Recenzii carti

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks de E.Lockhart – Editura Trei – recenzie

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks, de E.Lockhart – Editura Trei recenzie

 Titlu: Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks

Autor: E.Lockhart

Titlul original: The Disreputable History of  Frankie Landau-Banks

Editura: Trei

Număr de pagini: 297

 

Frankie Landau-Banks la 14 ani

Clubul de dezbateri

,,Iepurașul’’ lui tata

O fetișcană cam tocilară

Frankie Landau-Banks la 15 ani

O tipă trăsnet

O limbă ascuțită

O dispoziție arțăgoasă

…și un nou iubit

Frankie Landau-Banks

Nu mai e genul de fată care să accepte un ,,nu’’ ca răspuns

Mai ales când ,,nu’’ înseamnă să nu fie primită în societatea secretă a iubitului ei, destinată exclusiv sexului masculin

Și când sunt de făcut atâtea și atâtea farse

Frankie Landau-Banks la 16 ani

O posibilă infractoare de geniu

Aceasta e povestea parcursului ei!

  De la autoarea bestsellerului ,,Mincinoșii’’ E.Lockhart ne propune o incursiune în viața adolescenților, cu dilemele și frământările specifice vârstei.

  Un roman ușor de citit, dedicat publicului Young Adult, dar care sunt sigură că va fi agreat nu doar de adolescenți. Surprinde într-un mod amuzant și inteligent rolul femeii în societate, diferențele de gen și putere.

,, Lockhart a depășit genul chick-lit cu această analiză inteligentă a eternei dileme adolescentine: să te adaptezi şi să fii acceptat sau să ieși în evidență, riscând să fii respins. Un amuzant manifest feminin care va încânta gașca fetelor.’’ Kirkus Reviews

  Personajul principal, Frankie Landau-Banks, este o adolescentă care se transformă din ,,Iepurașul lui tata’’ într-o adolescentă rebelă, în căutarea propriei identități, o posibilă ,,infractoare de geniu’’.

  Elevă în anul 2, la renumitul Liceu Alabaster, instituție cu tradiție, frecventată doar de copiii din familiile înstărite, anul începe cu vizibile transformări din toate punctele de vedere. Dintr-o copilă se transformă fizic într-o ,,tânără cu rotunjimi și cu un aspect neconvențional pe care băieții îl socoteau teribil de atractiv.’’ Dacă anul trecut, era doar sora mai mică a Zadei, membră a Clubului de dezbateri, prietenă cu Trish, acum începe să fie văzută altfel de către colegii săi.

  Intră în gașca elevilor populari din ultimul an, ca iubita lui Matthew Livingston, unde face cunoștință cu prietenii acestuia. Lumea lor începe să îi placă lui Frankie, deși i se părea adesea că pentru Matthew există doar el și lumea lui, nefiind interesat cu adevărat de ea. Fostul ei prieten, Porter încearcă să o avertizeze cu privire la adevăratul caracter al lui Matthew, dar Frankie îl ignoră.

   Cunoaştem astfel micul grup al iubitului ei, în frunte cu Alessandro Tesorieri zis ,,Alfa’’- adolescentul rebel și pus pe rele, alături de Callum, Dean, Steve și Tristan. Deși, anul trecut stătuse cu ei la masă, datorită Zadei, sora ei, aceștia nu o recunosc, ca și cum nu ar fi existat.

  Când Matthew o lasă baltă pentru prietenii lui, ea începe să îl urmărească și astfel descoperă mica lor societate secretă ,,Ordinul Loial al Câinilor Baseți’ la care aveau acces doar băieții, întâlniri unde nu făceau altceva decât să bea bere, să plănuiască petreceri sau mici farse. Fascinată de lumea lor, descoperă cartea secretă a acestora, ,,Dezonoranta Istorie a Ordinului Loial al Baseților’’ – club secret din 1951, din care făcuse parte și tatăl ei, și vrea să demonstreze că femeile au aceleași drepturi ca și alte bărbaților. Astfel, pune la cale tot felul de farse, lăsând să se înțeleagă că autorul acestora ar fi Alfa, prietenul cel mai bun al lui Matthew.

  Aparent puerile, planurile sale ascund o adevărată simbolistică, și sunt un mod de a se răzvrăti împotriva autorității, a regulilor, a societății sau diferențelor de gen, punându-i pe băieții din club să execute tot felul de farse. Când ascunde statuia peștelui Guppy-simbolul școlii în piscina instituției, se așteaptă ca Matthew să înțeleagă adevărata însemnătate a gestului, aceea că valorile școlii sunt învechite și trebuie schimbate, dar el nu este impresionat.

  ,,Odată cu Frankie Landau-Banks, E.Lockhart creează un personaj de neuitat. Adolescenții vor fi încântați de comportamentul ei rebel și de întrebările ei pătimașe despre gen și putere, indivizi și instituții și cum să te îndrăgostești fără să te pierzi pe tine însuți.’’ Booklist

  De remarcat, este și relația lui Frankie cu Matthew, un tip inteligent, preocupat de lingvistică, dar care nu pare să îi ofere acesteia locul binemeritat în viața lui.

  Dialogurile dintre Frankie și celelalte personaje sunt foarte ,,catchy’’ iar cititorii vor descoperi în personajul principal nu doar o rebelă, ci un spirit îndrăzneț, curajos, inteligent. Nimeni nu știe că ea este creierul genial din spatele farselor, iar Alfa își asumă meritele, fără a da înapoi.

Lucrurile se precipită și administrația școlii nu este încântată de aceste mici farse, de aceea caută vinovați.

  Într-un final, când Alfa este prins, Frankie este nevoită să își asume întreaga vinovăție.

  Ce se va întâmpla cu Frankie? Dar cu relația ei cu Matthew? O va schimba pe Frankie toată această experiență?

  Nu este doar o carte despre adolescenți, este o poveste care transmite un puternic mesaj feminin: ,, E mai bine singură, își zice, decât cu cineva care nu vede cine ești. Mai bine să conduci decât să asculți. Mai bine să vorbești răspicat decât să taci. Mai bine să deschizi uși decât să le închizi altora în nas. ’’

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți yound adult

Anca Moraru

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

7 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago