De-ale Literaturii

Cu şi despre femei (BookTag)

Cu şi despre femei (BookTag)

    Dacă ar fi să ne luăm după statistici, atunci am constata că femeile sunt în vârful clasamentelor. Fie că-i de bine sau nu, ele sunt o provocare, un rău necesar. Majoritatea fug de femei ca dracul de tămâie, dar alții le consideră mană cerească. Pe cine să mai credem? Și cum tot ele sunt latura sensibilă care nu ne dă pace, atunci să le prețuim, să le iubim pentru că încă ne mai sunt de folos.

  Am răspuns provocării lansate de Oana-Suflet și crâmpeie și Andreea-Praf de stele. Întrebările lor m-au pus pe gânduri și le-am dat curs.

Întrebări şi răspunsuri BookTag

1. O femeie de carieră

    Blair Mallory este femeia cu carieră. O blondă răpitoare care știe cum să conducă o afacere de succes. Dincolo de aparențe, ea este echilibrată, amuzantă și rațională. Mulți nu-și dau seama că deși a fost majoretă din liceu a știut să fructifice și a obținut o bursă datorită calităților sale, iar acum tot ceea ce știe este pus la încercare. Şi pentru a face incitantă acţiunea, un criminal se află pe urmele ei. Pe cine a supărat Blair de a ajuns într-un asemenea impas, aflați în cartea Merită să mori pentru ea de Linda Howard.

   Este lectura perfectă pentru a te destresa din problemele cotidiene pentru că îți oferă combinația perfectă: sinceritate, adrenalină, suspans, romantism, conversaţii amuzante și un personaj misterios care are un singur scop-vrea să ucidă şi nu îl interesează consecinţele. Un bonus poate constitui și pasiunea autoarei pentru polițiștii divorțați, în majoritatea cărților acesteia personajul masculin este un astfel de specimen.

2.  Mamă! O carte în  care femeia este un exemplu de mamă perfectă

   Milla Edge este idealul de femeie. Mamă devotată, iubitoare care ajunge într-un stadiu ce nu este de dorit. Este povestea sfâșietoare a unei mame care este înjunghiată și copilul de numai câteva săptămâni îi este răpit din propriile brațe. Anii trec, dar ea nu renunță să îl caute. Nici măcar atunci când apar indicii despre o anumită organizație criminală și i se pun piedici la tot pasul, ea tot speră că își va regăsi copilașul mult iubit, dar și liniștea sufletească. O luptă sfîșietoare, un thriller cu situații complicate, emoții și suspans. Este în stare să facă pact inclusiv cu diavolul numai să știe ce s-a întâmplat.

   Căutări disperate de Linda Howard-mai mult decît o carte, o poveste despre viață și moarte, puterea de a lupta, de a trăi cu speranța că poate cândva-undeva acel copilaș există. Emoții intense, intâmplări neprevăzute, suspans, sensibilitate, sunt puncte care transformă romanul din ficțiune în crudă realitate.
Se citește cu sufletul la gură până la final, abia atunci simți că găsești cu adevărat liniștea.

3. O carte în care femeia este un personaj malefic

   Am citit destule cărți cu femei în roluri negative, dar cele malefice au stat departe de mine. Rolul lor a fost să condimenteze acțiunea, să facă lectura mult mai interesantă.

4. O fetiță/adolescentă puternică

  Rania (Răniţi de Jasinda Wilder-Wounded) s-a născut într-o ţară măcinată de tradiţi, prejudecăţi şi război. Pentru a supravieţui a făcut orice, de la crimă până la a-şi vinde trupul de la o vârstă fragedă.    Trece prin zece ani de ură pentru tot ce face şi speră că într-o zi se va termina chinul.

Nu știu încotro mă îndrept, dar îmi voi găsi eu drumul spre casă. Cutiuța pe care o numesc casă este întunecată și miroase a moarte. Nu sunt alimente, nici cafea, nici ceai, ci doar apă curentă de la robinet şi gazul din soba de gătit.

 

– Nimic nu este pe gratis, fato.

   Cartea Răniți de Jasinda Wilder este profundă, sensibilă, realistă ce arată latura războiului din prisma a doi oameni ce ar trebui să fie dușmani, dar împreună ajung să distrugă barierele și să își înțeleagă durerile.

5. O carte în care o femeie aparent slabă își găsește drumul

    Daisy Devreaux (Sărutul unui înger de Susan Elizabeth Phillips) este o fiinţă, sensibilă, luptătoare care face tot ce se poate pentru a demonstra că este o supravieţuitoare şi nu-i este frică de munca asiduă. Întotdeauna s-a adaptat din mers, însă acum situaţia se schimbă pentru că este nevoie de efort fizic şi psihic pentru supravieţui în lumea circului. Piedicile care i se pun sunt doar teste şi până le va înţelege motivaţia are de trecut câteva obstacole. O carte sensibilă despre parenţe înselătoare, emoţii, trăiri.

6. O femeie psihopată

   Există un personaj feminin psihopat care îşi va demonstra măieştria în cartea Nu te poți ascunde de Karen Rose. Implicațiile şi ciudăţenia cazului vor fi descoperite decât spre final. Un volum care deschide noi perspective și stârnește curiozitatea pas cu pas. M-am îndrăgostit de combinația de romantism, suspans, acțiune, încât am început să citesc în engleză cărți ale autoarei. Îndrăzniți să citiți o carte foarte bine conturată, un scenariu care sigur nu va dezamăgi.

7. O femeie supusă, dominată de alții

 

    Povestea lui O de Pauline Reage (Histoire d’O)-o carte care a stârnit cele mai mai puternice scandaluri literare ale sec. XX. Este mai degrabă povestirea unei femei care își acceptă condiția și este mulțumită și liniștită cu ea însăși.

   Povestea unei femei, care din iubire, se oferă și se supune celor mai crude tratamente, dar și celor mai rafinate, făcând pe plac iubitului ei și acceptându-i toate capriciile.

   Autorul acestui text, timp de câțiva zeci de ani a rămas necunoscut. Mulți critici și scriitori spuneau că este scrisă de o femeie, alții că este scrisă de un bărbat. Până la urmă s-a descoperit că autoarea este femeie, sub numele ei adevărat DOMINIQUE AURY, și că povestea ar fi ai ei, o poveste reală.

8. O femeie de moravuri ușoare

    Am ales un personaj secundat din cartea Skye O’Malley de Bertrice Small. Într-o societate măcinată de ură şi intrigi, în care femeile au roluri bine stabilite, autoarea va prezenta detalii fierbinţi de culise din Irlanda şi Anglia. Unul din personajele care se va remarca prin acţiunile sale „dubioase” va fi Claire şi legătura incestuoasă pe care o are cu fratele său.

Dacă diavolul ar fi avut o fiică, atunci aceasta ar fi fost Claire O’Flaherty”.

   

 9. O femeie puternică

   Sunt multe femei puternice pe care le-am descoperit de-a lungul anilor, însă Scarlett O’Hara (Pe aripile vântului de Margaret Mitchell/Scarlett de Alexandra Ripley) rămâne preferata mea.

   O femeie puternică, curajoasă, intrigantă, dar mai ales irezistibilă. Dacă ar putea să cucerească sumea, sigur ar face-o, însă ea se mulţumeşte să conducă Tara-un fel de tărâm al făgăduinţei.

Nu mi-a plăcut niciodată să adun cioburile sparte şi să le lipesc la loc, spunându-mi că vasul e nou. Ceea ce s-a spart, s-a spart; şi prefer să-mi amintesc cu plăcere de vasul întreg, decât să-l am înaintea mea şi să-i văd crăpăturile, tot restul vieţii mele.”[/quote_box_center]
[quote_box_center]„O să mă gândesc la asta mâine, la Tara. O să fiu mai liniştită atunci. Mâine voi face un plan ca să-l aduc înapoi. La urma urmelor, e şi mâine o zi.

10. Personajul feminin preferat

   Alina Marinescu (Seria Alina Marinescu de Monica Ramirez)-personajul care într-un fel m-a marcat și am discutat atât de mult despre el încât mi-a întrat pe sub piele.

   Alina este o persoană perfect normală la prima vedere, nu face vrăji, nu călătoreşte în trecut şi nu a descoperit elixirul tinereţii veşnice. Este doar o tânără rebelă talentată, frumoasă, provocatoare şi cu calităţi care stârnesc curiozitatea celor din jur. Această fiinţă mi-a dărâmat mituri şi m-a făcut să merg mai departe, să mă pregătesc sufleteşte şi să înţeleg că uneori lucrurile nu sunt ce par a fi.

   A fost prinsă în capcană, minţită, manipulată, sedusă, închisă de securitate, ameninţată cu moartea pentru ca într-un final să constate că scopul ei este să devină un asasin ce ucide la comandă. Alina este mai mult decât o femeie, ea reprezintă un tot unitar, precum un foc de armă, întotdeauna neaşteptat, însă efectul este garantat.

Existența mea se desfășoară în umbre. Nu exist. Sunt doar o altă fantomă într-o lume a fantomelor. M-am resemnat în fața realității, acceptând în cele din urmă că viața în cadrul organizației Elite nu este măsurată în bine și rău, ci în rata de supraviețuire. Elite este o organizaţie secretă care nu există, condusă de oameni care nu există, nu face parte din niciun serviciu de informații și nu este constrânsă de lege.

M-am născut în România și, spre ghinionul meu, am ajuns pe lista neagră a regimului comunist. Mai rău, opiniile mele în legătură cu libertatea de exprimare au atras atenția Securității, organizație creată cu ajutor sovietic în scopul de a anihila absolut orice fel de opoziție din partea populației civile. Cea mai importantă și secretă diviziune a Securității era Secțiunea Specială de Operațiuni. SSO monitoriza activitățile dizidenților exilați care îndrăzneau să critice conducerea de la București, de multe ori recurgând la asasinate pentru a-i reduce la tăcere. Agenții operativi SSO reprezentau elita Poliției Secrete. Asasinii. Metoda preferată de recrutare era selectarea potențialilor subiecți din rândul deținuților politici condamnați la moarte. Alternativa le era prezentată de obicei în fața plutonului de execuție.

   Alina Marinescu reprezintă vibraţia celor care nu au avut şansa de a prinde viaţă cu ajutorul scrisului, ea le transmite trăirile, frustrările, tristeţea, bucuria, dar şi puterea pe care o au pentru a schimba ceva.

Voi ce personaje feminine aţi alege dacă aţi răspune la acest booktag?

 

Mili - Literatura pe tocuri

Drăgan Milica (Mili) - Membru Fondator / PR / Editor coordonator - Admin. grup Facebook - Literatura pe tocuri

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

7 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago