Carti Literatura universala

Pisica lui Dalai Lama – David Michie – Editura Atman – recenzie

Pisica lui Dalai Lama, de David Michie – Editura Atman – recenzie

Pisica lui Dalai Lama

Autor: David Michie

Editura: Atman

Data apariției: 2016

Număr pagini: 234

Traducător: Mariana Alexandru

   David Michie, autorul trilogiei Pisica lui Dalai Lama, este un cunoscut autor de cărți motivaționale și susținător înfocat al budismului și al meditației. Are experiență în public speaking și ține numeroase conferințe despre fericirea sufletului și a minții și despre meditație și sentimentul de împlinire. În acest scop a înființat în 2015 Mindful Safaris, un proiect prin care încurajează oamenii să viziteze locuri noi, printr-o combinație de excursii zilnice și sesiuni de meditație.

În memoria micuței noastre Rinpoche,

Prințesa Wussik a Tronului de Safir,

Ne-a adus bucurie; am iubit-o mult.

Fie ca această carte să fie în sprijinul ei și a tuturor ființelor vii de a atinge ușor și repede iluminarea desăvârșită.

Fie ca toate ființele să aibă fericire și motive adevărate de fericire.

Fie ca toate ființele să fie eliberate de suferință și de adevăratele motive ale suferinței.

Fie ca toate ființele să nu fie niciodată separate de fericire, care este fără de suferință, marea bucurie a nirvanei, a eliberării.

Fie ca toate ființele să trăiască în pace și liniște, cu mintea liberă de atașament, aversiune și indiferență.”

   Pisica lui Dalai Lama a fost inspirată chiar de pisica autorului, din rasa himalayană. Iubitoare de animale fiind, imaginea de început, în care pisicuța murdară și speriată era dată spre vânzare, m-a întristat profund. Dar cum vorbim de budism, deci karma și lucrurile pe care le atragi se întâmplă, ea este salvată de însuși celebrul Dalai Lama. Pentru cine nu știe, acesta este de fapt cel mai înalt grad spiritual în Tibet între secolele 17-20. Nu se referă la persoană, ci mai ales la semnificația acestui ”titlu”, care se consideră a fi una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokiteśvara, un bodhisattva care incorporează compasiunea tuturor Buddha. Este un personaj extrem de important în budism, care este o importantă religie și filozofie orientală.

Cum să descriu prima clipă a prezenței mele în preajma Sfinției Sale?

Este deopotrivă un sentiment și un gând – o înțelegere emoțională și profundă a faptului că totul este în regulă. Așa cum aveam să realizez ulterior, este ca și cum ai deveni conștient pentru prima oară că adevărata ta natură este una a iubirii nemărginite și a compasiunii. Ea a existat acolo dintotdeauna, însă Dalai Lama o vede și o reflectă spre tine. El percepe natura ta de Buddha, iar această revelație extraordinară mișcă adesea oamenii până la lacrimi.”

   Pisica salvată de Dalai Lama are mai multe nume de-a lungul cărții. De la PSS (Pisica Sfinției Sale), la Rinpoche sau Leul de Zăpadă, aceasta a fost vocea care permite o cunoaștere mai intimă a vieții din Dharamsala. Ea este martoră a întâlnirilor Sfinției Sale cu diverse celebrități, află pe propria sa blană că aparențele pot înșela și dă glas multor învățături, ce se pot aplica în viața de zi cu zi.

   Budismul este plin de învățături, iar o persoană care este în căutare de sine sau care apreciază meditația în mod cert va iubi această carte. Și nu numai! Deși sunt de acord cu atât de multe concepte ale acestei religii – karma, reîncarnare, etc, sunt de părere că te va ajuta să privești viața din altă perspectivă. Este o lectură extrem de ușoară, iar narațiunea la persoana I, prin ochii micuțului Leu de Zăpadă, nu are cum să nu te introducă în atmosfera calmă din Tibet. Orice om are în el o parte bună. Trebuie doar să o descoperi și să fii sigur că legătura ta cu universul este de neprețuit.

”Încetul cu încetul am început să realizez cât de extraordinar era Dalai Lama și cât de mult era prețuit. Și poate datorită comentariului lui Chogyal despre ”legătura noastră karmică foarte strânsă” am început să cred la un anumit moment că și eu trebuia să fiu deosebită. La urma urmei, eram cea pe care Sfinția Sa o salvase din șanțurile din New Delhi. Oare recunoscuse în mine un spirit înrudit – o ființă simțitoare pe aceeași lungime de undă spirituală cu el?”

 

   Cartea este plină de momente amuzante, de la venerarea pisicii în cafeneaua Cafe Franc, până la joaca de-a dragostea cu motanul misterios din vecini. Paginile se parcurg fără prea mare efort și fie că sunteți iubitori sau nu de pisici, veți fi înduioșați. Mai ales că și învățăturile lui Dalai Lama ridică animalele la un rang superior, cu care am fost mereu de acord:

”-Pe cât de posibil, este de folos să ne gândim la toate celelalte ființe ca fiind ca noi. Fiecare ființă caută să fie fericită. Fiecare ființă încearcă să evite suferința. Nu sunt obiecte sau lucruri care să fie folosite pentru folosul nostru. Știi, Mahatma Gandhi a spus odată: ”Măreția unei națiuni și progresul ei moral se văd după felul în care sunt tratate animalele.” Interesant, nu-i așa?”

  Pisica lui Dalai Lama este vocea din culise. Este legătura dintre noi și budism. Ea nu ne forțează să credem, ci oferă și această alternativă. Cartea este plină de înțelepciune și de compasiune/ Ideea sa este aceea că toți suntem capabili să facem bine. Că putem trăi într-o lume plină de bunătate, fără a face rău celorlalte ființe. Că mândria și lauda de sine se pot ”repara”, iar o persoană care se supraestimează se poate redresa, iar una prea timidă poate căpăta încredere în sine. Cartea în sine e o prelegere despre umanitate și dragoste. Iar pisica e doar mesagerul cu chip plăcut, care face asimilarea acestor informații mult mai ușoară.

Cartea Pisica lui Dalai Lama, de David Michie o găsiţi pe site-ul Editura Atman

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

 

Gabriela Bratu

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

View Comments

  • Nu am citit încă astfel de carti, dar niciodată nu e tarziu. Felicitări pentru recenzie

  • Îmi place foarte mult titlul, coperta și ador subiectul cărții... într-un cuvânt: miau!
    Felicitări pentru recenzie!

  • Imi plac mult cartile care vorbesc despre o civilizatie diferita de a noastra, si ma atrage foarte mult conceptul de budism, nu atat ca religie cat ca si mod de viata, ca si practica si principii.
    Felicitari pentru recenzie! :)

Recent Posts

Trădarea în istorie – Mihai Manea – recenzie

Trădarea în istorie - Mihai Manea - recenzie Titlul: Trădarea în istorie Autor: Mihai Manea…

6 ore ago

Legături de sânge – Jo Nesbø – fragment

Legături de sânge - Jo Nesbø - fragment Titlu: Legături de sânge  Autor: Jo Nesbø Editura:…

3 zile ago

Fără niciun regret – Mary Kubica – recenzie

Fără niciun regret - Mary Kubica - recenzie Titlu: Fără niciun regret Autor: Mary Kubica…

3 zile ago

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 zile ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

6 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

o săptămână ago