Carti de dragoste

Peste cinci ani de Rebecca Serle – Editura Nemira – recenzie

Peste cinci ani, de Rebecca Serle – Editura Nemira – recenzie

Peste cinci ani

Rebecca Serle

Titlul original: In five years

Editura: Nemira

Colecția Damen Tango

Anul aparitiei: 2020

Traducere din limba engleză de: Alexandra Florescu

Număr pagini: 239

Gen: Dramă, Romantic

Cotație Goodreads: 3,86

  „Peste cinci” ani este o poveste frumoasă, emoționantă, ce mi-a plăcut atât de mult, încât nu știu cum s-o redau. Sindromul cărții plăcute.

Este o poveste despre prietenie, iubire, sacrificiu.

Unde te vezi peste cinci ani?

  O întrebare frecventă la interviuri, care unora dintre noi ne place mai mult sau mai puțin. Eu recunosc, niciodată nu știu să răspund la ea. Nu știu ce voi face peste o lună, dar peste 5 ani…

  Însă protagonista romanului, Dannie, adoră această întrebare și știe răspunsul în detaliu. Cel puțin la început.

  Dannie este avocat de succes într-o corporație, o carieristă convinsă, cu întreaga viață planificată în detaliu. Adoră să controleze și să planifice și cum am spus mai devreme, știe exact unde va fi peste cinci ani. Va lucra la firma pentru care susține un interviu și va fi căsătorită cu iubitul său, David. Știe că într-o seară anume se va logodi, știe și cum se va petrece evenimentul și ce se va întâmpla după. Totul planificat în detaliu.

  Seara are loc exact cum își imaginează, numai că odată ajunsă acasă împreună cu David, adoarme și are un vis ciudat: se află într-un apartament împreună cu alt bărbat pe care nu-l cunoștea și de care este foarte atrasă. Totul pare foarte real și schimbul lor de replici indică faptul că au o relație. Pe televizor vede afișată data: 15 decembrie 2025, cinci ani mai târziu.

  Revine în prezent, unde nu s-a schimbat nimic. Își spune că totul este un vis fără sens, deși experiența a tulburat-o. Își spune că nimic din cele visate nu se va întâmpla. Nu făcea parte din plan.

„Mi-am planificat toată viața în așa fel încât nimeni să nu poată apărea la ușa mea să distrugă totul? Probabil. Dar nu prea mai am ce să fac acum. Sunt cine sunt.”

„Credeam că prezentul influențează viitorul. Că dacă muncesc mult, o să obțin lucrurile pe care mi le doresc. Slujba, apartamentul, viața. Că viitorul e doar o bucată de lut așteptând ca prezentul să-i spună ce formă să ia. Dar nu e adevărat. Nu poate fi.”

  Până când peste patru ani și jumătate, bărbatul din vis intră în viața ei și nu oricum: este iubitul celei mai bune prietene, Bella.

  Prietenia dintre Dannie și Bella ocupă un rol foarte important în roman. Cele două se cunosc de mici, de peste 25 de ani, iar Dannie a jucat întotdeauna rolul protectorului cu Bella.

  Sunt foarte diferite, dar într-un fel, așa se completează: Dannie întotdeauna prevăzătoare, organizată, cu un plan la ea; Bella este fata boemă, artistă, zăpăcită, ce preferă să trăiască clipa și să nu-și facă griji pentru nimic.

„- Revenind la discuția dinainte, spuse Bella după ce chelnerul pleacă, cred că sacrificiul e direct opus manifestării. Dacă vrei să-ți împlinești visurile, cred că trebuie să cauți abundența, nu lipsa.

  Văzând că îi apare în cale fix bărbatul din vis, Dannie face tot posibilul pentru a-l evita: stabilește nunta împreună cu David, pas ce ar fi trebuit, conform programării, să fie făcut de mult timp. Deși s-au logodit în urmă cu aproape 5 ani, nu s-au hotărât să se căsătorească, amândoi fiind foarte ocupați cu munca. Aparent, relația lor este cea potrivită: au aceleași țeluri, aceleași ambiții, dar chimia, atracția dintre ei, scânteia tipică relațiilor pasionale lipsește. Cum îi spune Bella, îl iubește, dar nu e îndrăgostită de el.

  Tot ce pot să vă spun este că îmi făceam multe scenarii în cap cu privire la ce urma să se întâmple, însă niciunul nu a fost cel din roman. Nu-mi închipuiam că lucrurile aveau să ia o asemenea întorsătură. Iar Dannie, în ciuda faptului că a pus mereu cariera pe primul plan, îi va oferi Bellei un sprijin necondiționat, fiind alături de ea trup și suflet.

„Am crezut că eu o protejez pe ea. Că ea e cea smintită, iresponsabilă și frivolă. Că era treaba mea s-o protejez. Că eu sunt cea puternică, care compensează pentru slăbiciunea și toanele ei. Dar m-am înșelat. Nu eu eram cea puternică, ci ea. Pentru că asta înseamnă puterea: să îți asumi un risc, să pășești greșit, să iei decizii bazate nu pe fapte, ci pe emoții. Și doare. E ca și când aș avea o tornadă dezlănțuită în suflet. Se pare că nu voi supraviețui.

– O să supraviețuiești, îmi spune. Deja ai supraviețuit.”

  Nu pot spune că îmi plac finalurile în coadă de pește, de multe ori mă enervează, însă la „Peste cinci ani”, aceste tip de final se potrivește. Cred că este cea mai bună opțiune la care autoarea a recurs pentru a nu cădea în clișee.

  Personal, mi-a plăcut foarte mult cartea. Nu știu cu alții, dar cu mine a rezonat foarte bine. În plus, mi-a plăcut foarte mult stilul: fluid și ușor de parcurs.

Despre autoare:

  Rebecca Serle este autoare și scenaristă de televiziune. Romanul său de debut, „When you were mine”, a avut mare succes, urmând „Famous in Love”, adaptat într-un serial TV, „The Edge of Falling”, „The Dinner List”.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago