Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii – Pișcot cu cremă de brânză – Meniu de Crăciun
1.APERITIV
- Chifteluțe în sos de muștar și smântână (Iliuţa)
- pregătim pastă pentru chifteluțe din: 500 g carne de vită sau amestec, după preferințe, o ceapă medie tocată mărunt, 1 ou, 2 feliuțe de pâine integrală înmuiate în lapte, 4-5 căței de usturoi zdrobiți, o legătură de mărar tocat, sare, piper, boia de ardei dulce și busuioc tocat.
- după ce modelăm chifteluțele în forma dorită, le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt urmând să le coacem în cuptor pentru 30-35 minute la 180 grade.
- sosul îl pregătim astfel: o ceapă medie tocată mărunt o sotăm cu puțin unt pentru 1-2 minute, adăugăm 2 linguri muștar, 200 ml zeamă de supă și 150 ml smântână lichidă pentru gătit.
- amestecăm bine totul și le lăsăm pentru 2-3 minute la foc mic.
- presăram sare și piper alb după gust.
- sosul obținut îl turnăm peste chifteluțe și le mai lăsăm pentru 3-4 minute .
- la final presărăm verdeață.
2. Biluțe de cartofi (Iliuţa)
- facem un piure din 1 kg de cartofi, 100 g unt și puțin lapte.
- pentru că avem nevoie ca acesta să fie cât mai uscat îl lăsăm câteva minute la foc mic amestecând neîntrerupt.
- pentru aluat punem la fiert 300 ml apă în care vom adaugă 70 g unt în momentul în care apa dă în clocot.
- o lăsăm 1 minut după care o dăm deoparte pentru a putea pune 150 g făină de grâu, toată odată.
- amestecăm bine totul.
- o lăsăm la rece pentru 5 minute după care adăugăm 3 ouă și sare după gust.
- continuăm să amestecăm până obținem un aluat moale.
- piureul de cartofi se amestecă cu aluatul după care formăm biluțe pe care le trecem prin pesmet și le lăsăm pentru 15 minute într-un vas acoperit înainte de a le prăji.
3. Răcituri
- 1 kg gâturi de curcan+1 kg carne de curcan+1 kg labe de pui sau curcan
- 1-2 morcovi+1 pătrunjel = curățați
- punem carnea cu zarzavatul la foc și după ce culegem spuma dăm focul mic și le fierbem câteva ore la foc încet
- adăugăm sare după gust,boabe de piper
- când sunt aproape gata adăugăm usturoi (2-3 căciulii) și mai lăsăm să fiarbă
- scoatem carnea, curățăm de pe oase și punem în caserole
- punem gelatină în zeamă (după instrucțiuni),lăsăm zeama puțin să stea apoi o strecurăm (eu pun în strecurătoare tifon+vată+tifon-că să nu treacă grăsimea)
- punem zeama în caserole peste carne și lăsăm să se răcească apoi punem în frigider caserolele
- le puteți servi simple sau cu piper sau lămâie
2.Ciorbă rădăuțeană (Mena)
- 1 un piept de pui, 2 morcovi dați pe răzătoare, o țelină potrivită nu mare, tot pe răzătoare, 400 gr ciuperci la borcan.o cutie de smântână 400 gr, un ardei iute, 4 căței de usturoi.
- pieptul de pui se pune la călit cu morcovi , țelina și ciupercile,apoi se toarnă apă și se lasă la fiert,
- ardei iute și usturoi se pun aproape la final în ciorbă.
- ultima dată se pune smântână cu ouă dar să nu fie fierbinte ciorba că se face cocoloașe
3. Pui la cuptor (Vero)
- se unge o tavă cu unt, se adaugă carnea de pui condimentată cu boia, piper, vegeta.
- cine mănâncă picant adaugă puțin chilli praf.
- se adaugă cam 50 ml apă apoi se acoperă cu folie aluminiu și se bagă la cuptor la foc mediu cam 40 de minute.
- se ia folia de pe tavă și se mai lasă până ce carnea se prăjește puțin deasupra.
- se mănâncă cu sos de usturoi cu smântână sau cu orice garnitură preferați
4. Gâturi de curcan umplute
- pielea de pe găturile de curcan o coasem la un capăt (cu ață colorată)
- compoziția o putem face ca la drob: ficat de curcan fiert și măcinat,ceapă verde și verdeață tăiate mărunt,ouă fierte tăiate mărunt,ouă crude, condimente și un pic de pesmet
- dacă nu vă place ficatul înlocuiți cu carne tocată
- cu amestecul respectiv se umplu găturile (pielea) se cos și la celălalt capăt,se așează în tavă,se condimentează puțin,se pune apă în tavă și un pahar de vin și se pun la cuptor-le scoateți când sunt gata rumenite bine și se taie felii
-
-
-
5.Cozonac cu cacao, nucă și stafide aurii
Ingrediente: 1 kg făină de grâu , 450 ml lapte, 8 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, 50 ml ulei, 150 gr unt topit, 40 gr drojdie proaspătă, o esență de rom și puțină sare.
Pentru umplutură : 300 gr nucă tocată, 100 gr stafide aurii, 50 gr cacao, o esență de vanilie, 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 50 gr zahăr și 6 albușuri de ou bătute spumă.
Pentru început folosim 100 gr făină, și 200 ml lapte fierbinte pe care le amestecăm bine. Când se răcesc suficient pentru a putea fi atinse, adăugăm drojdia, o lingurita de zahăr și 50 ml lapte cald rezultând astfel maiaua. O amestem bine după care o lăsăm la crescut pentru 20 minute. Adăugăm ulterior pe rând zahărul, ouăle, esența de rom și făina cernută. Pentru 30 de minute aluatul obținut trebuie frământat cu uleiul și untul topit. Se lasă la crescut 60 de minute. Ulterior îl împărțim în 4 părți egale peste care adăugăm umplutură din amestecul ingredientelor menționate anterior. Le rulăm și le împletim două câte două obținând doi cozonaci. Se așează în tăvi tapetate cu hârtie de copt în prealabil. Îi lăsăm la crescut 20 minute după care îl ungem cu un gălbenuș de ou și puțin zahăr tos. Se dau la cuptor pentru 60 de minute.
Salam de biscuiți:
- 1kg biscuiți simpli (Populari) sfărmați cu mâna îi punem într-un castron
- se pune la fiert un sirop din :1 cană de zahăr+1/2 l lapte +4 linguri de cacao=când siropul e fiert luăm de pe foc punem 1 pachet de margarină (250 gr) și 2 esențe de rom
- turnăm siropul peste biscuiții sfărâmați amestecăm apoi adăugăm restul igredientelor:2 plicuri de stafide+1 cană de nucă măcinată+1 ciocolată neagră ruptă bucățele +1/2 borcan dulceață de vișine
- amestecăm bine totul
- pe foaie de celofan umezită presăram nuca măcinată sau nuca de cocos și punem amestec,răsucim ca un sul și punem la rece
- din compoziție faceți 4 suluri de salam de biscuiți
- puneți la rece să se întărească bine
Pișcot cu cremă de brânză:
- Blatul: 4 gălbenușuri de ou se freacă cu 200gr zahăr până se face spumă,adăugăm 100 ml ulei+100 ml lapte+1 linguriță de bicarbonat stins =și mixăm bine.Batem spumă cele 4 albușuri cu 100 gr zahăr,apoi amestecăm cele 2 compoziții și adăugăm punând pe rând 250-300 gr făină(să aibă consistentă unui pișcot).Punem la copt în tava unsă și tapetata.Când pișcotul s-a răcit se taie în 2 părți
- Crema:700 gr brânză dulce fină se mixează cu 200 gr unt+200 gr zahăr praf+zahăr vaniliat+coajă de la o lămâie.După preferințe putem adăuga în cremă stafide sau bucățele de fructe confiate.Punem crema între cele 2 părți de pișcot și dăm prăjitura la rece
- înainte de-a tăia prăjitura presăram deasupra zahăr praf vaniliat
Arci***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)
View Comments
Numa delicatețe! Mulțumim pentru meniu!
Un meniu delicios! Mulțumesc pentru rețete! Sărbători fericite!