Titlu: Pacientul de sâmbătă seara
Autor: Beatrice Sereș
Editura: Literpress Publishing
An apariție: 2024
Nr. pagini: 132
“Pacienții Lisei Dumitrache descarcă în fața ei poverile unor povești de viață tulburătoare, fără să bănuiască faptul că terapeuta ascunde sub zâmbetul cald propriile secrete, obsesii și frici izvorâte dintr-un trecut întunecat, plin de traume. Empatia exagerată a Lisei pentru un prieten din copilărie îi va pava drumul spre o carieră de succes, răpindu-i în fiecare zi bucăți din sănătatea sa mintală. Pacienții ei încep treptat să se întrebe dacă pot avea încredere în cea care a jurat să-i ajute. “
Descrierea și coperta misterioasă mi-au atras primele atenția. Apoi autoarea, al cărei roman “Sindromul Yarmilla“ mi s-a părut extrem de interesant, și care, trebuie să mărturisesc, nu m-a dezamăgit nici acum.
Personajul principal Lisa Dumitrache, o cunoscută terapeută, este ea însăși o psihiatră atipică, care nu poate ține separate părțile vieții ei. Este atentă la nevoile pacienților, empatizează cu problemele lor, dar în subconștient, în paralel, se desfășoară propria ei viață, propriile sentimente. Fiecare pierdere a unui pacient o simte ca pe o lovitură, venită parcă din trecutul ei.
Crescută de un tată singur, debusolat de pierderea prematură a soției, medicul psihiatru Răzvan Dumitrache, care încearcă să facă totul pentru fiica lui, Lisa are până în clasa a patra un parcurs școlar obișnuit. În anul acela simte din ce în ce mai acut răutățile colegilor și atacurile lor, fie pentru că era o fire liniștită, care învăța bine, fie pentru că era fiica doctorului, sau doar pentru că așa știau ei să se manifeste. Îl remarcă în curtea orfelinatului – școala de alături, pe Victor, un copil mai mic decât ea cu doi ani, mereu ținta răutății băieților. Din acel moment simte constant nevoia să-l ocrotească, să-i fie alături, deși copilul nu comunica decât prin gesturi la început, mai apoi și prin scris. Își convinge tatăl să-l ia de câteva ori la ei acasă, încercând să-l scoată din carapacea lui, și să-i afle povestea. Îi cere chiar să-l adopte, dar doctorul preferă o adopție “de la distanță”, iar atunci când venea la ei acasă îl observa foarte atent. Așa realizează că acesta își folosește tăcerea ca pe o carapace de apărare împotriva lumii.
Lisa merge la facultățile de medicină și de psihologie, influențată de cazul prietenului ei, vrând să ajute oamenii asemenea lui. La un moment dat văzând că interesul pentru Victor îi face rău fiicei sale, doctorul găsește un mod de a-l scoate din viața ei, profitând de un incident petrecut la orfelinat.
Dispariția lui Victor, despre care Lisa crede că a fost ucis într-o altercație cu colegul lui, o va bântui toată viața, întrebându-se neâncetat:
“Ce ar fi putut face altfel? Cu ce a greșit?”.
Moartea prematură a tatălui mai adaugă o “piatră” peste sufletul Lisei și începe să funcționeze pe “pilot automat”. Are o relație, mai mult de sex, și mai ales pentru că Alex o iubește necondiționat. Dar Lisa este incapabilă să iubească, să aibă relații de lungă durată, e de parcă toată empatia și-o consumă cu pacienții.
Nu e capabilă și nici curioasă să-i cunoască viața prietenului ei Alex, și nici să-l iubească. Abia când îl va pierde va realiza cât îi lipsește, dar e prea târziu.
Lisa Dumitrache ne prezintă în paralel cu cazurile și fragmente din viața ei, dar și stările ei: regrete, nesiguranță, neîmpliniri, neputințe, și uneori incapacitatea de-a separa trecutul de prezent.
Dar “pacientul de sâmbătă seara” de la ora 18, preluat de la un coleg, se dovedește a fi o adevărată surpriză care-i va bulversa viața cu totul, și-i va schimba toate gândurile și percepțiile.
Cine este pacientul? Ce legătură are cu Lisa? Ce s-a întâmplat în realitate cu Victor? Care era secretul lui? Ce hotărâri greșite a luat tatăl Lisei? Ce hotărâri va lua Lisa?
Veți afla totul citind cartea, care se dovedește a fi o incursiune dură în psihicul uman.
Felicitări Beatrice Sereș!
Cartea este disponibilă pentru comandă pe literpress.ro
Mame și fii - Theodor Kallifatides - recenzie Titlu: Mame și fii Autor: Theodor Kallifatides…
Când întunericul atacă - Emma Maria Ciobanu - recenzie Titlu: Când întunericul atacă Autor: Emma…
Mickey 7 - Edward Ashton - recenzie Titlu: Mickey 7 Autor: Edward Ashton Editura Curtea…
Asasinul regal (Trilogia Farseer, partea a II-a) - Robin Hobb - recenzie Titlu: Asasinul regal…
Chemarea nisipului - Alina Timofte - recenzie Titlu: Chemarea nisipului Autor: Alina Timofte Editura StoryCraft…
5 cărți romance care te vor purta printr-o călătorie a emoțiilor Romanele de dragoste…