Recenzii carti

Warcross de Marie Lu-Editura Leda Edge-recenzie

Warcross, de Marie Lu-Editura Leda Edge-recenzie

Editura Leda Edge

An apariţie: 2017

Număr pagini: 364

 

Citat preferat : « Nu trebuie să analizezi fiecare detaliu. Trebuie doar să vezi modelul în ansamblu, ca să găseşti punctul slab…privesc totul ca pe un întreg »

   Tot ceea ce trebuie să faci, dragă cititorule, este să închizi ochii pentru câteva minute, să laşi deoparte stresul vieţii cotidiene şi să dai frâu liber imaginaţiei… Cum ar fi dacă am trăi cu toţii într-o lume super tehnologizată  în care roboţii încep a lua locul oamenilor în muncă, în care criminalitatea cibernetică este în creştere, în care doar aceia care pot crea ceva pe bază de formule matematice şi piuliţe îi conduc pe ceilalţi ? O dimensiune în care jocurile video nu sunt simple distracţii, ci un mod de a vieţui, de a câştiga o pâine, schimbând puncte pe bani şi în care dacă ai rămas captiv psihic, e posibil să te pierzi cu totul şi să uiţi realitatea şi cerul…

   Marie Lu (născută Xiwei Lu) este o scriitoare de young adult din America. S-a născut în anul 1984 în Wuxi, China, mai apoi mutându-se în Beijing, iar în 1989 a plecat împreună cu familia sa în Texas, SUA. A urmat Univesity of Southern California şi a fost intern la Disney Interactive Studios. Înainte de a scrie prima carte, Lu a lucrat ca designer de artă în industria jocurilor video. Este cunoscută pentru seria « Legenda » care va forma în curând obiectul unui film produs de CBS Films.

   Volumul se deschide cu imaginea lui Hideo Tanaka, «tânărul geniu care a inventat Warcross pe când avea doar treisprezece ani ». Warcross, Warcross, ce este Warcross?! Un joc video pentru care poţi foarte bine să mori ori să ajungi la închisoare. Nu, nu vă gândiţi că ar fi ilegal, ci doar că unele persoane îl folosesc ilegal ori fură de la el. Warcross este jocul care înlocuieşte puţin câte puţin realitatea, o transform. În lumea sa, omul simplu devine erou şi…miliardar. Se luptă cu monştri, îşi face prieteni devine campion. Cum sunt jocurile olimpice din realitate, aşa este şi campionatul anual Warcross. De ce am spus că poţi deveni miliardar? Deoarece, pe măsură ce joci din ce în ce mai mult şi…câştigi…primeşti puncte pe care le schimbi în lumea reală cu bani, dolari. Îţi cumperi, deci ochelarii şi consola, îi pui la ochi şi gata…eşti altcineva…acestea petrecându-se pentru aceia care îndeplinesc o singură condiţie: să nu aibă deschis cazier penal. Din păcate personajul nostru principal, Emika, nu îndeplineşte cerinţele. Este un hacker desăvârşit care s-a dat de gol  şi poliţia a fost mult prea generoasă cu ea.

  Emika este unul dintre copiii geniu şi foarte îndrăzneţi, care vor să schimbe ceva fie doar şi prin felul în care arată « păr colorat, sălbatic…şi un braţ cu tatuaje…încep de la încheietură şi urcă până la umăr, în nuanţe vii de albastru şi turcoaz, auriu şi roz ». O adevărată nonconformistă şi o luptătoare cu soarta. Ea a fost părăsită de mama sa când era mică, iar  în adolescenţă tatăl a decedat din cauza unei boli incurabile. A crezut că acesta îi e finalul, până a aflat de Hideo şi şi-a dorit să fie ca el, l-a luat drept model. Anii au trecut, facultatea nu a mai putut-o termina şi s-a angajat la unul dintre puţinele locuri care mai au chelneriţe. Banii nefiind de ajuns, a devenit vânător de recompense, prinzând pentru poliţie persoanele care încălcau regulile Warcross şi micii infractori. Acum, mai are puţin şi e dată afară din apartament fiindcă nu a mai plătit chiria de trei luni ; prinde un parior, dar banii sunt luaţi de altcineva. Este în pană de idei aşa că preferă să se mai destindă jucând puţin Warcross şi urmărind campionatul de anul acesta. Pe parcurs observă că a apărut un nou talisman în joc care, odată luat, ar fi valorat milioane de dolari. Îşi foloseşte talentele de hacker, fură acel talisman, dar…apasă butonul greşit şi e vizibilă tuturor persoanelor de pe glob care urmăreau atunci jocul…inclusiv lui Hideo. Îşi scoate repede ochelarii de la ochi şi nu trec nici două minute că telefonul o sună. Sună şi sună…până la urmă era Hideo care o invită în Tokyo să…devină hackerul şi vânătorul lui personal. Vrea ca ea să îl prindă pe  acela care a mai reuşit să treacă de barierele Warcross, Zero. Mai mult decât atât, este introdusă ca jucător surpriză în campionatul din anul acela în echipa…sperăm noi, câştigătoare. Ce are să se mai întâmple mai departe? Nu divulg.

  Ce întorsătură de situaţie, sincer autoarea m-a surprins plăcut fiindcă pe tot parcursul lucrării m-a ţinut cu sufletul la gură, nu ştiam ce are să se întâmple…un adevărat roller coaster. Problema are să fie aşteptarea volumului următor. Multe se vor petrece, se vor lega ori dezlega. Veţi rămâne în expectativă, veţi bea mult prea multă cafea numai să puteţi sta treji ca să mai citiţi un rând măcar. Opera este scrisă la persoana I- prin urmare cititorul are acel sentiment că ar fi un personaj şi el, nu doar un privitor. Ritmul cu care se narează este unul alert; avem descrieri spaţiale şi dialog care se combină perfect ; personajele sunt complexe, puternice şi amuzante. Adăugăm puţină dragoste pe alocuri şi un conflict care urcă la cote maxime = iată cea mai apetisantă prăjitură pentru un cititor înrăit .

Lectură plăcută!!!

Cartea Warcross, de Marie Lu poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

Crina Stanciu

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

View Comments

  • Ce interesant suna! Cred ca Erebos e singurul roman in genul asta peste care am mai dat, e incredibil cat de bine reuseste sa agate, chiar daca o buna parte din actiunea lui are loc in interiorul jocului.

  • O lume in care jocurile video ar fi un mod de viata? Clar n-as avea ce cauta in acea lume! :))

  • Pentru mine, Warcross a fost o imensa surpriza. Mi-a placut povestea, personajele, stilistica. Nu stiu de ce nu am reusit sa ma atasez de seria Legend. Dar Warcross-ul l-am adorat!
    Felicitari pentru recenzie! :*

  • Într-adevăr, cartea este interesantă și chiar sunt curios să descopăr ce surprize ne rezervă volumele viitoare :)

    Felicitări pentru recenzie, Crinuța :)

  • Am citit in librarie 16 pagini si imediat m-am decis sa o cumpar. O carte care m-a surprins, m-a intrigat, incitat si la un moment dat, la final, am zis: nu se poate.
    Acum trebuie sa astept continuarea.

  • Într-adevăr, o lume incredibilă... și totuși, te face să te gândești că probabilitatea ca unele elemente din carte să devină realitate (într-un viitor relativ îndepărtat) este foarte mare.
    Felicitări pentru recenzie, Crina!

  • Minunata recenzie, Crina! N-am citit nimic de Marie Lu, dar sper in viitorul apropiat.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

7 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago