Carti Literatura universala

Să reîncepem să visăm: calea către un viitor mai bun- conversații cu Austen Ivereigh – Papa Francisc

Să reîncepem să visăm: calea către un viitor mai bun- conversații cu Austen Ivereigh – Papa Francisc

Să reîncepem să visăm: calea către un viitor mai bun – conversații cu Austen Ivereigh

Autor:  Papa Francisc/ Austen Ivereigh

Anul apariției: 2021

Titlu original: Let Us Dream: The Path to a Better Future. In Conversation with Austen Ivereigh

Editura: Rao

Număr pagini: 192

,, O îndrumare practică din partea preeminentului lider spiritual al lumii cu privire la modul de a reflecta asupra pandemiei ca o oportunitate de a face o lume mai bună. ’’ Crux

  Să reîncepem să visăm este o carte scrisă în anul pandemiei, un an dominat de teamă, incertitudine, visuri frânte. Care este calea spre un viitor mai bun dacă nu a privi în inima noastră și în jurul nostru și a încerca să fim mai buni zi de zi? Schimbarea e mereu în noi, trebuie doar să o acceptăm.

  Austen Ivereigh este scriitor și autorul a două biografii ale Papei Francisc. Cartea, structurată în trei capitole, trei părți: de văzut, de judecat, de acționat, vine să ne prezinte viziunea Papei Francisc de preschimbare a lumii după criza Covid.

  Am admirat mereu oamenii, care în ciuda faptului că posedă un bagaj vast de cunoștințe și o cultură peste medie, reușesc să ajungă la inimile oamenilor, printr-un limbaj în care fiecare cuvânt poartă pecetea iubirii. În acest caz, Sfântul Părinte, prin discursul său cursiv, elegant, sensibil a picurat în sufletul meu stropi de speranță și iubire.

 Cartea pe care am perceput-o ca pe una motivațională, deși este în esență o carte religioasă, nu este una greoaie, inaccesibilă, din contră vei descoperi în paginile sale, învățăminte, mici povestioare care te pot ajuta să vezi lumea altfel. Papa Francisc ne îndeamnă să alegem fraternitatea în locul individualismului, căci doar lucrând împreună și colaborând vom putea visa la o lume mai bună. Diferențele de limbă și cultură sunt irelevante, căci toți spune Francisc suntem un singur popor, ,, un popor exprimat în diferite națiuni și culturi, dar care transcende toate granițele de rasă și limbă.’’

  Scrisă ca un suport emoțional pentru omenirea afectată de Covid îi găsesc actualitatea și peste ani, căci discursul Sfântului Părinte poate influența vieți, poate reda speranța pierdută.

  Nu sunt la curent cu discursurile Papei Francisc, dar am descoperit un adevărat povestitor, capabil să depășească bariera cărții și să îți pătrundă în suflet. Conversațiile cu scriitorul Austen Ivereigh sunt integrate într-o poveste cursivă, sensibilă și capabilă să transmită speranță. Orice om se va regăsi în paginile sale, indiferent de credința sa, pentru că este o carte a speranței, iubirii, o introspecție a sufletului uman și a societății în care trăim.

,,Uitați-vă la noi acum: ne punem măști pe față ca să ne protejăm pe noi și pe alții de un virus pe care nu-l vedem. Dar cum rămâne cu toți virușii nevăzuți de care trebuie să ne protejăm? Cum vom face față pandemiilor ascunse ale lumii, pandemiile foametei, violenței și schimbărilor climatice?”

 

Părintele ne reamintește că. deși criza Covid a lăsat urme adânci,  să nu uităm că există probleme la care uneori închidem ochii. ,,Vino, hai să vorbim despre asta. Să îndrăznim să visăm.” ne invită autorul, prin cuvintele lui Isaia.

  Trăim vremuri tulburi, dar Papa Francisc ne invită să ne recuperăm valorile, să prețuim viața,  să ne prețuim pe noi înșine. Fuga după bani nu ne aduce un beneficiu real pentru sufletul nostru, și uităm adesea să fim solidari,  toleranți.

  Am apreciat faptul că Francisc se dezvăluie pe sine, povestind despre cele 3 ,,crize Covid’’ prin care a trecut de-a lungul timpul: boala, Germania și Cordoba. Experiențele nu tocmai plăcute și-au pus amprenta asupra sa: ,,Am învățat importanța de a vedea măreția în lucrurile mici și a vedea micimea în lucrurile mari.’’

  Mi-a plăcut să descopăr că sunt abordate și teme de interes public, cum ar fi drepturile sociale, sărăcia, economia, Sfântul Părinte dorind o lume în care egalitatea să fie cuvântul de ordine. Nu este uitată nici politica, menționându-se faptul că avem nevoie de politicieni care să ofere oamenilor un trai mai bun, locuri de muncă, educație,  îngrijire medicală.

,, Problema care trebuie rezolvată este fragilitatea umană, înclinația de a ne închide în propriile interese înguste. De aceea avem nevoie de o economie cu scopuri dincolo de concentrarea mărginită pe creștere,  care să pună în centru demnitatea umană, locurile de muncă și regenerarea ecologică.

  O carte de actualitate, o gură de aer proaspăt într-o lume sufocată de boală,   sărăcie, depresie, care vine să ne reamintească că puterea de a schimba lumea stă chiar în noi.

  Mi-a plăcut poezia de la finalul cărții, aleasă special de Papa Francisc, care vine să însumeze o parte din trăirile acestuia, și modul în care speranța poate intra în inimile noastre:

 ,,Când a trecut furtuna

Și drumurile s-au așezat

Când suntem supraviețuitorii

Unui naufragiu colectiv,

 

Cu inima înlăcrimată

Și soarta binecuvântată

Ne vom bucura

Că suntem în viață. ’’

Alexis Valdes- Speranța

   ,,În plină criză COVID, păstorul a peste un miliard de catolici a văzut cruzimea și inechitatea societății noastre mai prezente decât oricând. El a văzut, de asemenea, în rezistența, generozitatea și creativitatea multor oameni, mijloacele de a ne salva societatea, economia și planeta. Papa Francisc ne îndeamnă să nu lăsăm suferința să fie în zadar, să explorăm ce ne poate învăța această criză despre cum să rezolvăm tulburările de orice fel din viețile noastre și ale lumii în general. Cu o sinceritate fără precedent, el dezvăluie cum trei crize din propria sa viață l-au schimbat dramatic în bine. Prin natura sa, criza ne oferă o alegere: comitem o greșeală gravă dacă încercăm să ne întoarcem la starea de dinainte de criză. Dar dacă avem curajul să ne schimbăm, putem ieși din criză mai bine decât înainte. ’’

Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

Anca Moraru

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago