Carti Literatura universala

Twain și Stanley intră în Paradis de Oscar Hijuelos – Editura Rao – recenzie

Twain și Stanley intră în Paradis, de Oscar Hijuelos – Editura Rao – recenzie

Twain și Stanley intră în Paradis

Autor: Oscar Hijuelos

Editura: RAO

Anul apariției: 2021

Nr. Pagini: 512

Categorii: Roman istoric, Beletristică, Biografii/memorialistică, Jurnale, Corespondență.

  Romanul istoric Twain și Stanley intră în Paradis prezintă într-o manieră fascinantă și captivantă, traiectoria unei relații, povestea prieteniei ce definește două dintre personalitățile marcante ale secolului XIX-lea: Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) tiranul literar, scriitor, satirist și umorist american, autorul unor romane de un real succes și a faimosului explorator Henry Morton Stanley.

   Autorul a muncit cu multă dragoste și grijă pentru detalii, timp de zece ani cu pauze, pentru a realiza o lucrare care să relateze traseul celor 37 de ani de prietenie într-o perioadă controversată, perioadă care atinge apogeul schimbărilor într-o lume guvernată de prejudecăți. Descoperirile ce marchează secolul XIX –lea, viața în ansamblul ei, văzută prin ochii celor doi, pașii străbătuți împreună, dar și separat în anumite perioade, redau romanului  magia unor vremuri apuse. Epoca victoriană și evenimentele care au definit-o le găsim în relatările autorului cu referințe istorice și documentare, dar în notițele care le-a aparținut  celor două figuri marcante ale perioadei.

A fost o prietenie care a început din întâmplare- pe puntea  de deasupra sălii cazanelor a unui vapor cu aburi care urcă fluviul între New Orleans și St. Louis… în toamna anului 1860, chiar înainte de Războiul Civil, pe când eram marinar pe fluviul Mississippi. – Stanley

Mereu  avea o carte în mâna și părea dornic să afle lucruri despre lume: am fost fermecat de el și m-a înduioșat faptul că se afla în căutarea unui prieten. Eram amândoi tineri- eu aveam în jur de douăzeci și cinci de ani, și Stanley cred că avea pe atunci în jur de nouăsprezece ani, vârstă la care murise cu mult timp în urmă iubitul meu frate mai mic, pe care îl chema tot Henry. Presupun că eram pregătit și dornic să mă împrietenesc cu Stanley doar din acest motiv, deși cine știe cum sau de ce se intâmplă ca soarta să ne aducă o persoană anume în viață.  – Clemens

  Relatări din tinerețea copleșitoare, plină de neajunsuri și încercări ale exploratorului de mai târziu, marchează primele capitole ale cărți. Formarea celui care avea să devină o voce demnă de a fi ascultată și  înțeleasă, cum a ajuns să fie la un pas de o adopție care avea să-I schimbe întreaga viață, rămânând la final doar cu numele de Stanley,  momente de bunătate și bun simț dovedite în situații grele, o noblețe rareori  întâlnită, toate merită cunoscute și transmise generațiilor care vin, despre omul din spatele marilor realizări.

În acele zile am ajuns să-l respect și să-l admir, deoarece era un bărbat care învățase totul de unul singur – și era mult mai inteligent decât majoritatea celor pe care poți speră să-i întâlnești vreodată.

  Moartea celui care ocupă în sufletul lui rolul de tată adoptiv, o răscruce dureroasă resimțită mulți ani, trasează o nouă direcție în viața exploratorului devenind începutul drumului ales, cel care a transformat o viață obișnuită într-un una de excepție.  Decizia de a se alătură armatei, activitatea ca reporter de frontieră, epistole de la admiratori în perioada când devine cunoscut, căsătoria cu mare fast cu cea care avea să devină iubirea vieții sale, le regăsim relatate într-un număr impresionat de pagini. Micile ieșiri publice izvorâte din convingerile profunde legate de adevărurile expedițiilor sale, sunt memorabile. Citindu-le am întrezărit personalitatea marelui om care a avut curaj să spună lucrurilor pe nume, direct și  pătrunzător. Descoperirile sale au schimbat optici eronate, vieții și au adus un plus umanității.

  Ura celor doi față de sclavie denotă din încercările derulate de aceștia pe parcursul multor ani. Twain a fost președintele unei societăți anti- sclavie, iar Stanley a făcut multe demersuri pentru a limita sclavia în Africa, vorbind, printre altele în favoarea acestei  cauze în toată Anglia.

  Interferențele scriitorului Mark Twain în viața lui Stanley sunt impresionante.  Etapele din viața acestuia, care au pus bazele fundamentând personalitatea atât de cunoscută și admirată, sunt o lectură captivantă. Spiritul  tânăr și dinamic, istețimea impresionantă, umorul fără egal, clarviziunea profundă dovedită în paginile sale și acțiunile care le-au precedat, sunt comori autentice izvorâte dintr-o viață remarcabilă. Despre scrierile sale, Stanley face o afirmație rămasă în timp:

Cărțile lui au căldura vieții. O căldură care mă mișcă profund.

Sentimente de dragoste pentru soția prietenului său au fost trecute sub tăcere, deși nu au încetat niciodată, a refuzat din considerente nobile să le de-a curs.

Cuvintele de la încheierea unei epistole sunt memorabile:

Oriunde era ea, este raiul – Samuel Clemens

  O premoniție care i-a marcat întreaga viață, legată de moartea fratelui mai mic, existentă la omul condus de o rațiune copleșitoare este cumva atipică, și denotă, printre altele, complexitatea spiritului acestuia.

  Romanele sale, polemicile avute cu diverse ocazii, încercările prin care a trecut și care nu au fost puține la număr, oferă cititorului o lectură impresionantă. O recomand cu multă plăcere.  Autorul Mark Twain este și rămâne omul  care a reușit să depășească toate barierele timpului și să își găsească un loc în sufletele noastre.

Cu cerneala curgându-mi prin vene, ar fi o idee grozavă să scriu despre astfel de locuri, dar mai întâi trebuie să scap de obsesia pentru Mississippi- presupun că se va întâmpla și asta mai devreme sau mai târziu.  – Clemens

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

Iliuta Raduti

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

3 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago