Recenzii carti

Seara cea mai neagră – Ann Cleeves – recenzie

Seara cea mai neagră – Ann Cleeves – recenzie

Titlu: Seara cea mai neagră

Titlu original: The Darkest Evening

Autor: Ann Cleeves

Traducător: Roxana Brînceanu

Categorie: Psihologic

Anul apariției: 2024

Număr de pagini: 384

Un nou roman din seria Vera Stanhope

Bestseller Sunday Times

Se apropie Crăciunul. Vera Stanhope merge spre casă și abia așteaptă să ajungă. Dezorientată din pricina zăpezii și a frigului, apucă pe un drum greșit și descoperă o mașină abandonată la marginea drumului. Portiera e deschisă, șoferul nu se zărește nicăieri, însă Vera vede cu stupoare un bebeluș pe banchetă. Îngrijorată ca micuțul să nu înghețe, Vera îl ia cu sine și ajunge la Brockburn, casa în care a crescut chiar tatăl ei. Înăuntru, petrecerea e în toi. Dar afară, în zăpadă, o tânără zace moartă. Să fie ea mama copilului? Ce i s-a întâmplat? Vera are un caz nou

  “Cele mai negre nopți pot ascunde cele mai mortale secrete

  O noapte de început de iarnă, frig, ninsoare, o perioadă în care toată lumea așteaptă Crăciunul și o furtună de zapadă.

  Deși colegii i-au sugerat că ar fi bine să petreacă noaptea în Kimmerstone, să meargă dimineață acasă după trecerea furtunii, Vera Stanhope e încrezătoare în ea însăși, sigură că știe fiecare palmă de drum până acasă. Și pe urmă… doar ce începea iarna!!!

   Dar la jumătatea drumului începe să regrete și să le dea dreptate colegilor, ningea puternic, vântul aspru spulbera zăpada, vizibilitatea era redusă, drumurile și câmpurile acoperite cu un strat de gheață și multă zăpadă. Văzând indicatorul de Kirkhill hotărăște s-o ia pe acolo, drumul fiind mai scurt, și dacă totuși furtuna devenea și mai puternică putea rămâne la micul hotel din sat.

 La un moment dat vede o mașină iesita de pe drum, proptită în malul de zăpadă, cu ușa larg deschisă. Coboară să vadă dacă nu au nevoie de ajutor, și găsește în mașină un bebeluș legat în scaun. Lasă un bilet, ia copilul cu ea, și-și continuă drumul. Cel mai apropiat loc de unde ar fi putut suna este Brockburn, casa unde locuia familia de moșieri din zonă –Stanhope. Erau rude foarte îndepărtate, tatăl ei fusese văr cu stăpânul, dar nu fusese acceptat de familie. Acum și tatăl ei și vărul lui erau morți, dar tinerii nu simțeau nevoia să țină legătura. În fond cei de aici erau bogați, snobi, plini de importanța lor, iar Vera era partea săracă a familiei.

  De data asta Verei nu-i pasă de ei, de părerea lor, are nevoie de un loc cald pentru copil și de un telefon.

  În casă se ținea un dineu, o strângere de fonduri, Mark, ginerele, voia să facă în zonă un centru artistic și un teatru, asta ar fi adus și faimă dar și bani pentru întreținerea moșiei.

  Pământul era arendat de ani de zile acelorași familii Heslop și Falstone. La eveniment serveau fetele lui Heslop, să-și facă un ban, tatăl lor urma să vină cu tractorul să le ducă acasă. Dar Neil Heslop sosește speriat și timorat, anunțând că pe drumul din spatele casei (pe unde venise cu tractorul) este un cadavru.
Cercetarea mașinii în care găsise copilul, discuția cu proprietara acesteia, identificarea cadavrului, toate duc la concluzia că este Lorna Falstone, iar copilul este al ei.

  Vera merge la familia Falstone- la Broom Farm, le comunică moartea fiicei și lasă copilul cu bunicii lui. Apoi începe cercetările. I se alătură echipa ei: Holly, Charlie, Joe, plus criminalistii. Discută cu părinții, cu vecinii Heslop, al căror fiu, Josh, fusese prieten cu Lorna, cu colegii și cu vecina Constance Browne- Connie, cea a cărei mașină fusese la victimă. De altfel Connie fusese învățătoare pentru aproape toți cei din sat, iar acum se ocupa de cercuri artistice.

  Cercetând picturile Lornei, Vera vede o mulțime de tablouri, cu o casă într-o poieniță, tablouri pline de lumină și de viață ca un tărâm de basm, comparativ cu celelalte, care erau întunecate.

  Dar unde era locul? Exista oare?

  Criminalistii găsesc prea puțin sânge pe lângă cadavru și ajung la concluzia că Lorna a fost ucisă în altă parte, apoi dusă și aruncată pe alee.

  Dar cu ce a transportat-o ucigașul când pe acolo nu puteai circula în noaptea aceea decât cu tractorul sau ATV-ul?

  Este ucisă și Connie, probabil știa prea multe. Cu tenacitate și îndârjire Vera discută cu toată lumea din nou, verifică toate alibiurile, disecă viețile oamenilor, află toate poveștile. Identifică căsuța din tablouri și-și dă seama că a fost o oază, un cuib al dragostei. Doar că, înainte de a fi ucisă, Lorna hotărâse să schimbe unele lucruri din viața ei.

  Sigur că Vera și echipa vor afla toate amănuntele, toate legăturile sordide dintre personaje și în final vor identifica criminalul.

  Cine a fost iubituil Lornei? De ce a ucis-o? De ce a trebuit să moară Connie? Ce se întâmplă cu criminalul? Dar cu restul personajelor? Ce va face Vera în continuare?

  Așa cum ne-a obișnuit deja Ann Cleeves avem detalii despre viața polițiștilor, trăirile lor, reușitele, frustrările, bucuriile și dezamăgirile. În fond și ei sunt oameni cu familiile și viața lor.

   Așa cum a spus Publishers` Weekly:

  “Romanul debordează de suspecți bine slefuiti și motive ascunse la vedere. Pistele greșite maschează identitatea făptașului. Acest page-turner este lectură obligatorie pentru fanii seriei, dar și pentru nou-veniți.

   Iar New York Times concluzionează:

   [Vera Stanhope] a devenit un personaj nemuritor al genului.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago