Pisicile războinice. În inima pădurii de Erin Hunter
Titlu original: Warriors. Into the wild
Traducere: Ramona Cordoș
Editura Galaxia Copiilor(All)
Anul apariției: 2013
Număr pagini: 288
Nota mea: 9,5/10
Semnătura Erin Hunter este prezentă pe trei serii de romane pentru copii inspirate de J. R. R. Tolkien, J. K. Rowling sau William Shakespeare: „Pisicile războinice”, „Supraviețuitorii” și „Exploratorii”. De fapt și de drept, Erin Hunter nu este un autor, ci sunt 6 la număr!Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gilian Phillip, Inbali Iserles și Victoria Holmes sunt numele scriitorilor incredibil de talentați reuniți sub această umbrelă.
La începutul anilor 2000, Vicky Holmes a primit din partea prestigioasei edituri Harper Collins provocarea de a crea un roman pentru copii despre pisicile sălbatice. A răspuns cu scepticism, temându-se că va seca rapid izvorul ideilor pe această temă. De la proiectul unui unic roman, din împletirea subiectelor de război,
,,De generații întregi, patru clanuri de pisici sălbatice conviețuiesc în pădure, departe de oameni. Au un cod al onoarei și prețuiesc loialitatea. Se antrenează ca războinici pentru a-și proteja Clanurile. Se vindecă de boli cu remedii naturiste. Respectă legile statornicite de înaintași. Sunt ghidați în acțiunile lor de spiritele strămoșilor războinici, reuniți în Clanul Stelelor.
Echilibrul se perturbă atunci când mai mulți războinici de seamă mor unul după altul, în moduri care de care mai misterioase. Pisicile din Clanul Tunetului sunt în mare primejdie, iar sinistrul Clan al Umbrelor devine tot mai puternic pe zi ce trece. În tot acest haos apare Roșcovanul, un biet pisoi de casă. În ciuda prejudecăților din clan legate de pisicile domestice, Roșcovanul primește numele Labă de Foc și devine astfel ucenic al Clanului Tunetului. Nimeni nu se aștepta, dar fostul pisoi de casă va dovedi că este un războinic mai viteaz decât pisicile care trăiesc dintotdeauna în sălbăticie.”
Roșcovanul este un pisoi ce duce o viață liniștită în gospodăria stăpânilor săi. El se simte atras de pădurea din apropiere și de ceea ce poate ascunde aceasta. Niște vise nu-i dau pace și dând frâu liber curiozității intră în pădure în căutarea unui șoricel. Dă nas în nas cu un alt pisoi, Labă Cenușie, cu care se ia la trântă. Conflictul se încheie și cei doi stau de vorbă, făcând cunoștință. Își fac apariția liderul clanului, Stea Albastră și Inimă de Leu, unul din subalternii ei. Roșcovanul este apreciat, fiindcă a atacat destul de vitejește pentru un ,,pisoi de casă” și i se propune să se alăture clanului ca ucenic. Este lăsat să se gândească până a doua zi..
,,Stea Albastră murmură un semnal și cele trei pisici se întoarseră toate odată și se pierdură printre tufișuri. Roșcovanul clipi, uitându-se emoționat și nesigur printre ferigile care-l înconjurau și, prin bolta de frunze de deasupra lui, la stelele care străluceau pe cerul limpede. Încă se mai simțea în aerul serii mirosul pisicilor din clan și, când se întoarse să se îndrepte spre casă, Roșcovanul avu un sentiment ciudat, simțindu-se chemat în inima pădurii. Vântul îi răscolea blana încetișor, în timp ce frunzele foșnitoare păreau să-i șoptească numele în întunericul nopții.”
Roșcovanul hotărăște să se alăture Clanului Tunetului. Unele pisici îl privesc de sus, nefiind încântate de venirea aceastuia, însă sunt și câteva care îl primesc cu brațele deschise. Labă Cenușie și Labă de Foc, cum este botezat Roșcovanul, devin prieteni foarte buni, de nedespărțit..
,,Coadă Lungă, complet nepregătit pentru atacul Roșcovanului, se clatină într-o parte, fără echilibru. Plin de furie și avid să-și dovedească destoinicia, pisoiul de casă își înfipse ghearele adânc în blana dungatului și îl înhață cu dinții. Nimic nu anunțase lupta. Cei doi motani se rostogoleau încleștați într-un ghem de urlete care aluneca prin tot luminișul din inima taberei. Celelalte pisici se dădură la o parte din calea vârtejului urlător de blană. În timp ce zgâria și se zbătea, Roșcovanul își dădu dintr-odată seama că nu simte nici un strop de frică, ci doar bucurie. Sângele îi clocotea, iar în jur auzea glasurile entuziasmate ale pisicilor.”
Labă de Foc se pregătește să devină războinic, își exersează abilitățile de vânătoare și încetul cu încetul se integrează în Clanul Tunetului. El salvează o bătrână și bolnavă pisică-vraci care a fugit din Clanul Umbrelor, iar Stea Albastră o lasă să locuiască alături de ei. Colț Galben este considerată de majoritatea clanului un pericol, multe nenorociri sunt puse pe seama ei și, evident, oalele se sparg în capul lui Labă de Foc. Însă până la urmă, bătrâna pisică dovedește că are un suflet bun și că toate acuzațiile aduse nu sunt justificate.
,,Colț Galben își plecă respectuos capul în fața pisicii albe, înainte de a se întoarce spre noul său lider.
– Mulțumesc, Stea Albastră. Clanul Umbrelor nu mai este Clanul pe care l-am cunoscut odată. Clanul Tunetului este acum clanul meu.
Labă de Foc simți un val de mulțumire că bătrâna pisică pe care ajunsese s-o îndrăgească era de acum pisica-vraci a clanului său. Își simți însă inima grea dându-și seama că nu o va mai vedea niciodată pe Frunză Ruginie în poienița ei, unde lumina soarelui îi scălda blana moale și ochii ei de jar luceau în întâmpinarea lui.”
Labă de Foc este un prieten adevărat, un model de ambiție și curaj, fiind în stare să se sacrifice pentru cei dragi. El a îndeplinit proorocirea lui Frunză Ruginie, conform căreia focul va salva Clanul Tunetului. El e cel care a dat jos de la putere conducerea tiranică a Clanului Umbrelor, dușmanul teribil al pădurii. Își capătă titlul de războinic, pe merit, și este botezat Inimă de Foc de către liderul și mentorul său, Stea Albastră. Își dorește ca lumea lor să fie mai bună, ca mulți eroi ai umanității, și speră că o va schimba…
,,Gheară de Tigru! Inimă de Foc îi privi fără să clipească. Era un războinic acum. Își făcuse un dușman din secundul clanului, dar Gheară de Tigru își făcuse un dușman din el. Inimă de Foc nu mai era pisoiul naiv care se alăturase clanului în urmă cu câteva luni. Era mai mare, mai puternic, mai iute și mai înțelept. Dacă îi era menit să lupte împotriva lui Gheară de Tigru, avea să lupte. Inimă de Foc era pregătit de înfruntare.”
Mi-a plăcut extrem de tare această carte. Am trăit la intensitate maximă aventurile lui Labă de Foc, am stat cu sufletul la gură, am râs, m-am emoționat. Erin Hunter a dorit să transfigureze, să proiecteze lumea crudă în care trăim într-una a pisicilor războinice, în speranța că cei care vor citi această carte vor învăța ceva bun. Pe mine m-a convins..Trebuie să luptăm! Pentru ceea ce ne dorim, pentru pace, pentru liniștea noastră sufletească, pentru fericirea noastră…
Aștept cu nerăbdare să citesc volumele următoare și doresc să împărtășesc cu voi câteva citate pentru a vă convinge că merită citită și descoperită această carte:
• ,,Ciuli urechile până când auzi bătaia rapidă a unei inimioare de șoarece. Zări apoi o umbră maronie. Vietatea înainta greu prin iarba înaltă care acoperea marginile albiei. Labă de Foc se apropie, amintindu-și să-și lase greutatea pe coapse, până când ajunse în poziția de atac. Se împinse apoi în labele din spate și țâșni, ridicând nisipul în urma lui. Șoarecele o luă la goană, însă Labă de Foc fu mai iute. Îl azvârli în aer cu o labă, apoi îl aruncă în albia nisipoasă și se năpusti peste el. Îl ucise rapid, cu o mușcătură aprigă. Labă de Foc apucă cu grijă între dinți trupul cald și se întoarse, ținând coada sus, spre valea unde așteptau Gheară de Tigru și Inimă de Leu. Prinsese prima lui pradă. Devenise un adevărat ucenic al Clanului Tunetului.”
• ,,Colț Galben se ghemui, pregătită pentru un nou atac. Mirosul respirației ei șuierătoare îl izbi în nas pe Labă de Foc. Având-o atât de aproape, mesajul de disperare, slăbiciune și foame era aproape dureros. Ceva nou se născu în sufletul lui, un sentiment nevrednic de un războinic, pe care nu și-l dorea: mila. Încercă să nu țină seama de această nouă pornire- știa că trebuie să fie loial clanului – cu toate astea nu se putea descotorosi de el. <<Vorbești din inimă, tinere Labă de Foc.>> Vorbele lui Inimă de Leu îi răsunară în minte. <> Auzi apoi avertismentul lui Gheară de Tigru: <>”
• ,,Labă de Foc nu mai ascultă însă. Gândurile îi fugiră la Gheară de Tigru și Pată. Labă Cenușie avea dreptate – fusese un ghinion faptul că marele războinic îl văzuse chiar când își întâlnise vechiul prieten. De ce nu îi urmărise pe Labă Cenușie sau Labă Neagră? De fapt, fusese un ghinion faptul că Gheară de Tigru îl trimisese de la bun început atât de aproape de ținutul Două-picioare. Deodată, un gând întunecat încolți în mintea lui Labă de Foc: de ce îl trimisese Gheară de Tigru atât de aproape de locurile în care sălășluise odinioară? A vrut să-l testeze? Se putea, oare, ca marele războinic să nu aibă încredere în loialitatea lui față de Clanul Tunetului?”
• ,,Hotărî să nu-i spună lui Labă Neagră ce auzise. Ar fi îngrozit. Gândurile îi vâjâiau în minte.Ce putea face? Gheară de Tigru era secundul clanului, un războinic mare și îndrăgit de celelalte pisici. Nimeni nu avea să asculte acuzațiile unui ucenic. Labă Neagră era însă în mare primejdie. Labă de Foc se scutură, încercând să-și limpezească mintea. Un singur lucru putea încerca – trebuia să-i spună lui Stea Albastră ce auzise și să o convingă cumva că spune adevărul!”
Părerile criticilor:
• „O carte plină de suspans, pentru toți cei care se întreabă ce visuri de grandoare nutrește motănelul de pe preșul de la ușă.“ – Publishers Weekly
• „După ce citești Pisicile războinice, nu mai ai încredere nici măcar în Motanul Încălțat.“ -Kirkus Reviews
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Faina recenzie. :) Bravo. Si pe mine m-a atras inca de cand a fost anuntata ca o sa iasa si la noi pe piata. Clar e pe wish list. :)
Monica sincer merită citită :) Sfârșitul chiar m-a emoționat, mai-mai să îmi dea lacrimile.. Erin Hunter scrie fain și aștept cu nerăbdare să citesc continuarea :D
Frumoasa recenzie! Mi-au placut mult si citatele pe care le-ai selectat. Felicitari, Cosmin!
Felicitari, Cosmin! O recenzie foarte frumoasa!
Frumoasa recenzia si tentanta. Bravo!
Recunosc totusi, ca aceasta carte nu face parte din planurile mele de lectura... Dar la copii merge.
FELICITARI COSMIN!SE VEDE CA TI-A PLACUT CARTEA,FRUMOASA RECENZIE! :D
Felicitari Cosmin! Mi-a placut mult recenzia ta!
Frumos! Chiar nu stiam detaliile astea despre autori. Felicitari!
Vă mulțumesc tuturor pentru apreciere :) Este o carte care merită citită.. Este încadrată în categoria ,,Literatură pentru copii”, însă un copil de 9-10 ani ,de exemplu, care citește cartea asta o să fie fascinat de acțiune și evident că Labă de Foc va fi eroul lui.. Mesajul cărții este mult mai profund.. :D
Adevarat mesajul cartii are o profunzime aparte ,un copil de 9-10 ani ii iubeste pe Laba de Foc, dar in spatele aparentelor sunt bine conturate lucruri reale.Crima,ura,dorinta de a te integra,de a fi puternic desi calci peste cadavre,intelepciunea,curajul,durerea sunt din viata reala .Le traim cu totii macar pe unele.In spatele unui personaj-motan se afla lumea cruda de astazi,in care chiar incepi sa crezi ca raul invinge binele.Cartea transmite cu multa dibacie mesajul optimist FII PERVERENT,CREDE IN FORTELE PROPII.
Foarte frumoasa recenzia!
Mulțumesc locco_smiley_37
Cartea este geniala.Are tot ce ii trebuie:complot,suspans,crima,putintica iubire,ura totul.O ador si din cauza faptului ca nu e paralela cu realitatea!Lupta pentru putere,comploturile,crima marsava toate se reunesc in aceasta carte minunata!