Retete cu umor

Huanito și ciorba de fasole a lui Arci, reinterpretată – rețete cu umor și poveste

Huanito și ciorba de fasole a lui Arci, reinterpretată

   Urmăriți în fiecare miercuri o nouă rubrică pe Literatura pe tocuri, semnată Rodica Pușcașu – Rețete cu umor. Rețete culinare scrise într-un stil unic. Cu poveste, cu umor, care vă vor binedispune. Astăzi vă prezentăm ,,Huanito și ciorba de fasole,,.

   Huanito zâmbește cu farmecul implacabil al unui hispanic care nu caută niciodată rețete pentru cucerirea femeilor. Huanito s-a născut cu abilitatea de a fermeca femeile… prin simplul fapt că există. Cu părul negru, ondulat, cu câteva șuvițe rebele care par să danseze pe frunte, Huanito e farmecul însuși.

  • No te quiero, îi mărturisește el Belindei. Ochii fetei devin două cascade de lacrimi.
  • Disgraciado, reușește sărmana Belinda să rostească, apoi începe să alerge pe scări.

  Două lacrimi se preling încet și pe obrazul meu. Ceapa asta roșie are aceleași efecte ca și ceapa galbenă… și Arci, în rețeta sa a recomandat ceapă roșie. „Tocați ceapa cât mai mărunt”, zice Arci în rețetă, în timp ce Belinda a ajuns deja în stradă și rătăcește fără noimă printre mașini. Rămas în casă, Huanito și-a aprins un trabuc. Relaxat, el a clasat-o deja pe Belinda în dosarul său de cuceriri efemere.

  • Asi es la vida, își spune el, iar morcovul e prea dur. E prea dur pentru tocătorul pe care-l folosesc. Mai bine îl dau pe răzătoare… în definitiv, Arci așa spune în rețetă: „morcovul se dă prin răzătoare”.

Belinda ajunge la casa mamei sale și aceasta o întâmpină cu brațele deschise.

  • Miroase a ars!
  • Miroase a ars!

   …strigă soțul meu impacientat, iar eu îmi dau seama că ceapa nu știe de glumă. Nici măcar cea roșie. Numai o clipă mi-am luat privirea de la tigaie… și gata, s-a ars… așadar, etapa „ușoară călire a cepei” a eșuat lamentabil. De altfel, Arci spune foarte clar: nu lăsați ceapa foarte mult la călit! La mine e prea târziu… e carbonizată… la fel ca inima Belindei.

  Așadar, o iau de la capăt, la fel ca Belinda… care hotărăște să șteargă imaginea lui Huanito din inimă și să meargă mai departe. Eu curăț din nou o ceapă, o toc și o călesc, chiar dacă Huanito ține neapărat să-mi distragă atenția. Fasolele sunt pregătite de ieri seară… de când Belinda a aflat că Huanito o înșeală. A fost o seară aglomerată, am pus fasolea în apă rece, am pregătit zarzavatul și Huanito a ieșit pe geam, ca să se întâlnească cu Rosa. Ce femeie, Rosa aceasta! Roșie și rotundă, fasolea aceasta e potrivită pentru ciorbă.

  Se apropie ora mesei. Fasolea începe să fiarbă. Adaug ceapa ușor călită, morcovul, pun sare. Toc un ardei roșu și o rădăcină de țelină. Pregătesc leușteanul. E esențial în ciorba de fasole. Pun capacul pe oală. Fierbe. Fierbe inima în Huanito atunci când o vede pe Belinda pe stradă cu Luis Fernando. Morcovul e fiert și el. Și fasolea. Mai lipsește pătrunjelul, mărarul și leușteanul. Le spăl temeinic, apoi le toc mărunt, dar nu le pun… încă nu e momentul. Huanito o urmărește pe Belinda. Are remușcări. Cum de a putut el să piardă o astfel de femeie? Răspunsul e simplu! Fasolea e fiartă! Pot să adaug borșul acru. Adaug borșul acru pe care l-am fiert separat, când Luis Fernando a sărutat-o pe Belinda. Cu lingura de lemn, învârt ușor în oală. Aromele se amestecă la fel ca în dansul senzual al Belindei cu Luis Fernando. Acum totul e minunat. Opresc focul și ascult liniștea în care aromele se armonizează. În dragoste, se pot întâmpla multe, chiar și după ce focul s-a stins. Adaug ploaia de pătrunjel, mărar… și peste toate acestea, arunc leușteanul. Momentul e unic. Este elementul final, dar definitoriu într-o ciorbă.

  1. Eu nu dreg ciorba niciodată… și nici Huanito nu a mai reușit s-o dreagă cu Belinda.

   Iată rețeta: 200 g fasole, o rădăcină de țelină, un morcov, o ceapă roșie, jumătate de litru de borș acru, o legătură de mărar, una de pătrunjel… și, desigur, una de leuștean.

   Se lasă fasolea in apa rece cu cateva ore înainte de a începe prepararea ciorbei. Se pune fasolea la fiert, (eu arunc prima apă întotdeauna și adaug tot apă fierbinte când o pun din nou la foc). Când începe să fiarbă, pun sare, adaug ceapa (ușor călită) și morcovul dat prin răzătoare. Toc apoi o rădăcină de țelină și un ardei gras roșu. Le adaug în oală. Le las să fiarbă bine, apoi adaug borșul acru. Mai las la fiert cinci minute. Opresc focul și apoi adaug verdețurile.

   Se întâmplă uneori, de regulă atunci când lucrurile merg bine, să adaug și o bucată de scăriță afumată în ciorbă, înainte de a pune borșul acru… dar asta numai atunci când Huanito recunoaște că a unica femeie importantă din viața lui e Belinda.

Dacă v-a plăcut rețeta, urmăriți-mă să vedeți ce-am pățit la chiftele!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

Rodica Puscasu

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago