Carti Literatura universala

YI Jing. Cartea Schimbărilor – Editura Herald – recenzie

YI Jing. Cartea Schimbărilor – Editura Herald – recenzie

Titlu: YI JING. Cartea Schimbărilor

Editura: Herald

Anul: 2020

Număr pagini: 415

  Fără îndoială, există cărți de referință în lume, cărți cercetate de către marii înțelepți de-a lungul timpului, iar din acest perpetuu proces de cercetare reies mereu noi sensuri profunde și noi perspective.

  YI Jing reprezintă un efort al minții umane de a-și stabili și de a-și recunoaște poziția și sensul în raport cu dimensiunile colosale ale universului. După ce timp de 3000 de ani a furnizat motive de cercetare și implementare a unui adevărat stil de viață în China, interesul pentru această carte a captivat vestul și apoi, întreaga lume. Deși la începuturile sale, YI Jing a fost percepută ca o carte oracol, în timp, deslușirea înțelesurilor profunde a generat o perspectivă complexă, care a inclus și valori etice, devenind astfel, mai mult decât o carte, un adevărat izvor de adânci înțelesuri elevate, care au generat două impozante ramuri ale filosofiei chinezești: Confucianismul și Taoismul.

  Tradusă drept „Cartea Schimbărilor”, YI Jing, reprezintă fundamentul pe care s-a construit tot ceea ce este sugestiv și valoros în trei mii de ani de istorie a Chinei.

  Richard Wilhelm, sinolog, și-a trait o mare parte din viață în China, descoperindu-și astfel, pasiunea pentru această misterioasă carte. Astfel, în 1924, Wilhelm prezintă o traducere a cărții, o prezentare accesibilă cititorului, după ce, în anii anteriori, publicase mai multe studii despre cultura și civilizația Chinei, dar și traduceri ale unor lucrări esențiale, care au uimit cultura europeană. Mai târziu, Wilhelm revine cu reeditări ale cărții YI Jing, dar modificările textuale sunt minore. Complexitatea acestei cărți constă în faptul că nu poate fi etichetată doar ca o carte filosofică, ci a reprezentat un pilon esential și în știință sau chiar în structura de guvernare a Chinei.

  În timpul dinastiei Ch’în Shih, numeroși cărturari au fost uciși, iar multe tratate și cărți esențiale au fost arse, scopul fiind consolidarea filosofiei oficiale Qin. Cartea Schimbărilor a fost una dintre puținele lucrări păstrate, devenind apoi un element important in structura stilului de viață chinezesc. De la oamenii simpli care își decorează casele conform principiilor din această carte, la ghicitorii de la colțul străzii care deslușesc coordonate ale viitorului, YI Jing s-a imprimat iremediabil în cultura chineză.

  Cu siguranță, Cartea Schimbărilor a reprezentat o inspirație profundă pentru numeroase religii ale lumii, pentru texte de psihoanaliză, pentru importante opera literare, dar și pentru lucrări de artă. Desigur, au existat și doctrine oculte și filosofii formaliste care au derivat de aici, însă Cartea Schimbărilor a avut mereu o alură impenetrabilă și o profunzime colosală, menită parcă să pună mintea cercetătorilor la încercare de-a lungul secolelor și chiar a mileniilor.

  Pentru că aniticii considerau această carte misterioasă o adevărată voce a spiritelor înalte, plină de înțelesuri profunde pentru cel care intră în posesia sa, nu pot decât să mă declar onorată de prezența acesteia în biblioteca mea și cred că fiecare rând, deslușit mai mult sau mai puțin anevoios este menit să aducă lumină în ceea ce reprezintă clipa prezentă a existenței mele, clipă pentru care singura constantă este schimbarea. De altfel, conceptul de eternă schimbare stă la baza acestei cărți, iar cel care conștientizează schimbarea ca proces esential în permiterea fluxului natural al existenței, este, cu siguranță, un om care a deprins înțelesurile adânci ale vieții.

  Se spune despre marele Confucius că, în timp ce admira apa curgătoare a unui râu, ar fi rostit: „Totul curge continuu, asemeni acestui rău, fără pauză, zi şi noapte.”

  Cartea Schimbărilor nu este, desigur, o carte pe care să o savurezi într-o după-amiază de vară ploioasă, nici măcar o carte cu care să-ți delectezi zilele de sfârșit de săptămână, ci este, mai degrabă o carte pe care să o analizezi cu atenție, pagină cu pagină, lăsându-ți timpul necesar pentru ca mintea să se obișnuiască cu conceptul de eternă schimbare.  Există oameni care au citit cartea pe parcursul unor decenii, timp în care su descoperit că au în bibliotecă o carte vie, o entitate care dezvăluie noi și noi perspective ale existenței.

  Să vă dezvălui conținutul acestei cărți ar însemna să vorbesc despre percepția mea de acum, iar în acest caz ar trebui să vă spun că este de departe, cea mai impresionantă carte pe care o am în bibliotecă, reprezentând o sursă permanentă de studiu, un compendiu de înțelepciune, o unealtă vie pe care o folosesc pentru a rezona cu fluxul existenței.

  Simbolistica și hexagramele pot deveni generatoare de soluții ale diverselor situații care apar și în care ne-ar fi de mare folos un sfat pertinent, o îndreptare, un indiciu din perspectivă profund spirituală, o oportunitate prin care te poți alinia la pace și la armonie.

  Când studiezi YI Jing nu citești o carte, ci pășești într-un spațiu sacru în care înțelegi caracterul etern al ciclurilor vieții.

  În fiecare clipă, fiecare din noi devine altcineva, trece prin procesul inevitabil de schimbare. Conștientizarea acestui proces este un pas esential pentru dobândirea capacității de contemplare a vieții, de detașare de materialism și înțelegerea faptului că tot ceea ceea ce ni se întâmplă reprezintă o etapă, una din care putem culege sensurile profunde pentru a crește în esența noastră, adică în spirit.

  Unii cititori cataloghează cartea drept manual, unul greu de descifrat, însă odată însușit, generează stări în care se conștientizează faptul că în acest etern proces de schimbare, trupul este un vehicul cu care parcurgem călătoria spre sursă.

  Da, mi-a luat mult timp să duc la capăt Cartea Schimbărilor, însă am fost captivată de puterea pe care o are această carte, de profunzimea sensurilor care reies și care pot influența clipele prezente ale existenței.

  Recomand cartea nu doar celor pasionați de filosofia chineză și de oracole străvechi, ci mai ales celor care doresc să dobândească starea de înaltă pace, armonie și contemplare a existenței.

Carte disponibilă pe site-ul editura Herald

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago