De-ale Literaturii

Voua ce carti va aduc aminte de Craciun?

Vouă ce cărți vă aduc aminte de Crăciun?

   Sărbătorile bat la ușă. Parcă nu-mi vine să cred. Nu realizez că iar vine Crăciunul, că în câteva zile și 2016 va deveni istorie. Un calendar dat jos de pe perete și pus în cutia cu amintiri, încă un an scurs. Este momentul în care ne facem bilanțul: ce a fost bun, ce a fost rău, ce am realizat, ce ne-am propus, dar nu am realizat în acest an. Este momentul să ne oprim o clipă din rutina zilnică și să aruncăm o privire în urmă. Nu știu voi, dar eu, întotdeauna de sărbători, fac o rememorare a Crăciunurilor de până acum.

   Am invitat câţiva membri ai echipei Literatura pe Tocuri, colegii mei, să ne spună cum văd ei legătura dintre cărți și Crăciun. Ce cărți asociază ei cu această sărbătoare. Ce cărți le aduc aminte de Crăciun. Să vedem ce au de spus:

Sorina:

„În curând se vor împlini 15 ani de când m-am îndrăgostit de seria Harry Potter. Pe atunci, totul era mai simplu (sau așa mi se părea mie). De abia așteptam sărbătorile, număram zilele, motivul de bucurie fiind dublu: venea vacanța.

Totul începea cu sosirea vacanței. Apoi pregătirile de Crăciun, împodobirea bradului, noaptea de Ajun. Oooo, noaptea de Ajun… Familia la masă, în jurul bradului, cadouri… Pentru că de ce să nu recunosc, ca orice copil, mă entuziasmam să primesc cadouri. Și acum ma entuziasmez, chiar dacă nu la aceeași intensitate. Cine nu se bucură de primirea cadourilor de Crăciun?

Printre cadourile din acel an au fost două cărți din seria Harry Potter, volumele 2 și 3 (la vremea respectivă apăruseră doar primele 3 cărți). Încercasem să citesc prima carte, dar nu-mi plăcuse prea tare.

Acum, dacă tot primisem cărțile, m-am apucat să le citesc, în parte și datorită copertei volumului 2. Îmi plăcuse atât de mult coperta de la Egmont… Așa că n-am rezistat. N-am rezistat nici după primele pagini și… restul e istorie. Am devenit fan Harry Potter.

Ce noroc că am primit cadou acele cărți! Aș fi putut primi altceva, din moment ce nu m-am declarat fan de la prima citire și aș fi pierdut mult, zic eu.”

Rodica:

„Eram în liceu când am început să-l citesc pe Dickens. „Bleak House” se asorta atunci exact pe stările tipic rebeliunii cu care mă confruntam. Ei… și cum stăteam eu la scris versuri, într-o seară, am dat peste „Poveste de Crăciun” și am citit-o. Am plâns atât de mult, încât a doua zi, la școală, am fost întrebată dacă eram bolnavă. Au trecut mulți ani de atunci… dar în fiecare an, înainte de Crăciun, recitesc povestea lui Dickens și de fiecare dată îi găsesc noi înțelesuri, de fiecare dată parcă văd povestea în alte nuanțe. O fi de vină trecerea crudă a timpului… nu știu. Un lucru e sigur: lumea reală e plină de oameni precum Scrooge, iar de fiecare dată când întâlnesc un astfel de om, îmi vine să-l îmbrățișez și să-i spun că în final, totul va fi bine. Acum, că v-am mărturisit toate acestea, vă las… am o poveste de citit și niște lacrimi de vărsat! Crăciun Fericit, tuturor!”

Laura:

„E cea mai frumoasă perioadă din anotimpul rece. E perioada cea mai plină de momente și amintiri minunate despre copilărie, ierni de poveste și cărți rămase în sufletul meu de cititoare împătimită.

            E noapte deja afară și ninge ușor, iar această imagine îmi amintește de „O poveste de Crăciun” a lui Charles Dickens – o carte perfectă pentru sezonul sărbătorilor. Te introduce în peisaje rupte dintr-un paradis al sărbătorilor.

            O carte citită chiar acum este „Vacanța de Crăciun”, de W. Somerset Maugham. Aceasta este o carte care ți-ar promite o poveste despre o vacanță de Crăciun, dar paginile cărții spun altceva, titlul cărții fiind singura legătură cu Crăciunul.

            Următoarea carte nu are nici o legătură cu vacanța, iarna sau Crăciunul, dar mă bucură de fiecare dată, chiar și de sărbători. Este o carte profundă, cu un mesaj foarte bine înrădăcinat într-o poveste ce-ți încălzește inima oricând, te mișcă și te transformă în totalitate.

            Anul trecut pe vremea asta citeam Malad, de Alex Voicescu. O carte specială, care mereu îmi va aminti de un decembrie călduros și fără pic de zăpadă. „Malad” nu e o poveste oarecare, este despre căutare, despre boală – una care nu se vede, ci se simte, dar nu o recunoaște decât cel care o poartă în sine, cu demnitate.

            Citește ca să te regăsești, citește ca să strângi amintiri, ca să trăiești emoții iar și iar! Cu fiecare carte citită ești mai aproape de tine, de povestea ta, de inima ta. Citește și depășește fiecare iarnă din viața ta!”

Robert:

   „Prinţesa dulciurilor” de Sarah Addison Allen. Încep prin a vă spune că această carte mi s-a părut foarte interesantă şi plăcută. Scrisă într-un limbaj jucăuş, nu are cum să nu te prindă în mrejele ei şi să te facă să afirmi, la sfârşitul lecturii, că e DE-LI-CIOA-SĂ! Da, aţi citit bine, delicioasă! Asta pentru că fiecare capitol are un nume de bomboane, acadele şi alte bunătăţi dulci care te fac să te gândeşti la Crăciun şi timp liber.

Ca să vă faceţi o idee de cum ar suna numele capitolelor, vă dau eu câteva dintre ele: „Dropsuri nemuritoare”, „Zahăr candel”,   „Un om de zahăr” şi multe altele care te fac să-ţi cumperi o ciocolată şi să o mănânci cât timp lecturezi romanul.

 Vremea de afară descrisă de autoarea Sarah Addison Allen s-a potrivit perfect cu cea din această perioadă a anului: frig şi în fiecare dimineaţă flori de gheaţă pe geam.

 Personajul principal este o fată  tânără şi bogată, invidiată de mai toată lumea, pe nume Josey Cirrini. Sufletul ei pustiit nu-şi găseşte alinarea decât în savoarea dulciurilor, din care se înfruptă pe ascuns.

  Până într-o zi, în care ea descoperă că în dulapul ei se ascunde o intrusă şi astfel porneşte într-o călătorie ameţitoare şi primejdioasă, dar presărată cu momente dulci şi gustoase!

În concluzie, este o carte perfectă în perioada sărbătorilor, care merită citită şi recitită de câte ori ai chef de o lectură uşoară şi relaxantă şi când ai chef de… ceva dulce! 

Nicol:

   „Ce pot să spun? O carte, o amintire plăcută? Nu pot să spun din anii trecuți prea multe, dar din acest an cu siguranță o să am amintiri frumoase în legătură cu cărțile.

Era programat! Plec la Gaudeamus! Ce poate fi mai frumos decât să mă întâlnesc cu prietenii mei, cu autorii mei favoriți? Să mă plimb o zi întreagă printre cărți! Ei, se pare că nu a fost să fie,un accident nefericit m-a împiedicat să ajung, dar prietenii mei nu s-au descurajat. Au vrut să-mi facă o bucurie nemăsurată, așa că mi-au trimis cel mai frumos cadou de Crăciun: cărțile pe care le doream eu de la târg!

Astfel,în luna Crăciunului m-am delectat cu „Purgatorio” de Theo Anghel, a patra carte din serie. Abia aștept continuarea la această superbă serie! Am mai primit „Secrete” de Rodica Mijaiche, o carte deosebită în care dragostea și suspansul sunt la ele acasă.

Cireașa de pe tort acum urmează: „Micuța Balerină” și „Măști şi Secrete” de Corina Cîndea, două cărți hot,hot,hot! Nu am cuvinte pentru a le descrie, parcă ai asista la un foc de artificii, unde mii și mii de scântei izbucnesc în tine şi aștepți să te consume, iar la final rămâi cu starea de bine, dar și cu regretul de a se fi terminat prea repede.

Am primit și „Frumoasa toamnă bogată” – o antologie literar-artistică Napoca Nova, 2016, unde am avut plăcerea să citesc poeziile prietenei mele, Veronica Budea, și a prietenului Cosmin Ionuț.

I.R.En-Sandra Coroian, o fantastică poveste SF. Acest colet plin de cărți minunate îmi va aduce aminte întotdeauna de Crăciun și de faptul că ,,întotdeauna după ploaie, răsare soarele”.

Cosmin:

„Crăciunul e perioada din an pe care o aștept mereu cu nerăbdare. Sunt fascinat de atmosfera de sărbătoare, de toate clișeele și stereotipurile asociate acesteia. Iar pentru mine Crăciunul înseamnă și cărți, ciocolată, parfumul bradului natural și colindele de pe fundal. Nu-mi pot imagina un Crăciun în care să nu citesc nici măcar o carte în ton cu sărbătoarea! Una din cărțile pe care le-am citit acum câțiva ani și de care-mi amintesc cu drag cu ocazia Crăciunului este ,,Poveste de Crăciun” de Charles Dickens. O istorie celebră, a avarului Scrooge ce reușește să fie adus pe calea cea bună în urma întâlnirii cu cele trei fantome ale Crăciunului. O poveste scrisă cu măiestrie, ce te poartă pe străzile unei Londre victoriene, ce redă feeria celei mai iubite sărbători creștine. Căci Crăciunul este despre plăcerea de a dărui, despre momentele petrecute împreună cu familia și persoanele dragi sufletului nostru, despre scoaterea la iveală a măștii noastre zâmbitoare, călduroase, nelipsite de generozitate și bunătate. Deși nu recitesc în fiecare an această carte, nu mă pot abține să n-o răsfoiesc, să nu admir ilustrațiile viu colorate și să nu rememorez această lecție încântătoare, pe care ar trebui s-o luam cu toții la cunoștință, pe care cu toții ar trebui s-o aplicăm în viețile noastre. Crăciunul e ocazia de a fi mai buni, de a ne îmbrăca și la propriu și la figurat cu ce avem mai frumos. Crăciunul e sărbătoarea sufletelor, a sufletelor împlinite. Merry Christmas!”

Ce cărți vă aduc aminte de Crăciun?
Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

  • Poveste de Crăciun de Charles Dickens e fruntașă în lista noastră de preferințe :)

  • Poveste de Craciun a lui Dickens. Citita acum multi ani. Nu ar strica sa o recitesc.

  • Normal ca povestea lui Dickens ne-a ramas in memorie tuturor. :D Eu am cautat cartea prin biblioteca si nu am mai gasit-o. Sigur e de vina sora mai mica. Cred ca de acum o sa incerc sa o cumpar din nou si sa o recitesc! :) Foarte frumoase cuvintele tuturor! Multumim pentru ca ne-ati impartasit aceste listute! locco_smiley_15

  • Mulțumim Arci,eu nu îmi aduc aminte de Poveste de Crăciun, trebuie neapărat să o citesc! Colegilor mei văd că le-a plăcut tare mult!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago