Recenzii carti

Ce mult te-am iubit! de Cezar Pârlog-Libris Editorial-recenzie

Ce mult te-am iubit!, de Cezar Pârlog-Libris Editorial-recenzie

 

Editura> Libris Editorial, 2018

Număr Pagini>141

Despre autor

  „CEZAR PÂRLOG –  (n. 23 februarie 1970, CLUJ-NAPOCA); Absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură, profil Căi Ferate, Drumuri și Poduri al Institutului Politehnic Iași, (1999). Master în Relații internaționale și sisteme de securitate (2009).

  Doctor în științe militare (2013). Între anii 2003- 2005 a activat la Trustul de Presă al Armatei. Din 2010  este lector universitar la Universitatea Națională de Apărare „Carol I„.

Cu un CV impresionant, apariții în antologii, articole publicate în foarte multe platforme online de renume.

Premii> 

-Volumul ,,Flori, fete, fițe sau băieți” a primit Premiul Național „Vasile Voiculescu”, secțiunea proză, ediția XIV , 2014 și Premiul revistei „ Luceafărul de dimineața” , 2014.

Cărți :

Flori, fete, fițe sau băieți (Editura Tracus Arte, 2014)
Life stuff sau Învățături pentru Andreea (Editura Tracus Arte, 2016)
– Electic puzzle (Editura Neuma, 2017).

    Îl „cunosc” pe Cezar din 2014, încă de la publicarea primului volum, sau poate chiar dinainte, de pe platformele online. Stilul original și inconfundabil al autorul, articolele pline de amuzament, deseori mi-au adus zâmbetul pe buze. E drept, de multe ori pentru a înțelege ceea ce a vrut să spună, trebuie citit textul de două ori. Jocul de cuvinte întortocheate mai ceva ca la integrame captând atenția cititorului în totalitate.

  Dacă celelalte volume, scrise de autor, au o anumită încâlcitură de cuvinte, acest volum ”Ce mult te-am iubit” este altceva.

  Cu o simplitate dezarmantă, Cezar Pârlog își păstrează doza de amuzament, reușind să adune realitate momentelor în povești foarte scurte. Acest volum de proză foarte scurtă reușește să surprindă momente din realitate în cuvinte puține, dar cu o complexitate uimitoare.

  Subiectul se învârte în jurul unei agende telefonice, una plină cu nume de femei. Pentru fiecare nume salvat în agendă există un număr de telefon, sau pe alocuri un IP.  Începând de la A la Z,  pentru fiecare nume există un moment, o descriere, un vis, sau o fantezie.

 Laura 2     0747.013.6…

 De câțiva ani m-am recăsătorit, dar încă mă mai văd cu fosta soție, Laura. Iar uneori stau și două, trei săptămâni pe la ea, îi ud florile , am grijă de pisic. E și el un suflețel, trebuie să-l îngrijească cineva. În plus, îmbrăcat cu pijamaua ei, pot sta ore întregi în brațe cu broasca aia țestoasă uriașă cu care ea doarme. Iar când facem dragoste , dacă ar veni și ea, ar fi exact ca în perioada noastră bună. „

   Genul acesta de texte se ascund în spatele coperții care nu dezvăluie ce te așteaptă în interior. Nici prin gând nu-ți trece că o agendă de telefon poate spune așa multe povești.

  Începând de la îmbrăcăminte, obiceiuri, conversații virtuale, orientare sexuală și mai ales caractere. Să nu uit de relații, apropouri, fantezii și multă vrăjeală.

„Cici pove    0729.227.1..

 Pe Cici, care scrie povești , n-am văzut-o niciodată  dezbrăcată , dar o știu foarte bine, am imaginație. Iar când mă culc cu Sim, închid ochii și mă gândesc numai la ea, Mar a mea! Mereu am fost un bărbat fidel, poate s-o confirme și soția mea. Oricare dintre ele.  „

   Când  agenda ta conține mai multe contacte cu același nume, riști să greșești destinatarul. Și mie mi s-a întâmplat de multe ori. La mine sms-urile trimise greșit sunt consecința textului scris la semafoare. În schimb în poveștile noastre, unele scrise din baie, către alt destinatar decât partenerul de pat.

  Asemănarea femeii unice „singura din Europa” cu cele „câteva în China”, discrepanța dintre aparență și realitate, ficțiunea reală au amprenta autorului, o amprentă originală.

Ce mult te-am iubit” nu e ceea ce pare. O înșiruire de nume, aventuri, momente, pentru că finalul te lasă puțin în ceață făcându-te să te întrebi dacă toate acele nume sunt, de fapt, o singură persoană. „

  Nu e cazul să scriu mai multe despre acest volum de proză foarte scurtă, vă las să descoperiți singuri, citind-ul pe prietenul,Cezar.

P.S. M-am bucurat că nu ai avut multe contacte cu V. 072.072.072 🙂 

Cartea poate fi comandată de pe Libris.ro
Interviu cu autorul Cezar Pârlog

Ce mult te-am iubit! de Cezar Pârlog-Libris Editorial-recenzie

 

 

 

 

 

 

Vero

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago