Ultima noapte la Auschwitz
Cosmin Baiu
Editura Neverland, 2020
Nu a trecut mult timp de când v-am făcut cunoștință cu autorul prezentându-vă romanul horror ,,Interviul”. De data aceasta vin cu o recomandare diferită. Ultima noapte la Auschwitz este o bucățică ruptă dintr-o realitate crudă. Dacă vă întrebați ce se mai poate scrie despre perioada Holocaustului și cu ce vine nou autorul o să descoperiți în prezentare.
Severin Bosch este un austriac de origine română. Deși este un intelectual și poate vă așteptați ca personajul să semene ca un tocilar cu ochelari și slăbănog, veți avea o surpriză. Personajul nostru este un bărbat masiv, cu un corp bine lucrat și o minte ageră având în trecut puțină pregătire militară. Un supraom ca în scrierile lui Nietzsche. Urcat în trenul spre Auschwitz cunoaște câteva persoane din jurul lui în aglomerația vagonului din care nu toți coboară vii. Atent în jur la fiecare mișcare din lagăr, realizează încă din prima zi că trebuie să facă ceva urgent dacă vrea să iasă viu din acest infern, mai ales că în scurt timp îl vor părăsi puterile din cauza înfometării.
Surprins de la primul pas de genocidul în masă care are loc descoperă că cele două rânduri în care sunt așezați sunt condamnarea unora la moarte imediată în crematorii și a celorlalți la moarte lentă prin înfometare și muncă. Încă din prima zi se bate cu Ivan, șeful pavilionului în care e cazat, ca mai apoi să fie nevoit să-l ucidă. Face cunoștință cu câțiva oameni, unii par curajoși, iar alții lași. În prima noapte petrecută în lagăr, împreună cu un alt deținut ucide doi soldați beți care tocmai uciseseră un deținut pentru amuzamentul propriu. Se declanșează o anchetă și până atunci sunt uciși în fiecare zi câte 12 deținuți.
Severin recunoaște crimele încă din prima zi și nu prea este crezut, totuși Rudolf Hoss, Karl Fritzsch și Josef Mengele îl consideră periculos și îl închide în pivnița terorii. Este torturat, iar peste câteva săptămâni unul dintre conducători, căruia îi făceau o plăcere deosebită tortura și experiențele pe oameni hotărăște să-l pedepsească public pentru uciderea soldaților. Încercarea de al ucide prin smulgerea membrelor din patru părți, trase de cai eșuează, Severin demonstrând o putere fizică, dar și impuls extraordinar de luptă.
Cam atât despre acțiune, în schimb vă spun că în toată povestea personajului principal sunt introduse descrieri foarte bine documentate despre tortura din interiorul lagărului, descrierea reală a celor responsabili de acea perioadă istorică care lasă urme emoționale de câte ori citești amănuntele petrecute atunci.
Cosmin Baiu a scris un thriller istoric impresionant care te ține cu sufletul la gură de la prima pagină până la final, descrierile sunt autentice și explicite încât ai impresia, ca cititor, că te-ai teleportat în anul 1944, când are loc acțiunea romanului. Genul de carte pe care nu vrei să o lași din mână oricât de târziu în noapte este și care, pe lângă încărcătura emoțională și relatarea istorică, ne demonstrează încă o dată cât de mult contează să nu renunți, să lupți pentru ce-ți dorești până în ultima secundă și cel mai important cum puterea voinței poate fi un exemplu pentru mulți. Modelul care contează și care ajută un om să se ridice atunci când crede că și ultima speranță a murit.
Extraordinar romanul, recomand nu doar pasionaților de istorie, ci și celor care au încrederea de sine scăzută. Felicitări autorului!
Citat
„ Mirosul de carne putredă amestecat cu cel a fecalelor era atât de puternic, încât simpla conștientizare a faptului că erau prizonieri în acel loc făcea pe mulți să intre în convulsii stomacale involuntare, fără să poată vomita nimic, neavând ce. La început ne rușinaserăm unul de celălalt, încercând să ne abținem cât mai mult de la nevoile fiziologice, însă a trebuit să ne descurcăm cum am putut în una dintre cele patru „toalete” amenajate din câteva bagaje puse unele peste celelalte în colțurile vagonului. Urina se scurgea imediat printre scândurile groase de stejar, însă restul rămânea să ne însoțească pentru întreaga călătorie. Cu toții puțeam îngrozitor, luându-ne la întrecere cu cadavrele ce începeau să se umfle alături de noi.”
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Felicitari Vero! Foarte "expresiva" si impresionanta recenzia!
Felicitari autorului!
Multumim!
Multumim pentru recomandare, Vero!
Plăcerea mea, Iasmy
Multumesc pentru impresii, Vero! :*
Cu drag, Alina