenimentelor relatate.
Doaa e o fată simplă, născută într-un orășel din Siria – Daraa – un adevărat colț de rai, unde pomii fructiferi erau mereu bogați, iar oamenii își urmau liniștiți cursul vieții… până într-o zi, când totul s-a schimbat.
Viața lui Doaa nu a fost ușoară nici până la începerea războiului, însă toate greutățile prin care a trecut au fost întâmpinate alături de familie. Familia e unul din factorii esențiali care îți conferă putere și care te ajută necondiționat să treci prin valurile uneori învolburate ale vieții. Ceea ce i s-a întâmplat lui Doaa este – pentru foarte mulți dintre noi – de neimaginat. Pentru că Doaa are o părere despre război și ține să o exprime, pericolul care o pândește este foarte mare, așa că plănuiște să plece, împreună cu iubitul ei, Bassem, în Suedia, urmând ca apoi să își aducă și familia acolo. Planul celor doi se dovedește a fi mult mai greu de realizat decât și-au imaginat.
Mutați de pe un vas pe altul, în condiții greu de descris, cei doi, împreună cu ceilalți refugiați ajung în mare. Cei mai mulți dintre refugiați mor, iar Doaa este martoră la tot ce se întâmplă. În aceste condiții îl pierde și pe iubitul său, însă încearcă să salveze doi copilași ai căror părinți se pierduseră în mare. Doaa este firavă, avea o imensă frică de apă, însă găsește o forță nebănuită de a rezista. Când ceilalți oameni – cu constituții fizice mult mai solide decât a ei – cedează valurilor și mor, unul câte unul, Doaa este printre puținii supraviețuitori. Timp de câteva zile, Doaa trăiește coșmarul de a vedea oamenii din jurul ei murind, copii morți alunecând printre bagaje, însă ceea ce o ține în viață este speranța.
Cartea este o viziune plină de realism a evenimentelor oribile prin care au de trecut cei care se încumetă să își lase viața în seama călăuzelor care promit călătoria spre pământul făgăduinței.
Iată câteva citate:
„Doaa era epuizată, dar îi era prea frică să doarmă, de teamă să nu-i cadă copiii din brațe. A numărat cadavrele din jurul ei – șapte. Măcar erau cu fața în jos, astfel că nu era nevoită să le vadă chipurile. Spinările lor dezgolite erau umflate, de un albastru-negru, culoarea balenelor. Duhoarea era insuportabilă. De fiecare dată când valurile împingea un cadavru spre ea, Doaa îl împingea înapoi cu picioarele sau cu mâna. Un bărbat pe nume Momen a ajutat-o să le îndepărteze pe unele. Era unul dintre puținii supraviețuitori rămași și stătea acum aproape de Doaa”.
„Apoi, brusc, trupul lui s-a moleșit pe umărul unchiului său. Bărbatul l-a strâns pe copil la piept, s-a îndepărtat de colacul lui Doaa, iar aceasta i-a privit scufundându-se împreună, în timp ce cadavrul mamei băiatului plutea lângă ea.
-Dumnezeule, toată lumea moare în jurul nostru, l-a auzit Doaa spunând pe Momen”.
Ce s-a întâmplat cu Doaa, cu copiii pe care a încercat să-i țină în viață și cu toți cei jurul ei, veți afla citind mărturia cutremurătoare din paginile cărții.
Cartea este o odisee a forței de a merge mai departe, de depășire a limitelor umane, însă este și o lecție dură, o palmă a unei realități la care suntem martori. S-a discutat mult pe tema fenomenului refugiaților. Multora, acest cuvânt le produce frică. Și nu e greu de înțeles de ce. Mai greu de înțeles este de ce omenirea are de trecut prin astfel de etape tocmai acum, în plină epocă a comunicării, acum, când gradul de civilizație este atât de mare…
Recomand cartea celor care preferă genul „memorii” sau „jurnal”, dar și celor care vor să citească o mărturie sinceră, o poveste de viață cutremurătoare… dar mai ales reală.
Cartea O speranță mai puternică decât marea, de Melissa Fleming poate fi comandată de pe târgulcărţii.ro
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Felicitari pentru recenzie :)
Mulțumesc mult!
Cu cea mai mare placere. Ador recomandarile voastre:)
Mie imi plac cartile de acest gen. Nu tocmai happy . Fru.oasa prezentarea ta !!
Într-adevăr, nu e tocmai happy, însă e o realitate a zilelor noastre. Merci, Vero!
frumoasa prezentarea ro!doar ca nu prea mai am rabdare cu astfel de carti
Mulțumesc, Arci! Pe mine m-a impresionat!
Am tot auzit de această carte, însă tu m-ai convins s-o includ în planurile mele de lectură viitoare :)
Felicitări pentru recenzie locco_smiley_10
Mulțumesc mult, Cos!