Recenzii carti

Necunoscuta din Berlinul de Est – Immanuel Mifsud – Editura Nemira – recenzie

Necunoscuta din Berlinul de Est, de Immanuel Mifsud – Editura Nemira – recenzie

Necunoscuta din Berlinul de Est

Titlu original: Jutta Heim

Autor: Immanuel Mifsud

Editura: Nemira

Colecția: Babel

Număr pagini: 208

Traducere: Ioana Văcărescu

    Necunoscuta din Berlinul de Est – se evidențiază iubirea unică

   Istoria Germaniei a fost una complexă și tumultuoasă și despre care s-a vorbit foarte mult. Însă despre ce a însemnat să trăiești acolo puține au fost spuse.

   Immanuel Mifsud ne propune o altfel de istorie, una în care nu ne vorbește despre războaie, tratate politice și uzurpări, ci despre oamenii din Germania de Est dinainte de 1990.

   Autorul s-a născut în 1967 în Malta și și-a făcut debutul în literatură la șaisprezece ani, textele sale fiind incluse în lucrări colective și antologii. În prezent este considerat liderul de generație al scriitorilor maltezi contemporani. Un fapt interesant mi se pare acela că în 2005 a fost publicat volumul de proză scurtă ‘Chimie’, însă acesta a fost retras din librării și republicat la altă editură.

   În această carte îi cunoaștem pe Eric Xerri, un actor foarte cunoscut din Malta și pe Jutta Heim, o chelneriță din Berlin. Despre el știm totul, despre ea nimic.

   S-au cunoscut într-o într-o zi de Martie din 1980, s-au iubit pasional și apoi s-au despărțit la fel de brusc cum s-au întâlnit. El a promis că va reveni în Octombrie, însă nu s-a întors niciodată.

   Eric își petrece astfel întreaga viață scriindu-i niște scrisori la care nu primește niciodată niciun răspuns și întrebându-se în permanență ce s-a întâmplat cu ea.

   Viața lui familială nu e tocmai un vis împlinit. Se desparte de soția sa, Alexandra, caută stabilitate, dar nu face decât să zboare din floare în floare și să își asigure un stil de viață haotic.

   Nu este mulțumit de existența sa, are totul, dar în același timp nu are nimic. Își caută identitatea, însă pare să nu mai știe cine este. Este un actor faimos în Malta, sau este bărbatul îndrăgostit de Jutta Heim? Este amândouă, vrea să fie amândouă?

   Este un bărbat în căutarea iubirii, în căutarea femeii perfecte, dar ajunge cumva să compare fiecare femeie din viața lui cu chelnerița cunoscută în Berlin.

   Timpul trece, fiica lui crește, are la rândul său un copil, însă el pare să nu observe acest lucru. Pentru el timpul pare să fi rămas în loc. Fără prezența Juttei în viața lui, el simte că rămâne prins în capcana timpului, că nu merge nicăieri. Simte că ceilalți se schimbă, însă el rămâne la fel, același bărbat visător și îndrăgostit care a fost în acea zi de Martie în Berlin.

   După 30 de ani, el își dă seama că de fapt totul e o iluzie, că timpul nu iartă pe nimeni și că a irosit o viață întreagă gândindu-se la o femeie fantomă. Se întreabă în fiecare zi de ce nu a revenit în Octombrie să o vadă așa cum i-a spus, însă nu reușește să găsească un răspuns la această întrebare. Măcinat de remușcări și lovit de apăsarea bătrâneții, decide să revină în Berlin, în Alexanderplatz, pentru a încerca să o găsească pe femeia care i-a marcat întreaga existență, pentru a-i spune că încă o poartă în suflet, pentru a-i spune că sufletul lui este complet învăluit de ființa ei, de ochii și mirosul ei, de pielea ei fină.

   Ajuns însă la destinație, lucrurile aparent nu sunt atât de simple cum s-ar fi gândit. Jutta Heim nu este atât de ușor de găsit. Dar oare cine este ea? Este o localnică, este chiar chelneriță?

Drumul lui devine din ce în ce mai greu, iar bătrânețea nu îl iartă.

   Mi-a plăcut subiectul acestei cărți, desfășurarea evenimentelor și mai ales expunerea autorului, atât de originală încât la un moment dat m-am întrebat dacă nu cumva povestea este inspirată de un eveniment real. Prezentarea evenimentelor din prezent de la finalul cărții a fost de-a dreptul bulversantă. La un moment dat chiar am început să caut informații despre personaje, să văd dacă ele chiar există. Redarea a fost atât de bine structurată, atât de bine prezentată, încât îți răstoarnă orice părere preconcepută despre scrierea unei cărți.

   Pe de altă parte, ce cred că mi-ar fi plăcut mai mult, ar fi fost să se facă o trecere mai ușoară de la un context temporal la altul. Mai ales la început, când nu știam personajele, ajungeam la un moment dat să nu mai înțeleg ce se întâmplă. Însă acest inconvenient am reușit să îl depășesc pe măsură ce am avansat și m-am îndreptat spre mijlocul cărții când am înțeles acțiunea.

   Autorul mi s-a părut că a încercat să creeze în această carte nu numai o poveste de dragoste, ci și un personaj complex, cu o analiză psihologică fină.

   Există Eric, bărbatul neîmplinit în căutarea fericirii, fiica lui, inițial neîmplinită în iubire, sora lui care nu s-a căsătorit niciodată, dar și femeile din viața lui care au iubit un bărbat a cărui inimă era dăruită altcuiva. Sunt foarte multe triunghiuri amoroase, dacă le pot numi așa, iubiri neîmplinite care macină suflete, oameni care dăruiesc totul pentru iubire, dar nu primesc nimic.

   Cumva mi se pare că autorul a surprins foarte bine în această carte tema dragostei, acea dragoste mistuitoare, acea dedicare completă a ființei. A încercat să cuprindă tragedia care rezultă dintr-o iubire neîmpărtășită, durerea care se hrănește cu suflete.

Impactul a fost cu atât mai mare cu cât Eric Xerri era complet împlinit pe plan profesional, însă viața lui personală era un dezastru, un vulcan gata să erupă.

   De asemenea, se evidențiază iubirea aceea unică, faptul că există o singură persoană pe care o iubim cu adevărat și care ne este suflet pereche, care ne completează existența și care ne face să simțim că nimic nu mai contează în viață decât cel sau cea pe care o iubim. Jutta Heim nu era o persoană pe care Eric a cunoscut-o bine. Nu era o persoană care să îl cucerească cu caracterul ei nobil, sau cu atitudinea nonșalantă și veselă, pur și simplu pentru că nu a avut timp să îi arate acest lucru. Era o chelnerița din Berlin care putea să fie oricine și orice. Poate chiar acest lucru a fost cel care a accentuat iubirea lui față de ea, misterul care o înconjura, faptul că nu știa nimic despre ea. Faptul că în mintea lui și-a construit o imagine despre ea așa cum a vrut, nealterată de fapte sau vorbe. A creat pe baza imaginii ei ființa ideală, acea femeie puternică și iubitoare, sau poate gingașă cu un suflet de aur. El nu a avut ocazia să își creeze o imagine obiectivă pe baza interacțiunii cu ea, să o cunoască și să îi dea ocazia să îi demonstreze cine este.

   Acea excursie la Berlin după 30 de ani a fost apogeul curajului sau. Căci personal consider că acesta a fost lucrul care l-a împiedicat să revină. Probabil că îi era teamă că acea femeie perfectă pe care el o făurise în imaginația lui va dispărea, se va stinge sub apăsarea cruntă a realității. Că va trebui să înfrunte faptul că este îndrăgostit de o himeră. Sau poate că îi era frică de faptul că va găsi o femeie puternică ce îi va spune că totul nu a fost decât o aventură de o noapte și că el nu înseamnă nimic pentru ea.

   Eric Xerri este un om complex, cu trăiri complexe, care însă nu și-a înfruntat niciodată temerile, care a preferat comoditatea traiului sigur decât să își îmbrățișeze destinul și să facă ceea ce își dorește. Acest lucru îl va costa idealuri, vise și dorințe. Dar oare cât de mult va pierde din cauza temerilor?

Cartea Necunoscuta din Berlinul de Est, de Immanuel Mifsud o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

 

Gabi

***Gabriela Rădulescu(Gabi)***Eu sunt Gabi, și mi se mai zice ştrumf sau șoricel. Sunt o persoană deschisă și amuzantă, sau cel puțin așa mi se spune. Îmi place să fac multe lucruri, de cele mai multe ori în același timp.    În timpul liber stau sub un morman de cărți, și când nu sunt acolo, sunt... sub alt morman de cărți.    Dacă vrei să îmi atragi atenţia poți să îmi trimiți o melodie (rock sau latino – știu sunt ciudată) sau o carte. Se zice că nu se face primăvară cu o floare, dar cu o carte pentru mine se face.    Așa cum spuneam mai sus, sunt o combinație ciudată. Sunt o IT-istă care citește și ascultă rock și muzică latino. Nu știu de unde mi s-au tras pasiunile astea combinate, dar îmi place ceea ce sunt. :)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago