Lungul drum către ignoranţa cultivată vreme de decenii prin izolare, minciună şi sofisme nu poate fi anulat peste noapte sau în răstimpul cîtorva luni. De această greşită apreciere a situaţiei se fac poate astăzi vinovaţi intelectualii români. Închişi ani la rînd în lumea cărţilor lor, ei nu şi-au dat seama cît de adînci sînt sechelele maladiilor spiritului colectiv. Ceea ce probează ei acum este neputinţa verbului direct, drama medicului ucis de pacienţi. În minţile noastre stă din nou la pîndă gîndul că istoria se face pe deasupra capetelor noastre. Din nou apare, neliniştitoare, întrebarea: ce-i de făcut? (Jurnalul de la Păltiniș)
În urmă cu patruzeci de ani, trei mari nume ale culturii contemporane se întâlneau la Păltiniș, doi discipoli și un maestru: Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și marele Constantin Noica. Cele câteva luni petrecute aici, în meditație asupra căutării sinelui, și-au pus amprenta definitiv în sufletul lui Liiceanu, acesta publicând ulterior un Jurnal ce avea să fie reeditat mulți ani mai târziu, prin 1991. Jurnalul face mărturisiri despre căutarea de sine ce se realizează prin cultură și în cultură, sub îndrumarea unui maestru și cu mult sacrificiu de sine, devotament și nebunie. Căci, după cum spunea Noica, aceasta stă la baza filosofiei, iar o filosofie care nu se face dintr-o anumită nebunie este sortită eșecului.
Acum, în 2017, după patruzeci de ani, Cartepedia, Librarium și europa travel te trimit pe urmele lui Liiceanu, într-un citybreak literar pentru două persoane, în atmosfera Jurnalului de la Păltiniș (sau Un mod paideic de cultură umanistă), în luna martie. Este suficient să te abonezi la newsletter până pe 5 februarie și te înscrii automat în concurs. Este atât de simplu! Privește vacanța prin ochi de filosof sau imaginează-ți filosoful în plimbările lungi de la rezervația Iezerele Cindrelului la faimoasele lacuri glaciare ori vizitează casa memorială. În plus, vei fi mereu la curent cu cele mai noi promoții de pe cartepedia.ro, librăria online pentru toate gusturile.
Poate că mai important este să ne concentrăm asupra generaţiei tinere şi extraordinarelor ei inteligenţe (în fond acesta este capitalul cel mai de preţ al românilor), poate că mai profitabil este să edităm cărţi, să ne întoarcem în biblioteci şi printre studenţi. (Gabriel Liiceanu)
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Un articol pe sufletul meu, chiar la perioada Păltiniș mă gândisem astăzi...
Ce premiu fain! Mulțumim Cartepedia :D
Cat de minunat