Carti thriller

Crimă în familie – Cara Hunter – recenzie

Crimă în familie – Cara Hunter – recenzie

Titlu: Crimă în familie
Autor: Cara Hunter
Editura Trei
Nr. pagini: 560
Anul apariției: 2024
Titlul original: Murder In The Family
Limba originală: Engleză
Traducător: Monica Vlad

 “Cara Hunter este autoarea seriei bestseller de romane cu detectivul-inspector Adam Fawley și echipa lui de la poliția din Oxford. Din serie, Close to Home a fost finalist pentru Crime Book of the Year la British Book Awards 2019, iar No Way Out a fost selectată de Sunday Times drept unul dintre cele mai bune 100 de romane crime de după 1945. Cărțile ei s-au vândut în peste un milion de exemplare în întreaga lume. Locuiește la Oxford, pe o stradă care nu diferă prea mult de cele prezentate în cărțile ei.”

   Un thriller care te absoarbe cu totul, scris ca un scenariu de televiziune și care îl face pe cititor să-și pună întrebări și să cerceteze fotografii, hărți, rapoarte de autopsie și alte dovezi. Dar poate să-și dea seama cine minte?

   A fost o crimă care a ținut o țară întreagă cu sufletul la gură. În decembrie 2003, Luke Ryder, tatăl vitreg al celebrului regizor Guy Howard, a fost găsit mort în grădina casei, iar poliția nu a arestat niciun suspect. Însă unele cazuri nu pot fi date uitării niciodată… Iar emisiunea Notoriu lansează o serie dedicată investigării – și poate rezolvării – misterului și aduce o echipa de experți să revadă dovezile. Iar rezultatele sunt șocante. Oare echipa știe mai multe decât lasă să se vadă?

   Adevărații iubitori ai genului crime pot examina dovezile și mărturiile în același timp cu experții. Oare pot să rezolve cazul înaintea lor?

  Un cadavru. Șase experți. Poți rezolva misterul înaintea lor?

   Cam greu… de câte ori am bănuit pe cineva m-am înșelat. Dar s-o luăm de la început.

  “Notoriu” este o emisiune premiată, difuzată prima oară în 2014, liderul recunoscut în domeniul emisiunilor polițiste bazate pe fapte reale.

  Nick Vincent, producătorul, este un creator inovator și avangardist în programe de divertisment,  cu multe proiecte reușite. Este ajutat de echipa lui, Fabio și Tarek, cu documentări și cercetări. Acum în echipă intră și Guy Howard, un tânăr absolvent de studii universitare și cu  multe proiecte în televiziunea britanică. Acesta este însă primul său lungmetraj, propus chiar de el, cercetarea după 20 de ani a uciderii lui Luke Ryder, fostul soț al mamei sale.

  De cercetări, discuții cu martorii, găsirea de probe și interpretarea lor, apoi expunerea în studio se ocupă o echipă de experți, adunată de Nick Vincent. Îi avem pe Alan Canning fost detectiv-inspector la Poliția Metropolitană, William R. Serafini (Bill)- fost detectiv la Poliția New York, ambii implicați și în cercetările de acum 20 de ani, acum pensionari. Apoi Mitchell Clarke, jurnalist care relatase cazul în 2003, avocat  Hugo Fraser-procuror penalist, Dr  Laila Furness-psiholog criminalist și JJ Norton-criminalist la Poliția din South Wales. Cei șase se implica cu totul în cercetări, anchete, interogatorii, se contrazic, se ceartă, dar ajutați și de oamenii lui Vincent,  găsesc noi piste.

  Cea ce nu vor afla decât către final este că Vincent i-a ales intenționat pe ei,  pentru că el știa deja  că fiecare are mai mult sau mai puțin legătură cu victima şi cu familia.

 Ce legătură? Veți afla citind romanul.

   Avem apoi familia lui Guy Howard. Mama se căsătorise cu tatăl lui după moartea primei lui soții. Inițial Caroline fusese bona lui Rupert, apoi se căsătorise cu tatăl lui, Andrew Howard și mai făcuse 3 copii, două fete Maura și Amelie, și un băiat pe Guy. Erau o familie frumoasă și iubitoare,  dar lucrurile s-au schimbat odată cu decesul subit al lui Andrew când Guy avea opt ani. Pentru el a fost în mod deosebit o pierdere traumatizantă, deoarece Andrew se dovedise un tată extraordinar, foarte apropiat de copii. După moartea lui, Caroline își continuase viața în același stil, petreceri, întâlniri cu prietenele, și o ușoară neglijare a copiilor.

  Apoi apare în familie Luke Ryder, noul soț al lui Caroline, un tip aparent mai tânăr decât ea, dar pe care copiii nu-l vor accepta. Viața continuă la fel, cu același program pentru fiecare, până la uciderea brutală a lui Luke Ryder, al cărui corp,  cu fața desfigurată, a fost găsit în grădina casei. Toate ușile erau închise așa că numai cineva din familie, sau un cunoscut, care fusese primit în curte, putea fi făptașul. Dar cercetările, destul de superficiale (cred eu), nu scot nimic la iveală, toate persoanele cercetate având alibiuri solide.

  Cercetările de acum, mult mai amănunțite, beneficiind și de noi analize criminalistice, aduc foarte multe surprize.

  Prima,  și cea mai importantă,  e că Luke Ryder nu era Luke Ryder. Era un tânăr impostor,  deja la a treia preluare de identitate. Echipa va cerceta,  pas cu pas,  până va da de adevărata persoană,  și va afla de ce procedase așa. Apoi fiecare posibilă legătură cu cei din viețile anterioare ale lui “Luke” este cercetată și disecată.

 După aflarea legăturilor celor din echipă cu persoanele din caz multe povești și declarații ale personajelor se schimbă. Nu mai este valabil nici alibiul fetelor, se află că toți copiii au fost tratați la psihiatrie, unii mai afectați alții mai puțin. Sunt bănuite fetele, Amelie chiar este arestată.

 Dar până la urmă nimic  nu e ce pare a fi!!!

 Trebuie să citiți cartea ca să aflați : Cine a fost Luke Ryder dar și cel care i-a furat identitatea? Ce legături au cei din echipa de cercetări cu victima și membrii familiei? Cine și de ce a ucis?

  Povestea este foarte interesantă, incitantă și ofertantă pentru o carte excelentă.

 Dar, pe mine, m-a obosit stilul în care a fost scrisă cartea, poate pentru că eu citind o poveste pot să-mi imaginez faptele și personajele.

  Povestea este redată nu numai în stil cinematografic, dar structurată ca o piesă de teatru, cu fragmente din ziarele vremii, poze și mai ales indicații regizorale privind atitudinea personajelor, lumina, muzica, gesturile.

  Sincer mi s-a părut un pic prea mult!

  Dar până la urmă fiecare va avea o altă viziune și înțelegere a poveștii.

 Iată și păreri avizate:  Ingenios, complex și captivant.”( The Guardian)

 Hunter a scris un roman genial și memorabil, care are multe cadouri-surpriză pe care cititorul să le descopere și să le descifreze.”( Bookreporter)

 

Recenzii cărți


Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Crimă în familie

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago