in fiecare seara, sub privirea iubitoare a mamei, fiul cel bun se roaga la Dumnezeu ca tatal lui sa moara. De ce? Pentru ca este un sot violent si pervers, un antisemit patologic.
Fiul sau va face totul pentru a nu-i semana.Va fi studentul lui Jankélévitch si al lui Barthes, cel mai bun prieten al lui Alain Finkielkraut; considerat ca facand parte dintre „intelectualii evrei” cu care se identifica fara a fi evreu, va iubi femei cu radacini indepartate, va fi un tata iubitor si un scriitor de succes.
Fiul cel bun este un adevarat „roman al originilor”, in care Pascal Bruckner relateaza aventura sa personala si intelectuala, oferindu-ne totodata cheia intregii sale opere.
De la albul pur al zapezii din primele pagini si pana la imprejurarile sordide in care tatal sau isi va da sfarsitul, de la violenta cuvintelor sale pana la furia amestecata cu dragoste a fiului pentru tata, regasim aici spectacolul cruzimii in toata virulenta sa. Actorul principal e un nazist patetic, un ecologist fanatic, un capcaun coleric, langa care Pascal va ramane, intotdeauna, fiul cel bun. Fiindca dincolo de dispret si de furie, acest roman este o marturisire despre o iubire imposibila, un monument inchinat fricii si iertarii. – Le Figaro
„Tata nu mai avea nicio rușine. il plimbam pe coridoare, in scaunul rulant, iar el facea sa rasune micul claxon anexat. Abia ajuns in camera lui, nu visam altceva decat cum sa fug mai repede de acolo. Nu aveam taria de a-l saruta și abia de-i atingeam obrajii cand ne intorceam. Ar fi trebuit sa il iau de mana și sa i-o strang intre palmele mele. Ideea contactului direct cu el, insa, imi facea sila.”
Nascut la Paris in 1948, Pascal Bruckner este romancier si eseist, o figura emblematica a intelectualitatii franceze. La Editura Trei au aparut toate romanele sale (Casa ingerilor, Luni de fiere, Hotii de frumusete, Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?, Iubirea fata de aproapele, Capcaunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfanelii, Iubito, eu ma micsorez!…, Pazea, se-ntoarce Mos Craciun!, Paria), precum si volumele de eseuri (Noua dezordine amoroasa, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Casatoria din dragoste, Euforia perpetua, Mizeria prosperitatii, Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental).
Sursa Editura Trei
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…