O vară de răscruce, povestea unei adolescente din înalta societate newyorkeza a anilor ’40, este primul roman al lui Truman Capote, început în 1943 şi abandonat cinci ani mai târziu. Deşi Capote se reîntoarce periodic la manuscris, nu-l finalizează niciodată – mai mult, în 1966, când îşi părăseşte locuinta din Brooklyn, printre obiectele lăsate în urmă se numără şi cele patru caiete conţinând textul şi notele cărţii. Considerate de biografii săi pierdute pentru totdeauna, ele au fost recuperate în 2004, la douăzeci de ani de la moartea autorului, pentru ca doi ani mai târziu să vadă, în sfârşit, lumina tiparului.
Truman Capote s-a născut la 30 septembrie 1924, în New Orleans. În 1948 i-a apărut romanul „Alte glasuri, alte încăperi, care s-a bucurat de un enorm succes şi l-a impus in atenţia criticilor ca una dintre cele mai mari speranţe ale prozei americane. Volumele de povestiri, romanele şi piesele de teatru publicate ulterior – O vară la răscruce (1943, roman apărut postum, în 2005; Polirom, 2006), Arborele nopţii şi alte povestiri (1949), Harfa de iarbă (1951), Mic dejun la Tiffany (1958; Polirom, 2011, 2012), Cu sânge rece (1966; Polirom, 2011), Muzică pentru cameleoni (1980; Polirom, 2009), dintre care multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputaţia şi, totodată, stilul: o combinaţie irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic şi complexitate stilistică.
Cartea „O vară de răscruce”, scrisă de Truman Capote, a apărut la editura Polirom în anul 2013, în colecţia Biblioteca Polirom Esenţial, în traducerea Antoanetei Ralian.
Grady McNeil este o fată minoră, frumoasă, slăbuţă şi delicată. Iubeşte să danseze şi să se distreze în compania prietenilor săi. Trăieşte din plin viaţa şi nu regretă nimic.
Familia ei hotărăşte, în timp ce se afla în interiorul hotelului Plaza să meargă în Europa, pe parcursul unei veri. Ea nu doreşte să părăsească New York-ul şi, astfel, rămâne singură acasă.
În drum spre ieşirea din hotelul Plaza, Grady este strigată de Peter, iubitul ei. Aceasta îi spune că familia ei va pleca în Europa pentru a petrece vara şi îi propune să o însoţească spre vaporul în care urma să fie îmbarcaţi membrii familiei McNeil.
Având câteva clipe de răgaz până ce vaporul va pleca din port, Grady profită şi se angajează într-o conversaţie cu Peter, având ca subiect: celebritatea.
După plecarea părinţilor, Grady merge să se vadă cu un alt iubit de-al ei, Clyde Manzer. Acesta nu era prima dragoste a protagonistei, Grady mai fiind îndrăgostită în trecut de unul dintre vecinii ei, Steve.
Clyde Manzer este un tip dur, musculos şi lucrează într-o parcare. Venirea lui Grady McNeil la el la serviciu îl surprinde şi indispune uşor, deoarece acesta dormea într-o maşină, în loc să îşi îndeplinească atribuţiile sale.
Discutând câteva minute, Clyde şi Grady ies în oraş, alături de Mink, un prieten, în Central Park. Nevoit să plece, pentru că a intervenit ceva urgent, Clyde Manzer îşi cere scuze că nu mai poate rămâne. Grady, deşi supărată, îl înţelege. Însă, Clyde nu pleacă chiar aşa de repede, având totuşi timp să meargă în vizită la Grady acasă. Deoarece atunci când eşti îndrăgostit uiţi de timp şi de tot, nu îţi dai seama câtă vreme ai petrecut alături de iubit/ă şi Clyde pleacă abia după miezul nopţii, în acest timp făcând dragoste cu iubita lui.
Cu toate că îi promisese celuilalt iubit că va ieşi cu el pe la ora 19, Grady a uitat şi abia după ce a plecat Clyde îşi aminteşte de promisiunea făcută lui Peter. Se îmbracă grăbită şi pleacă spre clubul în care acesta o aştepta. Fiind isteţ, Peter şi-a dat seama că Grady mai are pe cineva, dar, pentru că o iubeşte, trece peste acest aspect.
În zilele ce urmează, Grady îi găteşte lui Clyde nişte crochete pe care le arde, afirmând că iubeşte să gătească. De asemenea, Grady vrea să-i pregătească iubitului ei Clyde şi un tort de ciocolată, însă reînvierea unor amintiri nu tocmai plăcute face ca tortul să fie dat uitării.
În noaptea când au dansat în club, Peter şi Grady, li s-a făcut o poză care a apărut într-un ziar din New York. De cum observă poza din ziar, Clyde îi cere explicaţii, dar în acelaşi timp şi Grady sare cu ipoteza că a găsit o cutie de pudră în maşina ei pe care i-o împrumutase- concluzia ar fi că şi el o înşală pe ea. În realitate, cutia de pudră aparţinea surorii lui Clyde, care murise cu puţin timp în urmă, din cauza unei căzături, şi nu unei amante de-a lui.
Trebuie menţinonat faptul că, Clyde era deja căsătorit cu o evreică, fiind şi el evreu, din câte spune chiar el.
Grady se supără şi vrea să plece la sora ei, Apple, în East Hampton, dar nu mai pleacă, ci se decide să meargă în Red Bank, New Jersey. Aici, în Red Bank, se căsătoreşte cu Clyde. Lucru destul de ciudat, deoarece el era deja căsătorit şi total ilegal, pentru că Grady încă avea 17 ani. După căsătorie este dusă să facă cunoştinţă cu familia lui numeroasă, care locuia pe Broadway, un loc ciudat din perspectiva lui Grady. Discută cu familia lui şi schimbă câteva confidenţe cu mama acestuia.
De îndată de ajunge acasă la ea, găseşte dezastru în camera mamei ei, care, în timp ce familia ei se afla în vacanţă, aceasta a devenit a lui Clyde. Nu înţelege de ce şi, cu gesturi simple, se apucă să strângă câteva haine aruncate pe jos.
Între Clyde şi Grady apar neînţelegeri şi se despart temporar. Clyde o sună, însă Grady nu răspunde la telefon. De asemenea, Grady află că este însărcinată. Oare al cui este copilul? Al lui Peter sau al lui Clyde? Cum se sfârşeşte tumultoasa poveste de viaţă a lui Grady McNeil?
„Truman Capote este cel mai desăvârşit scriitor din generaţia mea.” (Norman Mailer)
„Proza lui Capote are fragmente cu adevărat geniale, precum acela în care vorbeşte despre valul de căldură ce acoperă oraşul: «Arşiţa despică craniul oraşului şi scoate la iveală creierul lui alb». Pagină după pagină, descrierile emoţionante se înlănţuie; romanul este, într-adevăr, un imn închinat New Yorkului si merita citit fie doar şi pentru acest lucru.” (The Guardian)
„O descoperire senzaţională atât pentru critici, cât şi pentru cititori.” (Kirkus Review)
Mi-a plăcut această carte şi am citit-o într-o singură după-amiază. Truman Capote are un stil uşor, delicat şi simplu. Descrierile realizate de scriitorul Truman Capote sunt foarte complexe şi interesante, lucru pe care l-am apreciat.
Lecturi plăcute în continuare, dragi cititori!
Cartea O vară de răscruce de Truman Capote a fost oferită pentru recenzie de Libris.ro. Poate fi comandată de pe site-ul Libris.ro
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Felicitări pentru recenzie locco_smiley_10
Ce-i drept nu am citit încă nimic scris de Truman Capote :D
Merita sa citesti macar o carte de Truman!
o carte de sezon...felicitari pentru recenzie
Multumesc mult!
Robert are gusturi foarte interesante si serioase! Faina recenzie!
Multumesc! Lecturi placute in continuare!