Dintotdeauna tu de Colleen Hoover – Editura Epica – recenzie

Dintotdeauna tu, de Colleen Hoover – Editura Epica – recenzie

Dintotdeauna tu

Autor: Colleen Hoover

Editura: Editura Epica

Data apariției: 2020

Număr de pagini: 480

  Colleen Hoover este o autoare americană foarte titrată, de multe ori #1 în topurile de specialitate. S-a axat foarte mult pe genurile New Adult și Young Adult, abordează teme romantice, dar are la activ și thrillere psihologice. La bază, a studiat asistența socială și a și profesat în acest domeniu, până și-a dat frâul liber pasiunii și a început să scrie. Inițial pe rețelele de socializare, ulterior cu acte în regulă. Dintotdeauna tu e apariție nouă la noi, în același dulce-amar stil cu care ne-am obișnuit.

  Morgan și Clara, mamă și fiică, ambele tinere, nu doresc să-și semene una celeilalte. Morgan avea 17 ani când a rămas însărcinată și nu dorește ca fiica sa să facă același lucru. Nu o consideră o greșeală, însă viața sa s-a schimbat complet și a intrat într-o rutină vizibilă. Clara, pe de cealaltă parte, tinde să fie o persoană imprevizibilă, vrea să-și trăiască viața fără a avea parte de momente plictisitoare.

  Chris, soțul lui Morgan și tatăl Clarei, pare a fi un punct de echilibru. Dar toată viața lor se schimbă când el are un accident. Iar misterul se adâncește tot mai tare când Morgan și cumnatul ei, Jonah, află că Chris era în mașină cu Jenny, sora lui Morgan. Da, lucrurile pot fi extrem de complicate atunci când afli că viața ta pare a fi o minciună, că soțul și sora ta s-ar putea să îți ascundă niște lucruri importante….

 

”Răsuflarea mea e greoaie. Sunt furioasă, dar furia mea nu se îndreaptă împotriva lui Jonah. Totul mă înfurie: Chris, Jenny, amintirile mele în care ei doi apar împreună. Sunt furioasă deoarece știu bine că, de acum înainte, aceasta va fi noua mea obsesie. Mă voi întreba mereu când anume a început totul între ei, ce semnificație avea fiecare privire pe care au schimbat-o, ce a însemnat fiecare conversație pe care au purtat-o. Oare aveau mici glume pe care le înțelegeau doar ei doi? Le-au rostit față de mine? Oare s-au amuzat văzând că nu eram în stare să îmi dau seama ce se întâmplă sub nasul meu?”

  Dintotdeauna tu este o carte despre familie. O carte mamă-fiică. O carte despre trădare, tendința de a-ți proteja copilul și tendința de a-ți judeca părinții. Contează foarte mult să nu judecăm în necunoștință de cauză. Contează să nu avem impresia că le știm pe toate. Contează să ascultăm, altfel am putea răni persoanele de lângă noi și în mod sigur nu va ieși nimic bun din asta.

  Morgan este tipul mamei casnice, previzibile. Deși nu îi place să fie catalogată așa, iar Clara nu i-o zice cu răutate, este adevărat. Viața sa s-a învârtit în jurul familiei, a soțului și a fiicei sale. Dedicată complet, a uitat de ea și de dorințele ei. Nu a mai studiat, nu s-a angajat. Iar acesta e un lucru rău în momentul în care Chris nu mai este lângă ele. Nu mai are cine să le poarte de grijă, astfel că ea devine stâlpul familiei. Morgan suferă o maturizare forțată. Asta deși a născut la 17 ani, vârstă la care majoritate fetelor încă sunt la liceu și își croiesc drumul în viață.

  Clara nu știe adevărul despre tatăl și mătușa sa. Nu știe că există o cameră de hotel, genți cu desuuri și toate celelalte. Morgan încearcă să o protejeze cu orice preț, chiar dacă ea pare persoana rea din toată povestea. Mai ales că în tot acest timp se apropie foarte mult de Jonah, cumnatul ei, pe care îl cunoaște din adolescență. Iar acuzele ajung la adresa lor în loc să fie la adresa celor vinovați.

”Clatin din cap, încercând să mă conving că nu an văzut ceea ce tocmai am văzut. Mama mea… sărutându-se cu logodnicul surorii ei moarte. Mama mea… sărutându-se cu prietenul cel mai bun al soțului ei mort.

Fac un pas îndărăt, de parcă încăperea e contaminată cu trădare și mă tem că m-aș putea îmbolnăvi și eu. Mama inspiră adânc și apoi se întoarce cu fața la mine, cu ochii înotând în lacrimi.”

  Cartea e îmbibată de greșeli. De greșelile celor doi adulți care au ascuns aventura lor și au ruinat două familii. De greșelile Clarei, care este mult prea impulsivă. De greșelile lui Morgan, care își protejează excesiv fiica. Și de greșelile lui Jonah, care nu are curajul să reacționeze cu mult timp în urmă.

  Trădarea nu are nicio scuză, dar faptul că vrei să mergi mai departe nu e un motiv ca cineva să te judece. Chiar dacă soțul tău a murit de două luni. Poate că realitatea e alta. Poate că familia perfectă nu e de fapt familia perfectă. Poate că dragostea trebuie să te vindece, nu să te distrugă. Tocmai de aceea, cel mai important e să cauți adevărul. În mod cert, dragostea e frumoasă, nu se naște din răzbunare. Altfel spus, Clara și Morgan trebuie să ierte și să-și dea voie să iubească. Să se iubească. Pentru că fiind furioase pe ceilalți și pe propriile persoane, nu rezolvă nimic.

Carte disponbilă pe site-ul Epica

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Gabriela Bratu

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

7 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago