Recenzii carti

Gryphony. Sub vraja grifonului de Michael Peinkofer-recenzie

Gryphony. Sub vraja grifonului de Michael Peinkofer-Univers Enciclopedic-recenzie

Editura: UNIVERS ENCICLOPEDIC

Colecţie: Univers Enciclopedic Junior

An apariţie: 2017

Format: 210×140 mm

Număr pagini: 224

Traducator: Crina Vasiliu-Kienle

Vârsta: 7-10 ani

  Vă mai amintiți de perioadele minunate ale vacanțelor școlare și de listele cu lecturi recomandate de către profesori și învățători? Ei bine, nu se poate să nu simți o oarecare nostalgie când rememorezi acea etapă a vieții. Astăzi, copiii au o gamă variată de triluri, care de care mai atractive și mai pline de suspans. Au oportunitatea de a alege, iar acest lucru este foarte util pentru dezvoltarea lor ca adult. Este evident faptul că tehnologia a devenit prioritară, chiar și în viața copiilor noștri, însă ca adulți, avem datoria de a transmite afinitatea către carte. Cartea, în definitiv, este temelia unei culturi, baza pe care se construiesc generațiile. Este valoarea fără de care o națiune își pierde identitatea.

  Editura Univers Enciclopedic este una dintre editurile foarte apreciate de către copii. Ca părinte, am acceptat cu ușurință titlurile alese de fetița mea de la această editură (și nu au fost deloc puține). Atu-urile acestei edituri sunt, fără îndoială, legate de alegeri. Ceea ce a ales Univers Enciclopedic să scoată de sub tipar, pare triat de ochiul vigilent al unui om care știe importanța lecturii la o vârstă la care modelarea caracterului este în plină desfășurare.

  „Gryphony. Sub vraja grifonului” este cartea potrivită cu care orice copil – cu vârsta între 7 și 10 ani sau chiar mai mult – poate să își înceapă vacanța. Aventură, mister, creaturi mitice, secrete… toate aceste elemente sunt rețeta perfectă pentru o lectură asortată perfect cu caracteristicile vacanței.

  Să vedem despre ce e vorba… Melody pare o fetiță oarecare, însă povestea sa de viață vorbește despre o nestăpânită forță de a trece peste greutățile vieții. După moartea părinților săi, Melody locuiește cu bunica Fay, în apropeirea portului Brodick. Aici totul pare minunat, chiar dacă bunica nu își permite  să-și răsfețe nepoțica cu multe lucruri materiale. Fericirea, așa cum credem și cei mari și cei mici, nu stă în cele materiale, ci în cele spirituale, iar pentru Melody, totul părea să fie bine…

  Dar, ca în orice poveste și mai ales într-o poveste de aventuri, liniștea este spulberată de familia McLusky și mai ales de către fiica acestei familii, Ashley. Aceasta este o fată răsfățată de către părinți, dar și cea mai populară fată de la Arran High School. Atitudinea dominantă și totalitaristă pe care o adoptă Ashley are rădăcini în comportamentul general al familiei. Însetat de bogăție și putere, tatăl lui Ashley vrea să pună stăpânire pe întreg ținutul.  Nu există clipă în care tatăl lui Ashley să nu-și vocifereze intențiile și interesul meschin, justificându-și ideile cu faptul că este cel mai bogat om din ținut.

  În acest timp, bunica lui Melody reușește cu greu să-și întrețină nepoțica cu o pensie foarte mică. Se pare că Melody, spre deosebire de Ashley, știe ce înseamnă să prețuiești valorile spirituale.

  De ziua de naștere a lui Melody se întâmplă un lucru uimitor, fata găsind niște pietre cu aspect ciudat. Pe lângă această piatră, fata mai găsește și altele, la fel de stranii. Una din pietre se dovedește a fi un ou de grifon. Apare Agravain, o creatură jumătate leu, jumătate vultur. Acesta crește uimitor de rapid și reușește să comunice cu Melody în gând. Alte câteva creaturi ciudate, însă nu la fel de blânde ca Agravain se agață de ghearele sale, făcând acțiunea cărții și mai intrigantă.

  Este momentul care declanșează aventuri de neimaginat, pline de suspans. Sunt descoperite secrete vechi de mii de ani, iar traiectoria misterului capătă accente mult mai intense. Pe tot parcursul aventurilor, Melody este însoțită de Roddy, cel mai bun prieten al ei, dar și un păstrător excepțional al secretelor. Valul de evenimente prin care au de trecut se aseamănă cu un uragan care are o forță uriașă, însă povestea e despre puterea de a merge mai departe și despre perseverență. Personajele sunt creionate sublim, atât prin propriile replici, dar și prin perspectiva celorlalte personaje participante la acțiune.

  Atunci când meschinul Buford McLusky vrea să-și însușească tot ținutul Stone Inn, cu o nestăpânită sete de avuție, Melody împreună cu Roddy dau dovadă de curaj, de istețime, dar mai ales devin responsabili pentru viitorul acestui ținut. Pentru bunica Fay, care este foarte legată sufletește de acest ținut, ar fi fost o mare dezamăgire ca meschinul și avarul Buford să devină stăpân. Dacă va reuși Melody împreună cu Roddy, să salveze Stone Inn, veți afla răsfoind paginile acestei minunate cărți.

  Trebuie să recunosc faptul că mai întâi de toate m-a atras coperta și contrastul dintre imensitatea uriașului grifon și fragilitatea fetei. A fost ceea cea declanșat curiozitatea de a parcurge povestea.

  Firul epic este alert, presărat cu elemente care accentuează misterul. Povestea se citește foarte ușor, suspansul este maxim. Sunt convinsă că este o lectură care să se asorteze perfect cu spiritul vacanței.

Iată câteva citate:

„Sub lumina palidă a lunii care străbătea printre nori, cercul de pietre era greu de văzut cu ochiul omenesc. Dar privirea grifonului străpungea ușor întunericul. De îndată ce zări ținta, își deschise aripile și începu să coboare vertiginos. Doar cu puțin înainte de a atinge pământul le strânse la loc și își încetini căderea.

Când descinse sprinten în mijlocul cercului, vântul nopții îi smuci puternic și pe el, și pe călărețul pe care îl purta în spate. Cavalerul mângâie coama animalului, apoi coborî din șa. Armura îi zornăi ușor și mantia îi flutură pe umeri”.

„-Malagant, strigă cavalerul, iar vântul îi purtă cuvintele mai departe, fără să îi aducă înapoi un răspuns.

Grifonul fornăi și își dădu neliniștit capul pe spate, în timp ce râcâia pământul cu ghearele.

-Nu-ți fie teamă, îi spune cavalerul liniștitor animalului mare, cu corp de leu, cap și aripi de pasăre răpitoare.Nu-ți fie teamă, bătrânica mea!”.

Recomand cartea copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani sau chiar mai mult, dar și adulților care vor să redescopere magia cărților de aventură.

Cartea Gryphony. Sub vraja grifonului de Michael Peinkofer poate fi comandată de pe site-ul Univers Enciclopedic

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Literatură pentru copii-Piticot

Gryphony. Sub vraja grifonului de Michael Peinkofer-recenzie

 

 

 

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

  • As citi-o si eu, chiar daca e pentru copii! :)) Asa e, cu drag imi amintesc de lecturile de vacanta... Perioada cand in sfarsit, puteam sa ma bucur in voie de carti, nemaiavand teme.

    • Sorina, și eu făceam la fel. Împrumutam cărți de la bibliotecă și citeam întreaga vacanță. Acum copiii au de unde să aleagă ceea ce le place!

  • Un deliciu literar pentru micii cititori :)

    Te felicit pentru recenzie!

  • Buna ziua, as dori si eu aceasta carte pt piticul meu de 9 ani. Din pacate nu se gaseste de cumparat. Aveti cumva de vanzare, sau exista in format pdf?

Recent Posts

Pacientul de sâmbătă seara – Beatrice Sereș – recenzie

Pacientul de sâmbătă seara - Beatrice Sereș - recenzie Titlu: Pacientul de sâmbătă seara Autor:…

8 ore ago

Mame și fii – Theodor Kallifatides – recenzie

Mame și fii - Theodor Kallifatides - recenzie Titlu: Mame și fii Autor: Theodor Kallifatides…

2 zile ago

Când întunericul atacă – Emma Maria Ciobanu – recenzie

Când întunericul atacă - Emma Maria Ciobanu - recenzie Titlu: Când întunericul atacă Autor: Emma…

o săptămână ago

Mickey 7 – Edward Ashton – recenzie

Mickey 7 - Edward Ashton - recenzie Titlu: Mickey 7 Autor: Edward Ashton Editura Curtea…

o săptămână ago

Asasinul regal (Trilogia Farseer, partea a II-a) – Robin Hobb – recenzie

Asasinul regal (Trilogia Farseer, partea a II-a) - Robin Hobb - recenzie Titlu: Asasinul regal…

2 săptămâni ago

Chemarea nisipului – Alina Timofte – recenzie

Chemarea nisipului - Alina Timofte - recenzie Titlu: Chemarea nisipului Autor: Alina Timofte Editura StoryCraft…

2 săptămâni ago