Carti politiste

Rege în Congo de Alain Berenboom – Crime Scene Press – recenzie

Rege în Congo, de Alain Berenboom – Crime Scene Press – recenzie

Rege în Congo

Autor: Alain Berenboom

Crime Scene Press, 2020

Traducere din franceza: Delia Tuica
Număr pagini: 325

   “ALAIN BERENBOOM este o figură esențială a literaturii belgiene contemporane. S-a născut la Bruxelles, în 1947. Tatăl său, farmacist de profesie, era de origine poloneză, iar mama lituaniană, născută la Vilnius. Este, în același timp, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori belgieni contemporani de limbă franceză, dar și o autoritate internațională în domeniul drepturilor de autor. A publicat 12 romane, o piesă de teatru și o colecție de nuvele. Cavaler al Ordinului Leopold, din 2004. Academia regală belgiană de limbă și literatură franceză i-a acordat Premiul Felix Denayer, în 2007, pentru ansamblul operei sale literare și Premiul Emile Berneheim, în 2010, pentru cel mai bun roman belgian al anului – Rege în Congo. A primit Premiul Rossel pentru anul 2013, unul dintre cele mai prestigioase premii literare belgiene, acordat de către cotidianul Le Soir.

  La editura Crime Scene Press i-au fost publicate romanele: ” Averea Gutmeyer”, ”Primejdii în regat”, ”Porumbel a l’italienne” și “Rege în Congo”- roman răsplătit cu Premiul Emile Bernheim, decernat de Academia de Limbă și Literatură Franceză din Belgia “

   “Suntem în anul 1949. Detectivul Michel Van Loo se pomenește catapultat în Congo, pe atunci colonie belgiană. Prins între coloniști care nu văd cu ochi buni sosirea unui anchetator din Bruxelles, băștinașifrământați de primele mișcări pentru eliberare și spioni sovietici care urmăresc uraniul din Katanga, nu se poate baza decât pe trei pigmei urâți, pe o bandă de trântori congolezi și pe frumoasa lui logodnică. Împreună, ei trebuie să-l demaște pe misteriosul rege din Congo, a cărui umbră amenințătoare planează deasupra tuturor – să fie el erou național sau agent comunist?”

  O nouă aventură a simpaticului detectiv privat Michel Van Loo și a iubitei sale Anne.

  Anne lucrează ca și coafeză la salonul lui Federico, prieten cu Van Loo. El și Hubert, farmacistul, sunt prieteni de nădejde ai detectivului, oamenii cu care se sfătuiește în timp ce bea o bere belgiană.

  De data asta este surprins de apariția în biroul lui a trei pigmei, trei negrii pitici, doi bărbați și o femeie, trimiși de prietenul lui Jacques Van Tieghem..

  Jacques fusese polițist în Bruxelles, un om bun, foarte idealist pentru meseria lui care ajunsese să-l deprime. Pe atunci Congo era colonie a Belgiei și când acolo s-a înființat Departamentul Siguranței Naționale Jacques nu a ratat șansa. Împreună cu soția lui au plecat plini de vise și planuri în Congo.

  Acum, prin cei trei emisari ciudați, Jacques îi cere ajutorul lui Van Loo, bineînțeles plătindu-i serviciile. Lucrurile erau atât de urgente și secrete încât preferă să-i trimită pe pigmei, aceștia având avantajul că erau “invizibili” pentru toată lumea inclusiv pentru conaționalii lor.

  Inițial Van Loo este indecis, dar atacul asupra lui și insistența pigmeilor îl determină să accepte. Înainte de a pleca stă de vorba cu un vechi coleg, care lucra acum la Siguranța Națională, și ceea ce-i spune acesta îl face să fie foarte interesat de subiect.

  Da… Congo “inima Africii” era domeniul coroanei belgiene, dar pe lângă jungla imensă avea și provincia Katanga. Acolo se descoperise uraniu și provincia era râvnită de toată lumea: ruși, americani, francezi, dar și de negrii care încercau să-și câștige independența.

  Atitudinea lui Jacques, de aparentă resemnare și ascultare a oficialităților, îl derutează și mai mult pe detectiv, dar înțelege că acesta trebuie să se ferească de toată lumea, altfel era în pericol.

  Lucrurile au debutat cu o anchetă la mine, un polițist este ucis, este prins un traficant mărunt care furase cobalt, apoi birourile unei societăți de transport Dautremont @ Pauwels Cy au fost atacate.  Societatea era condusă de doi veri Pauwles și Dautremont și finanțată de un indian bogat Sangh Ray. Se furaseră salariile oamenilor, pregătite pentru a doua zi, câteva diamante,10 puști de colecție și un plic cu acte.

Toate corelate cu zvonuri despre un enigmatic lider rebel.

  Sigur, Jacques cecetase dar, probabil, apropiindu-se prea mult, este rechemat la sediu de șeful lui și se sistează ancheta.

  Și aici intervine dorința lui de a-l chema pe Van Loo, el  va cerceta cazul din partea societății de asigurări, care trebuia să plătească despăgubiri pentru pagube.

  Ajutat de pigmei, care apar ca prin farmec când este nevoie de ei,bVan Loo va cerceta societatea de transport și cea minieră,bse va infiltra în intimitatea unor personalități,bva afla despre viața lor privată,bdespre jocurile de alcov,bdespre șantaje și implicarea rușilor.

  Un ajutor neașteptat va primi de la Kwanga, liderul congolez care reușise să coalizeze sub conducerea lui triburile de indigeni.

Sunt multe aventuri, crime, trădări, multă adrenalină.

Până la urmă Van Loo va descâlci întreaga poveste, iar explicația este incredibilă.

Dacă vreți să aflați cum s-au petrecut evenimentele, de ce și cine sunt vinovații citiți cartea.

  Alain Berenboom își creează personajele cu mult talent, fiecare dintre ele având ambivalente: bun și rău, curajos și slab, ticălos și carismatic, iar situațiile nu sunt numai în tonuri de alb sau negru.

  Autorul ne vorbește și despre viața  privată a personajelor, trăiri, sentimente și o face într-un stil amuzant, cu un umor fin. În același timp face o radiografie a situației economice, politice, financiare, dându-ne cu subtilitate și mici lecții de istorie, geografie și relații interumane.

Alain Berenboom este un autor care merită și trebuie citit.

Iată și câteva păreri avizate:

  „Romanul Rege în Congo parcă ar fi un amestec între „Împușcături pe Broadway” al lui Woody Allen și Inima întunericului a lui Joseph Conrad – o combinație improbabilă, dar de succes.” (Le Figaro Magazine)

  „Toate romanele lui Alain Berenboom, iar Rege în Congo mai ales, arată plăcerea autorului pentru jocurile minții și dezvăluie o formidabilă vânătoare de comori într-o pădure Broceliande literară.” (Alain de Kuyssche)

  „În scrierile sale, Alain Berenboom are darul de a rămâne amuzant chiar și când te ține cu sufletul la gură povestind întâmplări scandaloase din lumea de azi.” (George Arion)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Recenzii cărți polițiste

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago