Adulter
Autor: Ioana Țigănilă
Editura Neverland, 2022
Număr pagini: 110
DESPRE AUTOARE
„Născută în București, pe 7 Noiembrie 1986, Ioana Țigănilă a petrecut primii ani de viață în cartierul Floreasca. A început să lucreze ca jurnalist de la vârsta de 14 ani, publicând în mai multe ziare locale și naționale. La 18 ani scria deja cu normă întreagă la săptămânalul de limba franceză Bucarest Hebdo, iar la 21 și-a început cariera în televiziune. La doar 25, urcă la pupitrul știrilor Digi24. Ultimii doi ani i-a petrecut la Aleph News, la emisiunea Știu. În 2018, Ioana a publicat prima sa carte, Aromă de august. Ideea de a scrie s-a născut într-o noapte târzie de vară, la mare, și a pornit de la Cataleya, fetița ei. De atunci, penița nu s-a mai oprit din scris. Așa a apărut Adulter.
Izabela Corina Juncu, consultant independent în parfumeria de nișă:
Parfumul iubirii interzise poartă note de maci, piper roz și trandafir sălbatic. Asemenea unui talisman, parfumul le oferă amanților dragostea, protecția, fidelitatea, reînnoind dorința și plăcerile.”
Anul acesta l-am început citind cărți bune. Când am primit cartea Ioanei am fost surprinsă și imediat am început să o citesc. Ca primă impresie titlul mă ducea la o scurtă poveste de dragoste, un adulter menit să lase urme în urma lui. Citind am descoperit povestea a cinci femei care s-au bucurat de intensitatea adulterului, iar autoarea a decis că aceste povești trebuie împărtășite. Deși subțire, această carte este foarte complexă și pe lângă poveștile care are la bază conflictul interior, la finalul fiecăreia descoperim părerea psihoterapeutului Vasile Preda.
În prefață Ioana Țigănilă ne prezintă puțin cartea:
Fragment
„ În Regândirea Infidelității, Esther Perel scria că: „uneori, când ne uităm după cineva, nu fugim de partenerul nostru, ci fugim de persoana care am devenit noi înșine. Nu căutăm atât un alt iubit, cât o altă versiune a individualității noastre. Și, foarte frecvent, persoana pe care o descoperă oamenii într-o relație extraconjugală nu este un nou partener, ci un nou sine.”
Cu o finețe aparte, plină de eleganță, Ioana, ne îndeamnă să fim noi înșine, să fim sinceri în primul rând cu noi. Deși ne mărturisește că nu e de acord cu adulterul, ne lasă să vedem că oamenii nu sunt roboți, toți avem nevoi speciale și nu merită nimeni să fie judecat pentru faptele sale.
Faptul că femeile apelează mai des la psihoterapie nu înseamnă că ele greșesc cel mai des, poate doar acceptă mai ușor că undeva are o problemă și are nevoie de ajutor.
Suntem setați de societate să avem anumite criterii de a ne trăi viața. Nevoia de siguranță primează, iar atunci când ne simțim neîmpliniți ne conformăm fără a ne manifesta dorința de a schimba ceva și a încerca să fim fericiți. De cele mai multe ori suntem ceea ce suntem datorită parcursului nostru prin viață. Traumele noastre ne urmăresc indiferent dacă suntem conștienți de acest lucru dau nu. Din această cauză facem alegeri greșite, iar atunci când renunțăm parțial la compromisuri putem găsi împlinirea sufletească. Sigur în orice relație există compromisuri pentru a menține un echilibru, dar e important să știm ce fel de compromisuri facem și cât de mult ne afectează emoțional.
Adulter este o analiză comportamentală care ne face să înțelegem acest fenomen și nu să-l judecăm. Autoarea folosește un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor și spune nu doar povestea de viață a celor cinci femei ci ne lasă să le vedem sufletul care este cât se poate de uman. Factorii care duc spre comiterea adulterului și caracterele diferite fac din această carte o mică bijuterie.
Mi-a plăcut foarte mult sinceritatea autoarei și faptul că este interesată de oameni, nu doar ca jurnalist pentru a relata acțiunile lor, dar arată că-i pasă și de sentimentele lor.
Adulter de Ioana Țigănilă – Editura Neverland – recenzie
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Foarte frumoasa recenzia, Vero! Felicitări! Am trecut cartea pe lista.
Mulțumesc, Dana ! Merita toată atenția!
Felicitari pentru recenzie Vero!
Mulțumesc!
Mulțumesc pentru recomandare Vero!
Plăcerea mea, Nicol