Autori romani

Sonata pentru șapte voci de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie

Sonata pentru șapte voci, de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie

Sonata pentru șapte voci

Autor: Stelian Țurlea

Editura Integral 2021

Număr pagini: 153

-roman (aproape) polițist-

Un om de afaceri cu un trecut dubios este aruncat în aer cu propria-i mașină. Se întâmplă și în România. Șase personaje care l-au cunoscut îndeaproape ar fi avut motive să se răzbune pentru ce le făcuse într-un moment al vieții lor. Era suficient să și comită crima? Un al șaptelea personaj îi ascultă pe toți și ajunge la câteva concluzii pe care le înmânează poliției. Toate se petrec în vreme de pandemie, care a scos ce e mai rău din oameni.”

  Inspirată din întâmplările recente,bazată pe realitatea lumii înconjurătoare,pe trăirile umane și interacțiunile interumane “povestea” Domnului  Stelian Țurlea este un adevărat festin literar.  Scrisă într-un stil clar,concis,dar complex,fără descrieri și înflorituri inutile,în stilul deja cunoscut al autorului,cartea este extrem de greu de “povestit”.

  “Spui prea mult sau prea puțin“ este dilema care te macină când vorbești despre cărțile lui Stelian Țurlea. Și totuși…să încercăm….

  “SONATA  PENTRU  ȘAPTE  VOCI” este o “poveste” de viață compusă din îngemănarea a 7 perspective asupra victimei și a crimei, povești care se întrepătrund și se întâlnesc pentru a da un rezultat final.

Așa că voi lua personajele pe rând.

  ALINA: o tipă foarte bună în meseria ei, inteligentă, cu mare putere de muncă. Se îndrăgostește, pare fericită și realizată, are doi copii,dar după 20 de ani de căsnicie soțul o părăsește pentru una mai tânăra. Urmează lupta pentru divorț și chiar pentru copii, deși în final, acaparat de noua căsnicie, tatăl nu-și va căuta prea mult copiii. Alina suferă, dar trebuie să fie tare pentru copiii ei, așa că își revine, își vede de casă, de serviciu, de copii și de cei câțiva prieteni. La o petrecere îl cunoaște pe Liviu, care face totul pentru a o cuceri. Își permite chiar câteva escapade, dar comportarea lui o face să-și dea seama că este un tip care consideră că bogăția lui îi permite orice. Doar că pe Alina n-o interesează banii lui și  n-o impresionează cu dovezile extravagante, pe care ea nu le aprobă, așa că rupe relația cu el. Numai că Liviu o va controla și din umbră, furios că el fusese cel părăsit, și-i va zădărnici orice încercare de relație cu alt bărbat. Deși a încercat să-l înțeleagă Alina nu voia și nu accepta ca ea și copiii să fie doar o marfă.

  AMALIA: cea pe care Alina o credea prietenă, nu era de fapt ce părea. Deși erau de mici împreună, încă din copilărie, ea o invidia pe Alina din tot sufletul. Amalia era omul care prefera să se distreze, terminase cu greu facultatea pe care Alina o făcuse “fluierând”, trecea din relație în relație. Până la întâlnirea cu Liviu!  Tentată de el și mai ales de bogăția lui își făcuse vise, dar Liviu i le spulberase. O căuta când avea nevoie de sex, dar îi făcea cadouri scumpe și chiar un cont în banca. Amalia știa că avea și alte relații, dar sperase să fie ea cea stabilă și necesară. Nu o dezamăgesc atât de mult celelalte, până ce, punându-l pe Fane să-l urmărească, află de Alina, dar și că ea fusese cea care-l părăsise. Toată ura, ciuda, supărarea, invidia adunate în ea o fac să profite de faptul că Fane pe care-l știa din tinerețe, ar fi vrut să fie prietenul ei, și-i cere să-l urmărească pe Liviu și să-l pozeze.  Apoi cu ajutorul unei prietene, apelează la un profesionist care să-i dea o “lecție” lui Liviu.

  FANE: a cărui viață și evoluție o vedem în carte până la momentul actual, își face treaba plin de speranțe.  Îl urmărește pe Liviu, îi face poze, unele le primește de la un prieten polițist, dovadă că afaceristul era filat. Fane, și el informator al poliției, îl cunoștea bine pe  Petrus, erau din același cartier. De altfel pozele și filmările lui vor ajuta poliția în investigațiile care vor urma.

  SALMA: o mexicană frumoasă care a deschis în București primul Starbucks.  Salma era bikini barista, făcea și servea cafea îmbrăcată sumar, dar era o adevărată artistă a cafelei. De foarte tânără intrase și într-o rețea de droguri, lua și ea cu măsură, dar voia o afacere legală. Luase lecții de karate, învățase să se apere, dar acum avea și bodyguarzi. Juca un joc virtual “envoy”, un joc foarte căutat, interesant, dar și periculos. Prin joc îl cunoaște pe Liviu, se întâlnesc și au o aventură toridă în plan real. Dar Salma este căutată de Miguel, un tip cu o poziție înaltă în traficul de droguri, poziție care-i permitea să o apere de alții și să-i ceară ajutorul doar la nevoie. Fusese de fapt ideea lui să deschidă cafeneaua în București, localul  fiind o acoperire bună și pentru afaceri. La cererea lui Miguel, Salma îi face cunoștiință cu Liviu și acesta se va implica în afaceri cu droguri.

  PIȚI: un tip care dorea să organizeze un festival de K-pop music, pusese ochii  pe-o hală mare abandonată, aflată aproape de iazul cu pești al lui Liviu, pești pe care acesta nu-i vindea. Atunci de ce îi creștea?!!!  Piți reușește să ia legătura cu Liviu, pentru că avea nevoie de fonduri să transforme hala și terenul din jur în loc pentru spectacole. Lui Liviu îi surâde ideea, acceptă propunerea lui Piți, îi trimite un tânăr architect cu care să lucreze și fonduri.

  De fapt urmărindu-l pe Liviu, Fane îl vede  mult pe la hală, vede mașina Volvo lăsată acolo zile întregi, îi face poze cu Miguel  și cu alți trei mexicani, până în ziua în care pleacă cu mașina din hală și moare în explozie. Totul va prinde foarte bine poliției care va afla că Miguel este dat în urmărire de FBI.

Și-acum PETRUȘ și șeful lui STAMATE, care primesc ordin să ancheteze moartea omului de afaceri.

  SORIN, jurnalistul pe care Petruș îl implică în anchetă, lăsându-l să transmită la televizor și chiar să ia unele declarații.

  Sunt anchetate toate cunoștiințele știute sau aflate ale lui Liviu, familia, prietenii, amantele. Informații vin și de la interlopi mărunți.

  Sigur că în paralel citim și despre viețile anchetatorilor și povestea de dragoste a lui Sorin, jurnalistul.

  Și totuși rămâne întrebarea “cine l-a ucis pe Liviu”?  Avea cineva un interes în afaceri sau a fost doar răzbunarea unei femei inselate?!!!

  Sorin și-a făcut o părere și raportul lui plus cele aflate îl vor duce și pe Petruș pe pista corectă.

  Dar autorul spune astfel povestea încât fiecare cititor să-și facă propria părere, să aibă bănuieli și certitudini.

  Așa că pe lângă șapte povești îngemănate, care sunt toate mai mult sau mai puțin legate de Liviu, scriitorul ne oferă și un joc al minții, un puzzle care te tentează să-l rezolvi.

  Nu degeaba cartea se numește “SONATA PENTRU ȘAPTE VOCI”- roman (aproape) polițist.

carte disponibilă pe site-ul Editura Integral

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago