Titlu: Curiozități ale istoriei
Autor: Mihai Manea
Editura: Meteor Press
Anul apariție: 2023
Nr. de pagini: 272
Colecția: Istorie Universală
Se spune că în prezent istoria se debarasează tot mai mult de greutatea mitului, de fapt, aceasta parcurge un drum lung și spinos, al cărei combustibil este setea de cunoaștere, mai exact, curiozitatea care a hrănit mereu și mereu spiritul uman. Dar cu toate acestea, trebuie să spunem de la început că istoria a fost, este și va fi o construcție a oamenilor care interpretează trecutul – în esență, efortul istoricilor de a reconstrui, explica și de a expune într-o formă accesibilă epocile trecutului.
Să privim istoria și din alte perspective, nu doar cele cunoscute, tradiționale, constituie o abordare fascinantă de percepere și apreciere a trecutului. Obiectul de studiu complex și dificil pe alocuri, denumit istorie, poate deveni mai ușor de înțeles, accesibil de la vârste fragede, dacă privim și laturile mai amuzante sau bizare ale acesteia, constituite din acele detalii care stârnesc invariabil dorința de cunoaștere.
Curiozitatea este un aspect care ne definește, asociat cu istoria nu poate avea decât un singur rezultat, fascinație. În convingerile legate de veleitățile sale, Albert Einstein are următoarea opinie: “Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios”. Sunt de părere, că toți suntem extraordinar de curioși, ideea este spre ce ne canalizăm această sete de cunoaștere, trecut, prezent, nimicuri cotidiene…
Cartea pe care astăzi o aduc în atenția dumneavoastră, ne propune să devenim curioși în privința istoriei, să cunoaștem acele note de subsol din paginile de altădată…
Începând cu mistere ale istoriei, unul dintre ele fiind Stonehenge, continuând cu vechi civilizații, unde aflăm, printre altele, lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre arta mumificării, ajungem la o călătorie inedită în Grecia antică și una plină de informații interesante despre Roma antică. Călătoria în Roma antică începe cu primul împărat al acesteia, cel care a denumit-o astfel și anume Romulus, unul dintre cunoscuții frați fondatori și numele ultimului rege al Imperiului Roman de Apus și anume…. Romulus. Aceasta da coincidență!!!
Termenul de Pontifex a parcurs un drum lung și întortocheat în istorie. În tradiția Romei antice, termenul de pontifex îl desemna pe primul inginer care a construit un pod peste râul Tibru, acesta însemnând în traducere “constructor de poduri”. Ulterior, preoții romani au preluat titlul de pontifi, iar Pontifex Maximus era conducătorul colegiului sacerdotal suprem, al pontifilor, numit pe viață și având prerogativele religioase ale vechilor regi.
Capitolul dedicat moravurilor și năravurilor aduce cu sine o porție de amuzament, ceva ce nu asociezi foarte des cu istoria…
Despre peruci și prize împotriva migrenei aflând astfel și proveniența cuvântului nicotină, istoria postului de asistent și în ce consta la început acesta…, despre domnitorii români și… droguri, terminând cu obiceiul bizar al unui președinte al SUA și telefonul din baie… Toate acestea și multe altele le gășiți în cele ce urmează.
În Germania există singurul arbore din lume care are o adresa poștală. I se spune “Stejarul mirelui”, se află în Pădurea Dodauer, de lângă orașul Eutin, are 500 de ani vechime și primește în jur de 1000 de scisori pe an de la persoane singure care vor să-și întemeieze o familie. Oricine poate lua o scrisoare din scorbura copacului, care sunt aduse, timp de șase zile pe săptămână, de un poștaș ieșit la pensie. Potrivit legendei, stejarul a fost plantat în semn de mulțumire de fiul unei căpetenii celtice care fusese legat de copac și salvat de o fată creștină. Faima stejarului a fost răspândită de o poveste de dragoste în care doi tineri care se iubeau își lăsau scrisori de amor în scorbura copacului și care, într-un final, își unesc destinele sub bogatele ramuri.
Fiecare pagină aduce cu sine informații atât de captivante, unele cunoscute, altele mai puțin, ajungând la finalul cărți într-un ritm amețitor, un sentiment plăcut, meritoriu pentru scriitor. Recomand fascinantă incursiunea în istoria redată de paginilor scrise de autorul Mihai Manea. Felicitări!
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…