Categories: Recenzii carti

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks de E. Lockhart-Editura Trei

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks de E. Lockhart

Titlul original: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
An apariţie: 2015
Editura: Trei
Traducerea din engleză: Bogdan Perdivară
Număr de pagini: 297

Vă mai amintiţi anii de liceu? Acele momente în care făceam proiecte, în care se luau note mai mari sau mai mici la teste. Unii plângeau şi alţii râdeau zicând „Eh! Măcar a fost cinci!”. Mergeam în excursii, la film cu colegii, ne înscriam în cluburi de tenis, de carte, de fotbal. Ne întreaceam în planuri care mai de care mai năstruşnice şi ne băteam cu baloane cu apă la începutul verii şi cu bulgări iarna. Să nu uităm că mai şi învăţam! Nu doar geografia sau limba română, dar şi cum anume să socializăm. Existau şi grupurile popularilor şi ale tocilarilor. Cu toţii ne doream să ajungem în primul dintre ele, să fim cei mai nebuni, mai răzvrătiţi, să trecem de zona banalului pentru că acest lucru însemna putere şi ne dădea încredere. Cu toate acestea nu cred să o fi întrecut cineva pe Frankie Landau-Banks!
Înainte de toate să aflăm cine a creionat-o pe Frankie: E. Lockhart. Este autoarea romanelor „Dramarama”,The Boyfriend List”, „Fly on the Wall”, „Mincinoşii” şi s-a născut la data de 13 septembrie 1967 în New York. A realizat şi volumul „Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks”, finalistul „National Book Award 2008” şi nominalizat la Premiul Michael L.Printz 2009. Să vedem acum ce lume deschide romanul acesta. Curioşi?

Opera debutează cu… o probă la dosar scrisă de nimeni alta decât Frankie, către directorul Richmond şi Consiliul Director al Academiei Pregătitoare Alabaster, prin care îşi recunoştea toate acele nebunii pe care numai un adevărat adolescent le putea face. Să o luăm însă cu începutul. Cine este Frankie? O fată frumoasă şi deşteaptă din al doilea an de liceu care are totul: prieteni, un iubit în anul terminal şi cel mai popular din Academie, o soră mai mare care îi ţine predici despre viaţă, o familie care o consideră „nu o persoană înzestrată cu inteligenţă, capacitatea de orientare şi abilitatea de a folosi un telefon. Nu o persoană în stare să meargă cincisprezece cvartale pe jos fără să dea vreo maşină peste ea. Pentru ei, ea era Iepuraş Drăgălaş. Inocentă”. Totul se va schimba pentru că Frankie a noastră vrea mai mult! În ce constă acesta? „Mai mult” este ferecat în Ordinul Loial al Baseţilor, un club alcătuit doar din băieţi- inclusiv Matthew, prietenul lui Frankie – şi păzit de un Alfa fioros. Din acest grup făcuse parte şi tatăl eroinei noastre care mereu se fălea de faţă cu fiicele sale cu „baseţii”, dar nu dădea niciodată destule detalii despre ceea ce realizase „secretele sunt mai puternice când lumea ştie că le ai…le arăţi un pic, atâtica, din secretul tău, dar restul îl ţii la cutie!”.

Frankie ar dori să facă şi ea parte din Ordin, dar ştie că acest lucru e imposibil. Din această cauză vrea să întoarcă roata şi îl va urmări pe Matthew la întâlniri şi află mai multe despre club. Constată cu stupoare că nu este decât un grup de băieţi cu un secret, plictisiţi şi fără imaginaţia necesară realizării unei schimbări. Frankie ia, deci hotărârea supremă: va deveni Alfa al Baseţilor şi le va da celor care au subestimat-o o lecţie! Dânsa află că şeful Ordinului va fi plecat pentru un timp şi crează un cont pe gmail luând locul acestuia în planificare. În acest fel va iniţia operaţiunea „În Femei Ne E Credinţa”.. Ne punem acum o serie de întrebări: cum va reacţiona adevăratul Alfa, o va descoperi cineva, Matthew îi va rămâne alături, va fi exmatriculată din Alabaster pentru că a pus în aplicare „Rebeliunea Sfeclei la Conservă” ? Nu ştiu şi nici voi nu veţi şti până ce nu veţi citi aventura scandaloasă a unei liceene…”obişnuite”.
Volumul lui E. Lockhart m-a surprins plăcut şi mi-a trezit amintiri din propriile peripeţii din liceu: aspiraţiile, inimile frânte, colegii, frica de a mă asculta profesorii, de note. Per ansamblu este o carte bine realizată şi narată la persoana a III-a de un narator omniscient şi omniprezent. Numele fiecărui capitol este un indiciu pentru ceea ce se va petrece. Personajele sunt atent conturate, mai ales direct, de narator „colega de cameră a lui Frankie, Trish, era o blondă pistruiată şi cu faţă cabalină…era una dintre acele persoane care se poartă frumos cu toată lumea, fără să fie, totuşi, prea apropiată de nimeni în particular…interesată de psihologie, dezbateri şi preparate la cuptor”. Accentul este pus pe dialog, personaje, lăsând descrierile spaţiale cam sumare. Misterul ne învăluie şi „nu spune nimănui că ai primit această invitaţie. Sâmbătă noapte, la zece minute după stingere, îmbracă-te în negru…partenerul tău în această viaţă infracţională este…” . Vedem ceea ce văd nişte copii, simţim ceea ce simt ei „se admira pentru că preluase controlul situaţiei…am fost un monstru, dar măcar n-am fost sora mai mică a cuiva, o fată oarecare din clasa a zecea – cineva ale cărui opinii nu contează”. Sunt rebeli „semnul ăla cu „nu călcaţi iarba” nu te deranjează? Nu te face să vrei să calci pe iarbă?” şi totuşi „cred că sunt lucruri mai importante cărora să-ţi îndrepţi rebeliunea”.
Câte şi mai câte mai învăţăm de la Frankie Landau-Banks cum ar fi că mai „bine e să conduci decât să asculţi. Mai bine să deschizi uşi decât să le închizi altora în nas”. La final aflăm că am avut şi noi un „iepuraş drăgălaş” şi că A MURIT undeva în liceu.

Nota în stilouri: 8,5/10


Lectură plăcută!!!

 

Cartea Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks de E. Lockhart este oferită pentru recenzie de Compania de Libării Bucureşti. Cartea poate fi comandată de pe Compania de Librării Bucureşti. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de Facebook.

Autor: Crina Stanciu
Crina Stanciu

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

View Comments

  • Am citit Minciosii si mi-a placut foarte mult, a avut un final neasteptat, cred ca si aceasta carte ma va surprinde placut. Felicitari ptr recenzie.

  • Nu am citit cartea desi am mai auzit de cateva ori de ea. Recenzia ta este foarte interesanta si imi dau seama ca actiunea este foarte palpitanta. Am pus cartea pe lista.

  • felicitari crina!recunosc ca nu am citit nimic de autoare dar recenzia ta mi-a placut;cred ca o voi trece pe lista

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago