Fascismul – Un avertisment
Madeleine Albright
Titlu original: Fascism: a warning (2018)
Editura RAO
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 288
Traducere din limba engleză: Maria Aciobăniței prin Lingua Connexion
FASCÍSM (< it., fr.; {s} lat. fasciae „mănunchi de nuiele”) s. n. Ideologie și regim politic apărute în Europa după primul război mondial, în condițiile declanșării unor crize economice și sociale, precum și al imposibilității guvernanților de a-și menține și exercita puterea cu mijloace parlamentare. Organizatoric, f. a apărut mai întâi în Italia (1919), sub forma „fasciilor”, mișcare ce a avut în frunte pe Benito Mussolini, care, în 1922, a preluat puterea și a instaurat regimul fascist. Partide și regimuri fasciste sau de tip fascist au luat ființă și au fost instaurate în Germania, Japonia, Portugalia, Spania și în unele țări din centrul și estul Europei, îmbrăcând forme specifice, „naționale”. Devenind ideologie oficială a mai multor state, s-a caracterizat prin: naționalism extremist, misticism, violență, cultul forței, intoleranță față de alte partide sau mișcări politice, mai ales a celor de extremă stângă; a presupus existența unor partide puternic centralizate, cu o largă bază socială conduse de lideri charismatici, supunerea necondiționată față de voința acestora, tendința de monopolizare a tuturor sferelor vieții sociale, promovarea rasismului, în forma antisemitismului și șovinismului, și a unor concepții filozofice voluntariste și iraționaliste. În planul politicii externe, f. a propovăduit așa-numitul drept al unor rase și națiuni la dominația mondială, justificând expansiunea și cotropirea teritorială. A contribuit la declanșarea celui de-al doilea război mondial, al cărui sfârșit a însemnat prăbușirea principalelor regimuri politice fasciste. V. naționalism-socialism, neofascism. (Sursa: Dicționar enciclopedic (1993-2009) – dexonline.ro)
Madeleine Albright s-a născut în Cehia, la 15 mai 1937, iar ce avea să izbucnească în 1939 i-a schimbat radical viața. Cel de-al doilea Război Mondial i-a distrus Cehoslovacia natală, împingându-i familia să se refugieze la Londra, ca mai apoi, la sfârșitul războiului, respectiv în 1948, să se vadă din nou nevoiți să plece, de această dată în Statele Unite, comunismul punând stăpânire pe țara sa.
xperiențele de viață și cariera pe care și-a construit-o mai târziu, fiind recunoscută ca unul dintre cei mai influenți politicieni și diplomați ai ultimelor decenii, ocupând funcția de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, au constituit bazele scrierii „Fascismul – Un avertisment”. Privind prin ochii ei, evenimentele la care a luat parte, președinții de țară pe care i-a întâlnit au adus în prag întrebări ale căror răspunsuri pot schimba fața lumii de azi, iar pentru cei care au trăit vremurile Războaielor Mondiale, să îi facă să retrăiască momente ce pot declanșa o serie de coșmaruri.
„Fiecare epocă își are fascismul ei. – Primo Levi” este citatul ce deschide cartea, iar acesta poate fi un prognostic sumbru, mai ales ținând cont că în unele țări sistemul de conducere se desprinde deja din acest regim, iar în altele parcă doar stă la pândă.
Definiția termenului „fascism”, citată mai sus, ni-l amintește pe Mussolini, cel ce poate fi numit „părintele” acestei mișcări teribile, iar ca orice părinte este exemplu pentru mulți, în special pentru cei ce regăsesc în regimul lui politic un sistem care funcționează și poate fi și în prezent valabil. Madeleine Albright ne face, dacă vreți, un arbore genealogic al fascismului, pornind de la prima lui instaurare și ajungând în zilele noastre, arătându-ne că, oricât ne-am dori schimbare, așchia nu sare departe de trunchi, iar unele țări aplică aceeași matriță periculoasă, cauzând îngrijorări printre populație.
„Un fascist este acela care susține că vorbește în numele unui întreg grup sau al unei întregi națiuni, dar care este complet indiferent la drepturile altora și este gata să se folosească de violență sau de orice alte mijloace pentru a-și atinge scopurile.”
Secolul XX a fost marcat de evenimente cutremurătoare, pornind o luptă aprigă între democrație și fascism, conturând o lume înfiorătoare odată cu instaurarea la putere a lui Mussolini în Italia și mai apoi a lui Hitler în Germania. Având acele imagini în minte ar fi fost de așteptat ca oamenii să respingă orice urmă a fascismului și, totuși, adepții acestuia nu se dau dispăruți, de aici venind și Avertismentul lui Madeleine Albright.
„Dacă ne gândim la fascism ca la o rană din trecut care aproape s-a vindecat, a-l pune pe Trump la Casa Albă a fost ca și când ai rupe bandajul și ai zgândări coaja.”
Cele mai presante temeri vin dinspre Statele Unite; comportamentul, deciziile și viziunea președintelui american întruchipându-le din ce în ce mai clar pe cele ale conducătorilor fasciști din trecut și aliniindu-se cu cei ce vor să conducă cu aceeași mână de fier în Coreea de Nord – Kim Jong-un, Rusia – Vladimir Putin, Turcia – Recep Tayyip Erdoğan, Ungaria – Prim-ministrul Viktor Orbán, Venezuela – fostul președinte Hugo Chávez. Madeleine Albright explică factual istoria, cu secvențe din experiența personală și relatări competente ale conflictelor.
„Cu niște decenii în urmă, George Orwell a sugerat că descrierea cea mai bună într-un cuvânt a unui fascist este „agresor”, iar în ziua invadării Normandiei, Franklin Roosevelt s-a rugat la Atotputernic pentru „o pace invulnerabilă la mașinațiunile oamenilor nevrednici”. La polul opus, ochii președintelui Trump se aprind când oamenii puternici zdrobesc opoziția, dau la o parte limitările legale, ignoră criticile și fac orice este nevoie casă obțină ceea ce vor.”
„Fascismul – Un avertisment” este o carte care te pune față-n față cu pericolul și te întreabă „Ce ai de gând să faci?”; este cartea care dincolo de nenumăratele detalii incredibile ale naturii, originii și relației dintre adepții fascismului, influența pe care o au faptele unora asupra puterii de conducere a altora, se agață precum un virus în minte și rămâne totodată valabilă mereu. Dacă Statele Unite ar adopta ideologia lui Trump, lumea ar cădea într-o extremă dificilă, însă întrebările noastre și ale lui Madeleine Albright își vor găsi treptat răspunsurile și până atunci lectura cărții este importantă pentru a știi cu ce inamic avem de a face.
„Merită să ne amintim și că fascismul își face rareori o intrare dramatică. În mod obișnuit, începe cu un personaj aparent minor – Mussolini într-o pivniță înghesuită, Hitler la un colț de stradă – care pășește în față doar când au loc evenimente dramatice.”
Madeleine Albright a scris și o serie de cărți, printre care Madam Secretary (2003), The Mighty and the Almighty: Reflections on America, God, and World Affairs (2006), Memo to the President Elect (2008), Prague Winter: A Personal Story of Remembrace and War, 1937-1948 (2012).
cartea o găsiţi şi pe site-ul Editura Rao
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Cred că această carte ar fi pe placul tatălui meu. Mulțumesc pentru recomandare!
Multumim pentru impresii, Alice!
Multumim pentru recomandare Alice.
Felicitari pentru recenzia bine documentata!
O mega-recenzie
Multumim pentru recenzia foarte minuțioasă!
uite o carte puternica! poate ar trebui sa isi faca loc in biblioteca fiecaruia, ne invata multe!