Autori romani

Soluția coliniarității. Contrapunct de Bianca Nemeș – Editura Risoprint – recenzie

Soluția coliniarității. Contrapunct, de Bianca Nemeș – Editura Risoprint – recenzie

Titlu: Soluția coliniarității. Contrapunct

Autor: Bianca Nemeș

Editura:  Risoprint

Număr pagini: 111

  În geometrie, coliniaritatea reprezintă proprietatea unui număr mai mare de două puncte de a aparține aceleiași drepte. Poate că vă întrebați ce are în comun literatura cu geometria… Ei bine, se spune că gândirea matematică dezvoltă capacitatea de a discerne într-un mod simplu complexitatea vieții, astfel încât haosul să fie descompus în elemente care să ducă, în final, odată cu procesul de conștientizare, la armonie… o armonie atât de greu de obținut astăzi, de către omul modern.

  Bianca Nemeș este absolventă a Facultății de Matematică și Informatică și studentă la Facultatea de Psihologie din Cluj Napoca, însă dincolo de toate acestea, scriitura sa definește căutarea răspunsurilor existențiale ale omului modern într-o epocă consumistă, care lasă, inevitabil, o asiduă îndepărtare de esența sufletului.

  Cartea „Soluția coliniarității. Contrapunct” este un tir de întrebări pe care, citindu-le, te trezești într-un vârtej analitic asupra propriei ființe. Omul modern, cel bine înfipt în circumstanțele realității sale, un om pe care societatea l-a șablonat prin ademenirea unui confort nemaiîntâlnit până acum în istoria omenirii, ei bine, acest om are acum oportunitatea să se regăsească, să își alinieze toate coordonatele esenței sale, cu scopul de a-și găsi starea de pace și armonie.

  Până acolo, până la obținerea stării de pace și armonie, drumul e lung, anevoios, plin de întrebări care declanșează detronări ale unor credințe adânc înrădăcinate. Drumul spre echilibru și spre reîntregirea ființei începe cu întrebări, întrebări pe care ego-ul le găsește incomode, dar care declanșează frământări și ieșiri la lumină a adevăratei esențe.

  Reîntregirea ființei – descrisă din prisma unui om care are printre pasiuni matematica și psihologia – coliniaritatea, presupune desfășurarea unor etape de trezire și nu are loc spontan. Cu alte cuvinte, omul modern trece de la stadiul de întrebări, la stadiul de conștientizare a faptului că există mai multe puncte din existența sa care trebuie să părăsească haosul și să se îndrepte pe aceeași axă, acolo unde se află starea de armonie, de reîntregire a ființei.

  Am citit multe cărți de dezvoltare personală, de spiritualitate, însă această perspectivă geometrică, analitică a ființei este una originală, ușor de asimilat de către cititori și declanșatoare de procese de aliniere a elementelor care alcătuiesc armonia ființei. De altfel, redarea de informații prin procesul întrebărilor este o modalitate eficientă prin care cititorul intră în autoanaliză, așadar, dacă scopul acestei cărți a fost acela de a trezi în oameni scânteia care duce spre armonia sufletului, atunci scopul a fost îndeplinit cu succes.

  Pentru o carte de debut, trebuie să spun că m-a surprins stilul alert al expunerii ideilor, frazele concise, clare, pline de sensuri profunde.

Adevărul doare, macină, distruge, dar minciuna vaporizează orice șansă a luptei, a revenirii, a reîntregirii, pierderea a ceea ce nu ai posedat niciodată: eul.”

  Întrebările, incomode pentru acest eu care a pus stăpânire pe adevărata ființă, stârnesc un proces dureros care dezlipește toate elementele inutile, materiale, perene și nocive, de pe adevărata ființă. Cine suntem noi cu adevărat? Suntem acest trup, suntem acest job, suntem ceea ce am acumulat, suntem casa și mașina? Este adevărat că pentru a avea o experiență pe pământ, avem nevoie de aceste elemente, însă omul modern a ajuns să-și confunde adevărata ființă.

  „A te cunoaște pe tine însuți ca fiind conștiință în interiorul căreia se întâmplă existența fenomenală, te eliberezi de dependență și căutare continuă pentru a putea iubi, pentru a te ierta.

  Iertarea de sine este una din etapele esențiale pentru reîntregirea ființei. De obicei, ne petrecem viața iertându-i sau neiertându-i pe ceilalți, însă uităm de importanța iertării de sine. Ne ancorăm în trecut, îl ținem cu dinții și îl purtăm ca pe un sac în spinare, iar asta ne împiedică să trăim cu adevărat. Alteori, ne agățăm în iluzia viitorului, uitând că singura clipă care contează, așa cum subliniază și Eckhart Tolle în cartea sa „Puterea prezentului” este clipa prezentă. Oscilând în haosul dintre povara trecutului, cu frustrări, cu neiertări, cu păreri de rău, cu suferințe și între iluzia unui viitor pe care-l vedem adesea prin lentila sumbră a fricii, uităm să trăim clipa prezentă.

  „Putem vedea viața dintr-o perspectivă tragică, dramatică, sfârșită, să fim martorii unei confuzii totale, să ne lăsăm străpunși de atmosfera nevrotică și narcotizantă a momentului sau, din contra, să fim personajele de pe marea scenă ce își acceptă destinul și își urmează îndeaproape pașii.”

  Existența noastră, această mare scenă, ne oferă posibilitatea de a ne armoniza cu întregul, de a ne reîntregi ființa, iar totul este posibil atunci când ne dăm voie să se întâmple toate acestea.

  Veți descoperi în carte concepte precum binele și răul, relatate simplu, într-o matematică care iscă întrebări și pot zdruncina vechile credințe:

 

Nimic nu este în sine bun sau rău, dar gândurile noastre îl pot face să devină astfel. În viață nu există accidente, coincidențe, doar sincronicități din cauza fenomenelor de rezonanță vibratorie. Dacă privești de aproape, în spatele fiecărei întâmplări, ajungi să vezi finețea nesfârșită a unei rețele de cauzalități, ți se dezvăluie marile paradigme.”

  Călătoria spre propria ființă nu e una ușoară și presupune așezarea ordonată a mai multor puncte, aflate în dezordine, în dezacord, pe o axă unde omul își descoperă advărata ființă. Așadar, cartea este o demonstrație matematică a faptului că descompunerea haosului în elemente simple care să se alineze pe o axă, devenind colinare, reprezintă soluția pentru reîntregirea ființei. Quod erat demonstrandum.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Soluția coliniarității. Contrapunct de Bianca Nemeș – Editura Risoprint

 

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago