Titlul original : Son de mar
Numar pagini : 336
Editura : Univers
Colectia : Globus
Traducere : Lavinia Similaru
Anul : 2013
Gen : Romance
Manuel Vicent este un scriitor si jurnalist spaniol. S-a nascut in Villavieja, Castellon si a studiat filosofia si dreptul la Universitatea din Valencia. A scris mai mult de 40 de carti, opera sa cuprinzand romane,piese de teatru, biografii, povestiri,cartii de calatorie.I s-au decernat numeroase premii literare, printre care Premiul Nadal pentru “Balada lui Cain” si Premiul Alfaguara pentru doua dintre romanele sale “Pasti si portocale” si “Glasul marii”.
Ulises Adsuara este un tanar profesor de literatura clasica care ajunge in Circea,un orasel de pe coasta de est a Spaniei, plin de speranta ca va schimba modul de gandire al elevilor sai prin intermediul scrierilor antice.
Insa, abia instalat in localitatea marinareasca, lui Ulises a inceput sa-i placa sa strabata cafenelele din port, devenind client asiduu al tavernei Rechinul pentru ca aici ii placea sa asculte povestile cu vapoare si diversele peripetii ale marinarilor, dar si datorita Martinei, tanara fiica a proprietarilor fata de care simte o puternica atractie. In ciuda timiditatii sale inca foarte inradacinata,reuseste sa o farmece pe aceasta prin intermediul versurilor din Vergiliu.
Afland ca fiica sa este insarcinata,Basilio l-a obligat pe Ulises sa-si asume responsabilitatea si sa se insoare cu fata, desi batranul si-ar fi dorit ca ginere pe Alberto Sierra,un tanar antreprenor foarte bogat, care avea si rolul de binefacator al familiei,dar si dotat cu un aspect fizic demn de invidiat.
Si a venit ziua cand visul lui Ulises s-a indeplinit. Si-a cumparat barca mult dorita,caruia i-a dat numele Martina si a inceput sa invete a naviga.
Fericirea lor nu dureaza mult,caci intr-o dimineata de august Ulises dispare in urma unui naufragiu. Echipa de salvare a reperat barca acestuia in deriva, la zece mile de faleza,dar el a fost de negasit. S-a luat in considerare faptul ca el s-ar fi sinucis legandu-si ancora de gat,intrucat aceasta nu fusese gasita. Nu avea cum sa scape,mai ales ca nici nu stia sa inoate.
Ramasa vaduva si singura cu un copil,Martina se comporta invers fata de celebra Penelopa a lui Ulise din opera lui Homer, nerezistand ispitelor pretendentului sau si astfel se recasatoreste cu bogatul om de afaceri pe care il refuzase in trecut.In sfarsit toate visele ei mai vechi ii sunt implinite datorita averii noului sau sot.
La zece ani de la moartea lui Ulises,viata in Circea se schimbase mult,asa cum se schimbase si chipul Martinei.Continua sa fie o femeie frumoasa de 35 de ani, cu mijlocul putin rotunjit dupa ce mai daduse nastere la doua fetite. Fiul lui Ulises,adolescentul Abelito, nici nu-si mai amintea de tatal sau,pentru ca nimeni nu-i vorbise de el, dar intuia vag ca tatal lui fusese acel domn care il luase intr-o zi la plimbare cu barca si ii canta cantece napoletane in largul marii.
„Dupa ce am facut inconjurul lumii,m-am intors sa-ti spun ca esti femeia vietii mele si ca n-as putea trai fara tine.”
Pana sa-si revina din lesin,barbatul disparuse.Era oare posibil ca acel necunoscut sa fi fost Ulises? Daca era intradevar el, cum se facea ca la petrecere nu-l mai recunoscuse nimeni? Chipul aducea cu fostul ei sot,dar parea mai atletic, mai inalt ,sau macar nu atat de dizgratios si de slab asa cum il stia ea pe barbat. Dar existau doua elemente care o pun pe ganduri: persoana de acum avea ochii albastri, pe cand ea stia sigur ca fostul sot avusese ochii caprui si nici nu mai avea cicatricea din barbie. Era oare un impostor? Si ce anume dorea de la ea?
Din acest moment povestea devine si mai captivanta,datorita aparitiei acestui necunoscut ce ii perturba viata eroinei noastre. Incepe sa primeasca tot felul de mesaje telefonice prin care acest barbat care se pretindea sotul ei ii cerea sa sa duca intr-un anumit loc pentru a se intalni, dar de fiecare data cand ajungea la intalnire nu gasea pe nimeni. Ziua cand s-a trezit fata in fata cu misteriosul barbat a schimbat intrega viata a Martinei.
Marturisesc ca autorul a reusit sa ma induca de multe ori in eroare. De fiecare data cand credeam ca am descifrat misterul, iar se intampla ceva care schimba situatia. La un moment dat ma intrebam daca totul nu este cumva in imaginatia Martinei, alteori aveam impresia ca necunoscutul are vreo problema de ordin psihic, ca intr-un final sa nu mai stiu nici daca este sau nu Ulises. Mi-am pus multe semne de intrebare in privinta lui atunci cand se facea ca nu aude intrebarile ei. Pur si simplu continua sa vorbeasca fara sir precum un om himnotizat.
Povestea m-a surprins placut datorita incarcaturii romantice din fazele incipiente ale relatiei celor doi,pe cand Ulises isi seducea iubita prin intermediul poemelor. Putin cate putin cartea incepe sa abunde in momente erotice si asta datorita Martinei care se lasa tot mai ispitita de latura carnala, desi indrazneala ei il speria pe tanarul profesor,care se simtea neexperimentat si neputincios.
Cartea „Glasul marii” in esenta sa este o pledoarie pentru indeplinirea idealurilor, indiferent de consecinte, dar cu toate acestea nu am putut intelege pe deplin obsesia pe care o face Martina fata de iahtul Glasul marii. Pe cand avea 16 ani s-a lasat purtata de fantezie, imaginandu-si ca intr-o zi va fi si ea o vedeta bogata avand o asemenea ambarcatiune, dar cu trecerea anilor, ajunge sa fie preocupata de a dispune chiar de acel iaht. La un moment dat ajunge sa-l achizitioneze fara stirea sotului care s-a impotrivit sa-i faca acest hatar, ca intr-un final tocmai aceasta ambarcatiune sa-i creeze cele mai mari neplaceri.
Va recomand sa cititi acest roman plin de suspans si neprevazut, care de altfel a fost adaptat si pentru marele ecran in 2001, regia fiind semnata de Bigas Luna.
Cartea Glasul Marii este oferita pentru recenzie de Editura Univers. Cartea poate fi comandata de pe site-ul Editura Univers.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti
Sursă imagini: pinterest.com
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Alina, jos pălăria , imi place recenzia. Si cred ca am vazut filmul. 10 cu locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Superba recenzia,la fel si subiectul carti,tot respectul locco_smiley_10 locco_smiley_10
Multumesc fetelor!
Geo,sa stii ca si mie imi par cunoscute secventele din trailer.Probabil ca a fost candva difuzat la tv,dar cine sa fi stiut ca este o ecranizare...
Alina, excelenta recenzie! locco_smiley_10 locco_smiley_10 .M-ai sedus, pur si simplu cu recenzia asta, imi inchipui cum este cartea, cred ca ridica suspansul la rang de arta! Nu cred ca am vazut nici filmul, desi actorul mi se pare cunoscut.
frumoasa recenzie, locco_smiley_10
Felicitari Alina. Ai reusit sa imi starnesti interesul. Chiar nu stiam ca a fost ecranizata cartea.
Alina, o prezentare complexa! locco_smiley_10 Nu am citit cartea si nu am vazut nici filmul. Am sa incerc sa ma uit macar la film.
Multumesc fetelor.Povestea este putin atipica,mai ales ca personajul masculin este un visator.Chiar daca nu stie notiunea de iubire este foarte romantic.
Aliiiiinnnaaaa, felicitările mele!Super recenzie ai făcut.....tare palpitantă mi se pare povestea...nota 10 :*
Iti multumesc Ioana pentru apreciere! locco_smiley_21
Acum vreo 6 ani am vazut filmul daca nu ma insel , dar nu mai stiu daca la tv sau pe net...