Umbra noptii-de Andrea Cremer–Editura Litera

Umbra nopții de Andrea Cremer

Titlu original: Nightshade
Traducerea: Smaranda Campeanu
Editura: Litera
Anul aparitiei: Martie 2012
Numar pagini: 400
Gen: Paranormal Romance, Young Adult, Fantasy, Romance
Cotatie Goodreads: 4,04

Seria Nightshade: 1.Umbra nopţii – Nightshade (2010) 2. Blestemul lupilor – Wolfsbane (2011) 3. Bloodrose (2012) 4. Snakeroot (2013)

În vreme ce alte adolescente visează cu ochii deschiși la băieți, Calla Tor își cunoaște deja destinul: la terminarea liceului, fata-lup va deveni partenera masculului alfa Ren Laroche, alături de care va conduce o nouă haită de lupi Gardieni, luptând umăr la umăr pentru a apăra, chiar cu prețul vieții, locurile sacre ale Păzitorilor.
Dar, după ce încalcă legile străvechi ale stăpânilor ei salvându-l de la moarte pe frumosul muritor Shay, încetul cu încetul, Calla începe să pună la îndoială soarta care i-a fost hărăzită, propria existență și întreaga ei lume. Secrete adânc îngropate ies ușor-ușor la suprafață și, odată cu ele, devine tot mai clar că nimic nu este ceea ce pare a fi. Ea știe că, dacă ascultă chemarea inimii, va pierde totul – poate chiar și propria viață. Merită oare o iubire interzisă sacrificiul suprem? Trădare, pierdere, suferință, spaimă. Cum poate rămâne în viață o dragoste supusă la atâtea încercări?

”O lume seducătoare, complicată, în care oamenii sunt pionii unei puternice haite de vârcolaci și nimic nu este ceea ce pare. Am stat cu sufletul la gură până la ultima pagină.” – Becca Fitzpatrick, autoarea seriei Îngerul Nopții
”O inteligentă reconstrucție a trecutului în notă fantastică, pusă în scenă în prezent… o carte pentru romanticii incurabili, cărora le plac eroinele aflate în plin conflict între dragoste și datorie, frământate de pasiuni toride, dar înnăbușite.” L.A. Times
”Romanul de debut al lui Andrea Cremer pune mister și pasiune într-o experiență a autodeterminării.” Publishers Weekly

Fiecare iubitor de carte îndrăgește un anumit gen literar (sau mai multe) și are o anumită preferință în materie de personaje. În ceea ce mă privește, genul fantasy are cel mai mare impact asupra mea și asta pentru că îmi place să evadez cât mai departe de realitatea cotidiană. Sau poate că vreau introduc un pic de magie în lumea mea reală. Iar când vine vorba de ființe supranaturale, am o slăbiciune pentru vârcolaci. Așa că nu aveam cum să ratez cartea de față.

“Umbra nopții” de Andrea Cremer este un roman surprinzător de bun pentru un debut literar și vă mărturisesc că mi-a furnizat niște surprize de proporții. Nu mă refer doar la faptul că mi-a plăcut stilul autoarei, îmbinarea perfectă de suspans, acțiune și romantism, complexitatea personajelor, misterul în care ele sunt învăluite, ci modul cum autoarea a conturat povestea vârcolacilor, schimbând tot ceea ce știam despre ei în materie de apariție, evoluție, reguli.etc.

Descrierea m-a făcut să cred că voi asista la o poveste de dragoste interzisă, cu suișuri și coborâșuri, trădări, suferințe, gelozii, cu o eroină care va avea de ales între datorie și iubire. M-am înșelat! Deși accentul se pune pe triughiul amoros ce se formează între Calla Tor, Renier Laroche și Shay Doran, de fapt avem parte de o intrigă plină de mister, în joc fiind supraviețuirea tuturor vârcolacilor (aici ei apar sub denumirea de Gardieni).

Ceea ce mi-a atras în primul rând atenția la “Umbra noptii”, a fost încercarea autoarei de a explica cât mai bine originea vârcolacilor, relațiile din cadrul haitei, regulile, organizarea ierarhică, cui se supun ei etc. Tot aici am făcut cunoștință cu fințele supranaturale superioare Gardienilor (Păzitori, Căutători), dar și cu ființe din lumea de dincolo (strigoi, himere, incubi, sucubi).

Înainte de a intra în subiectul cărții, am să vă furnizez câte ceva despre aceste ființe supranaturale și cum a ajuns Calla Tor să fie obligată să-și unească destinul cu Ren Laroche.
Legenda spune că primul Gardian a fost creat de un Păzitor (vrăjitor) căzut într-o bătălie. Păzitorul rănit s-a ascuns în pădure, fiind la un pas de moarte, dar un lup s-a apropiat de el, l-a protejat de alte viețuitoare și i-a adus hrană. Drept mulțumire, Păzitorul l-a transformat în Gardian, o făptură pe jumătate om, pe jumătate animal, încărcată de Magie Străveche. În schimbul loialității lupului, Păzitorul urma să aibă grijă de Gardian și haita lui.

Păzitorii au formă umană, dar nu sunt oameni, ci făpturi pline de magie în care se îmbină teluricul cu divinul. Cândva erau cunoscuți sub denumirea de “Cei Batrâni”, ființe nemuritoare care au existat încă dinainte să-și facă apariția oamenii și care aveau posibilitatea să călătorească din lumea noastră, în lumea spiritelor. Însă Păzitorii nu sunt singurii vrăjitori. Există și Căutătorii. Când pe lume au apărut oamenii, forța divină care i-a creat, le-a cerut Celor Bătrâni să-i protejeze. Unii au fost de acord, alții nu. S-a pornit un război în urma căruia Cei Bătrâni s-au împărțit în două grupuri: Păzitori (cei care protejează oamenii) și Căutători.

Revenind la povestea din prezent, trebuie să vă spun câte ceva despre organizarea Gardienilor din Vail, Colorado, locul unde se desfășoară acțiunea romanului. Ei se împart în două haite: Umbra nopții și Năpasta. Fiecare haită (sunt 50 de lupi într-o haită) are un Stăpân Păzitor și un șef. Umbra nopții are ca Păzitor pe Lumine Umbra Nopții, iar șef este Stephen, tatăl eroinei noastre. Deci, Calla Tor este femela alfa din haita Umbra nopții. Haita Năpasta are ca stăpân Păzitor pe Efron, iar șef este Emile, tatăl lui Ren( deci acesta din urmă este masculul alfa din haita Năpasta).

Ordinul pe care trebuie să-l execute liderii celor două haite la cererea Păzitorilor este ca să ajute la formarea unei noi haite, prin uniunea femelei alfa (Calla) din Umbra nopții și masculului alfa din Năpasta (Ren), iar acestă nouă haită va purta numele de Haldis, după numele peșterii pe care o vor avea de protejat pe viitor. Ritualul Uniunii se va ține în prima noapte cu lună plină -“Luna însângerată “, pe 31 octombrie, de Samhain, când vălul care desparte cele două lumi (cea pământeană și cea de dincolo) se subțiază, iar Păzitorii își reînnoiesc puterile.

Uniunea fiind stabilită de la nașterea lor, Calla și Ren știu ce au de făcut imediat ce ajung la majorat. Oricât de mult s-ar distrat Ren cu fetele, știe cine îi va fi parteneră pe viață. Însă Calla, își pune problema cu privire la năravurile lui și dacă îi va fi fidel.
Viața Callei Tor se schimbă din momentul în care salvează un tânăr muritor din ghearele unui urs. Acesta fiind rănit, îi dă să bea din sângele ei pentru a se vindeca. Si astfel ajunge să încalce una dintre regulile Păzitorilor (sângele oricărui Gardian poate vindeca răni, dar nu au voie să vindece decât pe alți Gardieni). Plus că nu avea voie să își schimbe forma din lup în om, de față cu un muritor.

Am făcut încă un pas, apropiindu-mă şi mai mult de el. Ştiam ce vreau să fac, dar asta ar fi însemnat să încalc pentru a doua oară, şi mai grav, Legile Păzitorilor. A încercat să se dea înapoi, dar a gemut de durere şi a căzut, sprijinindu-se în coate. I-am privit chipul. Maxilarul, parcă sculptat, şi pomeţii înalţi îi zvâcneau în agonie. Era chipeş chiar şi acum, când se chinuia, iar muşchii i se încordau mereu, ca o dovadă a forţei lui, a luptei corpului împotriva colapsului iminent, transformându-i tortura într-o încercare sublimă. Mă mistuia dorinţa de a-i veni în ajutor. Nu pot să-l privesc cum moare.”
La scurt timp de la incident, Calla are parte de o surpriză. La liceul unde învață ea, s-a înscris un nou coleg, Shay Doran, nimeni altul decât băiatul pe care l-a salvat. Deși ea îi este promise lui Ren, ajunge să se simtă atrasă de Shay. De fapt, necazul este că se simte atrasă de ambii băieți. Oricât de mult refuză să recunoască acest lucru, tot ajunge să facă echilibristică între cei doi.
Trebuie să recunosc că mi-a venit cam greu să o înțeleg pe Calla. Au fost situații când se simte vrăjită de Ren și îl lasă să o mângâie, dar imediat se duce la Shay și îi cere să o sărute. Este geloasă când îl vede pe Ren în compania altor fete, dar în același timp își petrece mult timp în compania lui Shay. Iar de aici apar o serie întreagă de conflicte, atât între cei doi băieți, cât și între toți tinerii care vor forma noua haită. Părerea mea este că simte o puternică pasiune față de Ren, iar față de Shay are niște sentimente puternice pe care încearcă să le înăbușe, știind că îi este sortită celuilalt.

Dar Shay era periculos; ştiam că trebuia să mă opun atracţiei care devenea din ce în ce mai puternică de fiecare dată când îl vedeam. Decizia asta îmi provoca o durere surdă. Imi plăcea băiatul acesta muritor şi ciudat. Nechibzuinţa cu care privea viaţa şi indiferenţa lui faţă de reguli erau şocante, dar în acelaşi timp aduceau o schimbare bine-venită în lumea deosebit de închisă în care trăiam.”
Pe tot parcursul lecturii am tot făcut comparații între cei doi băieți. Cu toate că îmi este simpatic Ren, preferatul meu rămâne Shay. Ren mi se pare arogant, fiind genul “iau ceea ce mi se cuvine”. Nu am remarcat decât spre finalul volumului că simte ceva special față de Calla; deciziile luate de el m-au făcut să-l văd într-o cu totul altă lumină. Dar până atunci, am avut impresia că față de ea are acel simț al proprietății și că se lasă dominat de pasiune, de nevoia de a seduce.

„Îşi lipise trupul de al meu şi mi-am pierdut răsuflarea când l-am simţit atât de aproape de mine. Un val de căldură mi-a cuprins pieptul, sexul şi am simţit că mă sufoc.
— Nu putem…, am spus, dar el şi-a lipit buzele de ale mele.
Sărutul mă ameţea şi mai tare. Mi-am înfipt unghiile în umerii lui.
— Ai spus că nu vrei să fii lăsată în pace, mi-a zis, sărutându-mă pe obraji. Mă conformez.
— Nu cumva încâlci regulile? am întrebat, deşi de-abia dacă mai puteam să vorbesc. Cum rămâne cu uniunea?
— Prefer să te am când vreau eu, a spus, strecurându-şi mâna între coapsele mele.”

În schimb, Shay m-a cucerit prin maniera de cum alege să o ajute pe Calla, deși este un simplu om. Nu profită de momentele ei de vulnerabilitate și nu se teme de membrii haitei. E prea liniștit și finuț pentru a fi pe placul cititoarelor, nu are năravurile lui Ren, dar pe mine m-a câștigat ca fană.
Când eram alături de Ren, pasiunea mă acapara brusc, asemenea mâniei sau provocării. Shay trezea în mine o fierbinţeală mocnită, o căldură persistentă. Aici nu era nici o haită, nici un stăpân şi nici o stăpână. Doar eu şi băiatul acesta, a cărui atingere îmi trezea fiori în locuri promise altcuiva.”
Interesant este faptul că Păzitorii îi cer Callei să-l protejeze pe Shay, dar care să fie motivul? Este doar un simplu băiat muritor de 18 ani. Dar atunci de ce aceștia afirmă că el face parte din familia lor? E drept că băiatul este nepotul miseriosului Bosque Bar, dar ce influența are acesta asupra Păzitorilor? Însă cei doi nu sunt deloc în siguranță pentru că sunt urmăriți și atacați de Căutători. Se pare că aceștia îl vor pe Shay, dar pentru ce anume?

Lucrurile încep să se complice din momentul în care Shay descoperă în biblioteca unchiului său o carte veche, sacră, pe care Păzitorii le-au interzis-o Gardienilor să o citească. Şocant pentru mine a fost modul de cum a reacționat Calla la vederea cărții. Pur și simplu s-a transformat în lup și s-a pregătit de atac. A fost suficient să vadă fraza în latină, scrisă pe copertă.

“Bellum omnium contra omnes.
Am închis ochii, dar încă vedeam literele negre ca smoala, ca şi cum cuvintele acelea mi-ar fi fost înfierate pe interiorul pleoapelor. Cuvintele interzise continuau să-mi răsune în urechi.
Războiul tuturor împotriva tuturor.”

Cele descoperite de Shay în cartea Păzitorilor o va face pe Calla să se îndoiască de tot ceea ce știa despre stăpânii Gardienilor, istoria lor și regulile impuse. Dacă povestea pe care o știa Calla nu e decât o minciună? Ce secrete ascund Păzitorii? Eterna luptă dintre Păzitori și Căutători ar putea pune în pericol soarta tuturor Gardienilor? Dar până la urmă cine este cu adevărat dușmanul? Ce planuri au de fapt Păzitorii pentru Calla, Ren și Shay? Cine este Scion (moștenitor) și ce legătură există între el și Shay? Ce decizie va lua Calla? Va mai avea loc uniunea?

Umbra nopţii” este una dintre cele mai bune cărți fantasy cu vârcolaci pe care le-am citit până acum. Vă recomand să o citiți pentru că merită.Veți avea parte de o aventură de neuitat!

10 puncte/10

Cartea Umbra nopții de Andrea Cremer fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Cartea poate fi achiziționată și librăriile online agreate.

Autor: Alina
Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

  • Desi partile de amor mi se par usor hilare, sper sa nu fie atat de multe, incat sa nu pot sari peste ele atunci cand voi citi cartea. Am sa mi-o cumpar pentru povestea in sine care suna destul de binisor.

  • Ce recenzie ispititoare.. Bravo Alina! Foarte mult imi place. Si ma bucur enorm ca am si eu cele doua carti!

  • Super!!! Bravo Alina, o recenzie minunata si convingatoare! Cred ca imi va placea si mie cartea. Sunt curioasa in privinta deznodamantului, si nerabdatoare sa aflu ce decizie va lua Calla.

  • O carte fascinanta si o recenzie pe masura! Felicitari, Alina pentru aceasta recenzie minunata ! O astept cu nerabdare pe urmatoarea!

  • felicitari Alina!se stie ca iti place acest gen mult,se vede in recenzia ta!mi-a placut si mie,dar...stii ca nu este chiar genul meu. :)

  • Si uite cum ma ispitesti tu pe mine....parca vad ca o iau la citit mai repede decat credeam!

  • Sper sa cititi cele doua volume de Cremer. Sunt superbe! Va multumesc mult pentru aprecieri!

  • Nu am mai auzit pana acum de aceasta carte, insa recenzia ta este foarte reusita!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago