Instinct criminal
Thomas Enger
Editura Tritonic
“Ce poate transforma un băiat într-un criminal?”
“Killer Instinct” a fost inițial o carte destinată adolescenților, după cum mărturisește autorul. Ar fi vrut să scrie pe același subiect și o carte pentru adulți, dar asta nu i-a prea ieșit. După ce cartea pentru adolescenți a fost publicată, editorul i-a sugerat că mai există potențial pentru poveste neeexplorat și că ar fi interesantă o combinație între romanul dedicat tinerilor și cel pentru adulți.
Încurajat de prieteni, familie, editor și echipă,Thomas Enger scrie “Instinct Criminal” completând și dezvoltând povestea inițială.
Și a reușit după cum spune Yrsa Sigurdardottir:
“Instinct criminal îți dă fiori pe șira spinării și ți-este imposibil să-l mai lași din mână.Thomas Enger a creat o capodoperă de intrigă, acțiune trepidantă și suspans, predestinată să devină un roman polițist reprezentativ al genului Nordic Noir.”
Într-adevăr este un roman pe care nu-l poți lăsa din mână pentru că acțiunea te prinde, te determină să faci supoziții și speculații, deși fiecare este infirmată și te duce la un final neașteptat și de-a dreptul uluitor.
Romanul este scris pe două planuri “Atunci” și “Acum”, capitolele alternând.
“Atunci” romanul debutează cu uciderea lui Johannes Eklung, care după concert căutându-și microfoanele, ajunge în momentul și locul nepotrivit, într-o încăpere, asistând la o crimă. Inițial este găsit cadavrul lui Johannes, apoi echipa găsește și corpul lui Mari Lingden și Yngve Mark începe cercetările.
Primul căutat și cercetat este fostul iubit a lui Mari, Even Tollefsen. Deși este bănuit chiar de către colegii lui până la urmă se dovedește a fi nevinovat. Dar privirile piezise îl fac să desfășoare și el mica lui anchetă.
Familia lui Even este o familie disfuncțională, tatăl un profesor cunoscut și iubit murise într-un accident de mașină când el era mic.Distrusă de situație, sau poate cu unele remușcări, mama se apucase de băut și acum oscila între casă și Knut, iubitul ei. De Even și Tobias, fratele lui ciudat și introvertit, se ocupase mai mult Imo, unchiul lor. Moartea celui de-al treilea adolescent, un puști răzvrătit, care stătea mai mult cu oamenii străzii și picta graffiti, aruncă și mai mult lucrurile în ceață.
Cercetările poliției sunt cu atât mai grele cu cât minciunile curg și mai ales adulții din ecuație au multe secrete dureroase, neplăcute, ascunse bine de ochii lumii.
Even încearcă să afle de ce Mari(jurnalistă la ziarul liceului) voia să scrie un articol despre viața și moartea tatălui lui, căutând să-i afle chiar grupa sanguină și de ce apelase pentru asta la fratele lui și nu la el.
Încercase să discute și cu părinții lui Mari, cu mama lui, cu prieteni de-ai tatălui, cu un ziarist, tatăl prietenului său cel mai bun.
Își dă seama că i se ascunde ceva, dar va descoperi adevărul prea târziu.
Bănuielile poliției și ale lui Even duc pe rând la Tobias, fratele lui,la Knut – prietenul mamei, la Imo –unchiul lui și chiar la mama lui.
Dragostea chiar neîmpărtăşită, ura, dorința de-a ocroti, gelozia, toate duc către adevăr.
Și totuși ce motivație ar fi fost pentru moartea adolescentului de sub pod?
Încet, cu determinare și răbdare Even și Yngve – polițistul descâlcesc ițele unei povești începute prin trădările adulților și având repercursiuni în prezent în viața copiilor.
Povești ascunse și tăinuite, despre care se șoptea pe la colțuri, dar care distrug vieți și destine.
Povestea este spusă “Acum” prin depoziția lui Even în sala de judecată și “Atunci” prin derularea și cronologia întâmplărilor.
Nu vă spun mai multe, trebuie să citiți cartea. Merită!!!
Iată și păreri avizate:
“Thomas Enger este unul dintre cei mai buni scriitori ai genului Nordic Noir, iar Instinct criminal, cea mai bună carte a sa de până acum. Excepțională! “( Ragnar Jonasson)
“Pentru cititorii cărora le plac aceste traduceri scandinave, Instinct criminal reprezintă un deliciu… dialogul este inteligent și captivant, iar personajele par să prindă viață în această poveste complexă și plină de suspans”. ( Jessica Mann, Literary Review)
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Foarte interesanta recenzia, mulțumesc pentru recomandare Arci!
O recenzie frumoasă! Mulțumesc pentru recomandare!