Carti Mystery - Thriller

Păzitoarea crocodilului de Katrine Engberg – Crime Scene Press – recenzie

Păzitoarea crocodilului, de Katrine Engberg – Crime Scene Press – recenzie

Păzitoarea crocodilului

Katrine Engberg

Crime Scene Press – 2021

KROKODILLEVOGTEREN
Traducere Iulia Dromereschi
Număr pagini: 348

  “Katrine Engberg (n. 1975, la Copenhaga) este o autoare daneză de romane de suspans. A fost dansatoare și coregraf pentru teatru și televiziune.
A debutat în 2016 ca scriitoare de crime cu romanul de față, care-i are în prim-plan pe detectivii Jeppe Kørner și Anette Werner. Cartea a fost bine primită de critici și, trei ani mai târziu, era încă pe prima poziție în topul vânzărilor. În 2017 a apărut al doilea volum din serie, urmat în 2018 de al treilea, care a urcat pe prima poziție în clasamentul bestsellerurilor din Danemarca cu cinci săptămâni înainte de publicare.
Drepturile pentru seria Kørner/Werner au fost vândute în 28 de țări, printre care Statele Unite, Rusia, Germania, Suedia și Norvegia. În Rusia, Germania și Norvegia, romanele ei au fost tot timpul pe lista celor mai vândute cărți.”

“Serie vândută în 28 de țări, aflată în topul clasamentelor din Norvegia și Suedia

#1 în topul vânzărilor celui mai important lanț de librării din Norvegia

Un roman de debut tensionat, plin de calități literare.”

O tânără este ucisă cu brutalitate în apartamentul ei. Pe chip îi sunt săpate linii care formează un model straniu. Polițiștii Jeppe Kørner și Anette Werner primesc cazul și stabilesc rapid o legătură între victimă, Julie Stender, și proprietara apartamentului în care locuia, Esther de Laurenti. Lui Esther îi place cam mult să bea și dă petreceri nebune cu prietenii ei artiști. Se dovedește că Esther este și scriitoare în curs de afirmare – iar când Julie apare ca victimă a unei crime în manuscrisul încă neterminat al romanului, legătura dintre ficțiune și realitate devine mai neclară și mai periculoasă.

Dar rolul lui Esther în acest scenariu încurcat nu este tocmai limpede. Este ea ucigașul, sau este la rândul ei victimă într-un joc bolnav al răzbunării? Anette și Jepe trebuie să se cufunde în trecutul celor două femei ca să descopere identitatea crudului păpușar care trage sforile.

  Roman de debut al autoarei Katrine Engberg, un roman excepțional. Am citit cartea “cu sufletul la gură”, multă acțiune, multe personaje – o caracteristică a cărților scrise de nordici, dar mai ales un deznodământ atipic și o explicatie halucinantă. Mai mult, toată acțiunea se petrece pe fondul vieții private, a sentimentelor, gândurilor, trăirilor, aventurilor polițiștilor.

  Echipa de investigatori Jeppe Korner și Anette Werner lucrează bine împreună cu toate că sunt cât se poate de diferiți în particular. Dacă pe Anette o așteaptă acasă un soț care o sprijină și o ajută foarte mult, Jeppe este singur, divorțat, debusolat de faptul că fusese părăsit de cea pe care o crezuse partenera lui de cursă lungă. Dar Therese alesese să fie fericită cu altcineva și să aibă un copil.  Probabil că și problema medicală a lui Jeppe și încercarea asiduă de-a avea copii fuseseră un motiv. Jeppe se cufundă în autocompătimire, ia calmante, bea, dar meseria reușește să-l scoată la liman și să-l facă să se împace cu viața.

     Din rutina relativ călduță îi scoate o primă crimă.

  Tânăra Julie Stender este găsită de un bătrânel din vecini moartă. Gregers, vecinul, are un șoc și este internat în spital, iar poliția începe cercetările.

  Casa îi aparținea lui Esther de Laurentis, era de fapt casa ei părintească.  Fusese profesoară la universitate, se pensionase și începuse să scrie o carte polițistă. La parterul clădirii era un bar, ei o și găsiseră pe fată după urletele bătrânului.

  Fetele Julie și Caroline, prietena ei plecată acum în excursie, locuiseră la etajul 1.  La etajul superior locuia Gregers, iar la trei Esther cu câinii și amintirile ei.

   Îl mai avem pe Kristoffer, un tânăr arab, care renunțase la conservator, lucra costumier la teatru, dădea lecții unor elevi, compunea muzică electronică. Bun prieten cu Esther, îi făcea cumpărăturile, îi gătea, o ajuta când dădea mese pentru prieteni și cunostiințe importante, cântau mult și discutau împreună. Kristoffer se împrietenise și cu fetele mai ales cu Julie care ajuta și ea la servit când Esther avea nevoie.

  Invitații erau muzicieni, sciitori, oameni de artă printre care și Kingo – un mentor pentru tineri, proprietar de galerii și pictor.

  Esther și alți doi prieteni de-a ei își făcuseră un grup privat pe net, unde postau  fragmente din romanele pe care le scriau pentru a primi un feedback.

  În timp ce poliția cercetează crima oribilă, șocantă deoarece asasinul crestase față lui Julie cu cicatrici ca un model,  Esther își dă seama că ucigașul, oricine ar fi fost, urma întocmai elementele din romanul ei polițist.

  Cercetările îi poartă pe polițiști în diferite locații în care trăise Julie, află despre aventura ei cu un profesor, despre presupusul avort, despre cum tatăl ei, un om bogat și cu relații, făcuse ca iubitul  să fie concediat. Acesta se mutase în localitatea unde trăia mama lui și brusc murise, se presupunea că se sinucisese, lucru pe care mama lui nu-l acceptă. Fiecare persoană  cu care vorbeau: prietenii lui Julie, mama  profesorului, mama prietenei ei, Esther, Kristoffer, tatăl ei și Kingo – prietenul tatălui ei, descriu o altă Julie.

  Mama profesorului ridică valul spunându-le că de fapt Julie născuse o fetiță, o dăduse spre adopție obligată de părinți, dar că și ea și băiatul ei își căutau copilul și că era convinsă că acesta fusese motivul uciderii lui.

  Tatăl lui Julie este evaziv și parcă nebun,super secretos, deși la un momendat se învinuiește și se declară vinovat.

  Intervine a două crimă, moartea lui Kristoffer, se presupune că urmărind-o pe Julie o văzuse cu actualul iubit, pe care încă nu-l știa nimeni.

  O grămadă de secrete, de minciuni, de tabuuri, de relații între cei bogați, de hotărâri de autojustitie, toate obstrucționează ancheta.

   Cu acordul  poliției Esther îl provoacă pe ucigaș.

  Poliția își dă seama că ucigașul e mereu cu un pas înainte, parcă le anticipează mutările, știe mai multe despre amprente şi urme, că a avut acces în toate locuinţele, că toate  mișcările lui vor s-o incrimineze pe Esther.

   Dar cine ar putea-o urî atât de mult și de ce?

  Discuțiile pe care Esther și le amintește de la cheful ei la care fusese și Kingo, mărturisirile pe care le făcuse despre tinerețea ei, interacțiunile dintre musafiri, ridică un colț de văl.

   Doar că fără probe nu putea fi nimeni învinuit!

  Îl găsesc totuși pe ucigaș, un tânăr criminalist, dar până să-l aresteze acesta dispare. Pare că nu și-ar fi terminat misiunea!

  Esther este răpită, apoi dispare și nepoata lui Kingo. Vor reuși să-l facă și pe tatăl Juliei să le spună ce știe. Iar asistenții lui Kingo îi conturează potretul unui tip narcisit, căruia nu-i pasă pe cine lezează, care este capabil să-i influențeze și să-i convingă pe tineri să procedeze cum vrea el.

Cine este ucigașul și de ce ucide?

De ce e hotărât s-o implice pe Esther?

Ce legătură este între Julie și Kingo?

Ce legătură are familia lui Kingo cu Julie?

O grămadă de întrebări la care veți găsi răspuns citind cartea.  Așa va veți explica și semnificația titlului.

 Veți vedea cum secretele, minciunile, egoismul, lăcomia, trădarea, convingerea că bogăția și statutul social îți dau dreptul să faci ce vrei, duc la crime, morți inutile, răzbunare prostească, pustiu și lacrimi.

  Abia aștept să văd ce noi anchete vor mai avea cei doi polițiști.

Iată și câteva păreri avizate:

Ce debut extraordinar! Katrine Engberg e un star absolut!”(Camilla Läckberg)

Narațiunea alertă a lui Engberg este consolidată de personaje interesante și ciudate, precum și de un decor captivant… o lectură extrem de plăcută.”(Kirkus Reviews)

Debutul lui Engberg e ticsit de secrete de familie întunecate – și e un smorgasbord plin de surprize.”(People)

Un debut uluitor. Personajele de neuitat propuse de Katrine Engberg și răsturnările de situație geniale îi vor fermeca pe cititorii de ficțiune de suspans.”(Kathy Reichs, autoare bestseller New York Times)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Păzitoarea crocodilului de Katrine Engberg – Crime Scene Press – recenzie

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Mă fascinează cărțile din această colecție. Mulțumesc pentru recomandare si felicitări pentru recenzie!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago