Carti thriller

Vector de atac de Tom Clancy și Mark Greaney – Editura Rao – recenzie

Vector de atac, de Tom Clancy și Mark Greaney – Editura Rao – recenzie

Vector de atac

Threat vector

Tom Clancy și Mark Greaney

Traducere: Gabriel Stoian

Editura Rao – 2020

Număr pagini: 639

Vector de atac de Tom Clancy thriller politic și militar.

   “Considerat maestrul de necontestat al thrillerului politic și militar,în urmă cu 30 de ani,Tom Clancy era un agent de asigurări pasionat de istoria navală.Anterior a studiat literatura engleză la Baltimore”s Loyola College. Prima lui carte, “Vânătoarea lui Octombrie Roșu”,s-a vândut imediat ,ca rezultat al unor cronici elogioase, ajungând pe lista de bestselleruri din New York Times după ce președintele Reagan a declarat-o “povestea perfectă”. Clancy s-a stins din viață în 2013.”

  “Pentru Jack Ryan Jr. și colegii lui din organizația secretă cunoscută drept Campusul, lupta împotriva inamicilor Americii nu se termină niciodată. Dar o nouă amenințare apare de unde nu se așteptau… Campusul a fost deconspirat, iar cine știe de existența organizației știe și că poate fi distrusă. Între timp, președintele Jack Ryan s-a întors în Biroul Oval, iar curajul și înțelepciunea lui sunt mai necesare ca niciodată. Luptele politice interne și problemele economice au adus conducerea Chinei în pragul unui dezastru, din care încearcă să-și revină atacând mult-doritul Taiwan și pe americanii care protejează micuța națiune. Pe măsură ce cele două superputeri se apropie de o confruntare directă, președintele Ryan este nevoit să folosească singurul atu pe care îl mai are – Campusul.”

  Trebuie să vă spun că mi-am dorit foarte mult să citesc romanul,Tom Clancy fiind unul dintre autorii mei preferați. Dar mărturisesc că mi-este foarte greu să fac o recenzie,așa că voi puncta câte ceva că să va intrig și să vă fac să citiți cartea.

  De ce mi-e greu? Deoarece cartea este plină de acțiune,adrenalină,evenimente istorice și geopolitice și dialog. Treci de pe un continent pe altul, din mașină în avion, de la Casa Albă pe teren, dintr-o ședință de tactică și strategie la lupte. Mai mult, cu toate că autorul este foarte atent la detaliile legate de armament, de tactica și strategia militară, de modul de luptă, descriindu-le în detaliu, romanul nu este plictisitor, este cumva “viu”. Te simți acolo în mijlocul evenimentelor, alături de luptători, de șefi de state, părtaș la toate hotărârile bune sau rele. Pe unii îi aprobi,pe alții te enervezi și-ți vine să-i strângi de gât, de unii îți pare rău, pe alții îi feliciți. Tocmai asta face cartea lui Tom Clancy să fie atât de interesantă și atractivă.

Și acum să vorbim puțin despre acțiune.

  În S.U.A. John Patrick “Jack” Ryan câștigă un nou mandat de președinte. Încă din perioada primului mandat aprobase infințarea unei mici organizații de informații independentă, numită “Campus”,care funcționa sub sigla unei societăți legale “Hendley Associates” condusă de un fost senator.

  Putea părea orice firmă de export, de investiții, un centru pentru o firma de telecomunicații sau o companie de relații publice. Dacă cineva insista mai mult și cerceta ar fi aflat că era un concern financiar internațional condus de un fost senator.

  În realitate o mână de oameni știau că în “Campus” erau câțiva dintre cei mai sclipitori analiști ai comunității,unele dintre cele mai bune minți în domeniul tehnologiei, care datorită antenelor de satelit de pe acoperiș și spărgătorilor de coduri de la departamentul IT, dețineau o linie de acces la rețelele C.I.A. și ale N.S.A.

  Firma de fațadă “Hendley Associates” era o companie discretă, cu succes de management financiar, așa că se autofinanța.

  În “Campus” lucra și un grup de oameni de teren, ofițeri operativi, foarte bine antrenați, dar și analiști și tacticieni de excepție. Între ei era și Jack Ryan jr., fiul cel mare al președintelui.

  După Istanbul, unde fuseseră în formație complectă: Jack, Sam, Ding, Dom și Jack Clark, acum stăteau mai mult la sediu. Clark care era cel mai bătrân dintre ei, anunțase că se retrage, își simțea acut vârsta.

Dar ce se întâmplase la Istanbul?

   După căderea orașului Tripoli în mâna rebelilor, membrii ai temutului serviciu de informații Libian, condus de Gaddafi, rămăseseră în țară, sperând că vremurile bune vor reveni. Dar după moartea lui Gaddafi, vânați de revoluționari, conștienți că nu vor avea parte de procese corecte, au fugit la Istanbul și și-au găsit alte activități. Doar că nu au ținut cont de o mână de oameni hotărâți, care s-au transformat în vânători și asasini, răzbunându-l pe colegul lor Brian, fratele unuia dintre ei. După ce le-au aflat locațiile i-au vânat pe rând, sigur într-o  operațiune  neautorizată, convinși că au acționat ca niște “fantome”. Abia la ultimul, specialist I.T. al echipei, Jack vede un computer pe care apare filmată toată acțiunea lor. Era clar: cineva îi urmărea, dar cine?

   Jack ia computerul cu totul și odată întorși acasă îi dă lui Gavin hardiskul să-l verifice. Acesta, o minte sclipitoare, foarte inteligent, sigur că va verifica totul pe un computer separat de rețea. Își dă seama că cineva încerca să le penetreze rețeaua, găsește o jumătate de semnătură electronică a unui hacker Zha. Începe o luptă să apere rețeaua și să afle unde este Zha.

  Dar de câte ori echipa află ceva pare că cineva le anticipează mișcările și oamenii la care ajung mor.

   În China președintele Wei, după ce adusese bogații țării, la primele căderi ale bursei e gata să fie dat jos din funcție. Îi vine în ajutor generalul Su, președintele Armatei de Eliberare a Poporului, fost coleg de școală, care sigur își urmărea propria agendă.

  Acesta îl convinge să fie de acord cu planurile și hotărârile lui. Su visa să alipească din nou Taiwanul, pe când Wei dorea să deschidă mai mult economia Chinei pentru capitalișți.

   La început reușise, dar apoi, la orice clătinare a puterii, firmele se retrăgeau și dușmanii lui Wei susțineau că țara nu trebuie expusă printr-o economie deschisă capriciilor capitaliștilor. După lovitura de stat eșuată Wei începe să lucreze la un nou program, dar ceilalți membrii ai comitetului nu-l acceptă. Așa că Wei își dă seama că dacă vrea să rămână în funcție trebuie să accepte planul lui Su,altfel cu atâta putere și el putea să se răzgândească. Simțindu-l slab și șovăitor Su vine cu propriile propuneri: o mai mare agresivitate armată, pentru a pune stăpânire pe Marea Chinei de Sud, revenirea Hong Kongului la China și alipirea Taiwanului, astfel ca zona să se trasforme într-o “Zonă Economică Specială”, întărind statul.

   Deși asta presupunea dezacorduri cu India,Vietnamul, Malaysia, Indonezia, țările occidentale care aveau interese economice în Hong Kong și mai ales cu America, care-i sprijinea pe taiwanezi, pe filipinezi și avea propriile interese. Dar diabolicul Su pregătea nu numai un război armat ci și unul cibernetic.

   Astfel ajunge profesorul Tong, pe care americanii îl credeau în dizgrație, să se ocupe de planul generalului. El creează o organizație numită “Centru”, unde Tong era cel care hotăra și urmărea tot. Lucrau pentru el mulți agenți, mulți hackeri, reușind să penetreze cele mai mari rețele din lume, fie de informații fie comerciale sau financiare, dar Tong  urmărea tot, era omniprezent. Formase de asemenea și o mică echipă de asasini care se deplasau și acționau acolo unde primeau ordin. Reușise prin urmăriri, constrângere, șantaj, frică și bani să-și asigure agenți-cârtițe în cadrul F.B.I.,C.I.A.,N.S.A., inclusiv în forțele de securitate ruse. Scoate oameni din închisoare, ca și Kovalenko, inițial fost șef în serviciul informatic rus apoi ajuns în dizgrație, pe care-i transformă în agenți proprii.

   Sistemul era atât de eficient încât până și agenții se temeau, simțindu-se tot timpul “sub lupă”, urmăriți și verificați. Iar când termina o acțiune și nu mai avea nevoie de ei, sau erau descoperiți de alte servicii pur și simplu trimitea echipa de asasini condusă de Crane să “facă curățenie”.

  Singurii despre care nu putuse  să afle prea multe erau cei de la Hendley Associates și nu reușise să le penetreze rețeaua, mai ales după ce Gavin intuise pericolele.

   “Centru” recurge la alte metode. Un om al lui, de altfel agent F.B.I., o abordează pe Melanie, analist C.I.A.,prietenă lui Jack jr. și prin amenințări o determină să pună un cip de urmărire în telefonul iubitului. Sigur modul cum prezintă ca necesară urmărirea lui Jack, la fel ca și secretomania pe care acesta o folosea când era vorba de muncă lui, dar și lucrurile pe care le ascunde Melanie, o determină pe aceasta să facă ce i se cere, sigură că lucrează pentru F.B.I..

Până la urmă te întrebi dacă o face din frică, din prostie și mai ales dacă îl iubește pe Jack.

   În timpul acesta în Hong Kong un tânăr agent C.I.A.,Adam, atașat pe lângă ambasadă, reușește să găsească sediul lui Tong, chiar să-l filmeze pe hackerul principal Zha, creierul informatic. Când raportează la Langley nu e luat în seamă, din contră e sfătuit să-și vadă de treabă. Sigur că și la C.I.A. sunt scurgeri, Adam continuă urmărirea, dar nu mai raportează.

  Când este contactat de echipa lui Jack le explică ce s-a întâmplat și mai ales că nu mai știe în cine poate avea încredere, convins că toate rețelele sunt penetrate.

Împreună reușesc să-l răpească pe Zha și să-l ducă în S.U.A.

  Gavin, care fusese prima oară cu ei pe teren, păstrează pentru ei mini computerul lui Zha și bine face. Dus în America, casa conspirativă în care îl țin este atacată și agenții și Zha uciși.

  Din nou scurgerile de informații și planurile dejucate îl fac pe Jack să-și pună întrebări. Îi cere lui Gavin să-i verifice telefonul și mașina, acesta găsește virusul, așa că-și cumpără un alt telefon și evită cu toții să vorbească în alte locuri decât în cele sigure și verificate.

Intră  în Hong Kong cu pretextul cumpărării unui spațiu, dar Tong deja dispăruse.

   Și totuși în timp ce Su atacă în Marea Chinei de Sud avioane, vapoare, submarine și americanii încearcă să ajute în secret Taiwanul cu piloți,Tong continuă atacul cibernetic din noua locație.

  Până la urmă Tong decide să atace firma Hendley Associates, șeful lui Jack este ucis, dar americanii reușesc să-i prindă pe Crane și un om al lui, ceilalți fiind morţi.

  Americanii îl prind și pe Kovalenko, care hotărât să scape de “Centru” spune tot și le dă computerul. Cercetând computerul și telefoanele lui Crane, echipa lui Gavin reușește să “întoarcă virusul” și află unde este locația lui Tong.

  Jack o confruntă pe Melanie și o lasă în paza lui Clark, în timp ce el pleacă la chemarea lui Adam, care reușise să descopere și el unde își mutase Tong sediul.

  De data aceasta americanii atacă pe mai multe fronturi nevăzute: sediul lui Tong, convoiul lui Su, culminând cu revenirea S.U.A. și atacul cibernetic în sens invers.

Cum se petrec toate acestea?

Ce bătălii au loc în Marea Chinei de Sud?

Cum va fi înfrânt Su? Este prins sau scapă?

Ce va face președintele Wei?

Ce se întâmplă cu “Centru” și cu Tong?

Cum este distrusă locația “Centrului”?

Sunt identificați și prinși agenții “Centrului”?

Ce se întâmplă cu Adam și echipa de la Campus?

Ce se întâmplă cu Melanie?

Ce va face Jack?

   Cartea este foarte complexă, așa că merită s-o citiți, mai ales că eu v-am povestit foarte puțin din conținut.

  Cred că cel mai mult la cărțile lui Tom Clancy îmi place că-ți dau impresia că vezi un film în care de fapt joci și tu.

Așa că citiți cartea.

Iată și câteva păreri avizate:

Un roman cu un parcurs electrizant de la prima la ultima pagină”(The Burlington Hawk Eye)

Clancy încă deține supremația.”(The Washington Post)

Cartea Vector de atac de Tom Clancy și Mark Greaney disponibilă pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți thriller

recenzii cărți

Vector de atac de Tom Clancy și Mark Greaney – Editura Rao – recenzie

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Suser! :) vreau și eu cartea. Felicitări, doamna Arci, pentru frumoasa recenzie.

  • Wau, cata actiune are cartea aceasta ! Multumim pentru recenzua frumoasă Arci! Vreau spoilere in privat!

    • Nicol toata cartea e numai actiune si mult dialog,de aceea mi-a fost greu sa sintetizez.
      Chiar daca as incerca sa povestesc mai multe nu as putea e mai interesant s-o citesti.

  • Ce subiect interesant! As vrea să citesc și eu cartea. Mulțumesc pentru recomandare, Arci!

  • O recenzie frumoasă pentru un roman foarte interesant ! Mulțumesc pentru recomandare!

  • Multumesc!Cel mai greu a fost sa sintetizez 650 de pagini in lucruri esentiale care sa va tenteze,pentru ca merita sa cititi cartea

  • Ador romanele lui Tom Clancy și abia aștept să îl citesc și pe acesta. După cum spune și Arci, ai senzația că urmărești cu sufletul la gură un film, un thriller și nu poți lăsa cartea din mână până când nu afli deznodământul.
    Mulțumesc pentru prezentare!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

7 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago