Carti thriller

Scânteie în beznă de Stacy Willingham – Editura Armada – recenzie

Scânteie în beznă, de Stacy Willingham – Editura Armada – recenzie

Scânteie în beznă

Stacy Willingham

Editura Armada

București 2023

Nr. pagini – 386

   “Fiecare crimă este unică, precum o amprentă. Dar tata n-a lăsat în urmă cadavre pe care săți lase amprentele, nici locuri ale crimelor care să-i păstreze autograful, nici amprente care să poată fi luate și analizate. Ceea ce i-a făcut pe locuitorii orașului să se întrebe – cum să lași o semnătură fără pânză?”

  Dacă frântura asta de citat nu e suficientă pentru a vă trezi interesul, este posibil ca această carte să nu fie pentru voi, ceea ce mi-ar fi greu să cred, pentru că romanul propus are de toate – ucigași în serie, obsesii, investigații criminale, dramă, pasiune, abuz fizic, depresii și violență. Rețeta perfectă pentru un thriller psihologic extraordinar.

  Aș vrea să vă pot rezuma clar și concis acțiunea romanului, dar farmecul acestuia constă tocmai în puterea de a jongla cu scenarii diverse și răsturnări de situații care te aduc tot mai aproape de un deznodământ ce te chinui să îl intuiești deși acesta pare că este într-o continuă schimbare.

  Chloe Davis, terapeuta de succes din prezent, cu o relație ce pare perfectă alături de Tanner Briggs, ascunde un secret teribil. Este fiica renumitului criminal în serie care în urmă cu 20 de ani a terorizat orășelul Baton Rouge din Louisiana, ucigând fără milă adolescente din împrejurimi.

  Luptându-se cu traume majore și chinuindu-se să mențină pe linia de plutire o familie care se dezmembra emoțional și social, Chloe nu și-a permis niciodată să lase garda jos și să aspire la o viață normală. Eticheta care i se pusese din cauza faptelor tatălui său, depresia severă a unei mame neputincioase care rămâne imobilizată și absentă mental în urma unei tentative eșuate de sinucidere, relația intensă dar fluctuantă cu fratele său mai mare – Cooper, tronează asupra ei și a tuturor deciziilor pe care le ia.

“Nu era prea înalt sau prea musculos. Dacă se urca pe mine, îl puteam da cu ușurință la o parte. Avea prieteni (nu puteam risca să fie un singuratic furios), dar nu era nici sufletul petrecerii (nu-mi permiteam să risc nici un lăudăros care credea că totul i se cuvine. Un tip care să vadă corpul unei femei ca pe nimic altceva decât pe jucăria lui). Era mereu exact cât de beat trebuia să fie – nu destul de beat, încât să nu se poată ține pe picioare și să-i sticlească ochii. Și eu eram exact cât de beată trebuia să fiu – ușor amețită, încrezătoare în mine însămi, destul de debarasată de inhibiții încât să-l las să mă sărute pe gât fără să mă retrag, dar nu destul de beată încât să-mi pierd atenția, coordonarea, simțul pericolului. Poate nu avea să-și amintească fața mea dimineața, în mod sigur nu avea să-mi țină minte numele. Și așa îmi plăcea, îmi plăcea anonimatul de care nu avusesem parte în copilărie.”

   Lucrurile par să intre pe un făgaș normal când îl cunoaște pe Tanner, în prezența căruia Chloe pare să redescopere normalitatea, dar totul este spulberat când două adolescente dispar fără urmă și sunt găsite câteva zile mai târziu moarte, într-o manieră care coincide perfect cu crimele săvârșite cu 20 de ani în urmă.

  Prinsă la mijloc, Chloe este forțată să investigheze pe cont propriu detaliile sordide ale unor morți sadice care par să îi transmită că oricine ar fi făptașul, știe cu exactitate ce s-a întâmplat în trecut, la fel cum știe că unele crime pot fi reproduse cu exactitate dacă ceea ce te impulsionează este jocul cu moartea.

   Cum să fii crezut când ai ascuns de la început detalii care te-ar fi legat de criminalul din trecut? Cum să îți menții imaginea fragilă de persoană normală cu o viață normală? Cât de mult te poate înțelege și susține partenerul când și el are la rândul său lucruri de ascuns? Cine sunt cei care își oferă ajutorul și care le sunt motivațiile ascunse? Cine copiază vechile crime și de ce?

  O carte tumultoasă, aventuroasă, intensă, capabilă să te treacă prin toate trăirile posibile. O carte despre traumă și supraviețuire, despre falsa impresie că vom putea vreodată să îi cunoaștem pe deplin pe cei din jurul nostru. O carte a secretelor dureroase care ies la iveală în momentele în care ai avea nevoie de claritate și suport, nu de șocuri emoționale care să îți accentueze disperarea și confuzia.

“Îi privesc brațele care se întind spre mine, mâinile moi. Aceleași mâini care mi-au atins pielea, întrepătrunse cu degetele mele. Alergasem în brațele lui cum alergasem și în brațele tatei.

-El m-a obligat…

Aud înainte să văd, înainte să apuc măcar să conștientizez ce am făcut. Parcă urmăresc scena întâmplându-i-se altcuiva, brațul îmi iese din poșeta, am pistolul în mână. Un singur foc de armă care explodează cu putere ca o petardă, aruncându-mi brațul înapoi. O străfulgerare de lumină puternică, în timp ce el se retrage împleticindu-se pe podeaua din lemn, privind pata roșie ce i se întinde pe burtă, apoi uitându-se la mine surprins. Luna îi luminează ochii sticloși și nedumeriți. Buzele roșii și umede se depărtează ușor, de parcă ar vrea să vorbească. Apoi îi văd corpul prăbușindu-se pe podea.”

Carte disponibilă pe libris.ro

Recenzii cărți

Scânteie în beznă de Stacy Willingham – Editura Armada – recenzie

Dana Nichițelea

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago