Recenzii carti

Maja Maxen – Sfidând rațiunea – Editura Creator – recenzie

Maja Maxen – Sfidând rațiunea – Editura Creator – recenzie

Sfidând rațiunea 

Autor: Maja Maxen

Editura: Creator

An apariție: 2022

Nr. pagini: 412

Gen: young adult, romance

   Ți s-a întâmplat vreodată ca o poveste să-și lase amprenta asupra ta în asemenea măsură, încât să te gândești la ea zile întregi? Să încerci să te detașezi puțin, dar fără succes? Să te simți pe aceeași lungime de undă cu un scriitor și să fi de acord cu toate observațiile lui tranșante despre viață și despre oamenii superficiali? Să te pui atât de bine în pielea personajului principal, încât să te simți afectat de toate necazurile lui? Ei bine, asta mi s-a întâmplat mie în urma lecturii acestui roman.  

  ,,Suntem speriați de toate sentimentele pe care nu le putem înțelege și explica, îndeosebi atunci când acestea ne sfidează rațiunea.“

   Nici acum nu știu dacă mi-a plăcut povestea sau felul în care autoarea a descris trăirile interioare ale personajelor sale. Întregul roman este un vârtej de emoții, gânduri, trăiri și sentimente, care au găsit ecou și în sufletul meu, iar partea de introspecție mi-a atras atenția în mod deosebit, deoarece m-a făcut să reflectez asupra unui subiect la care nu prea m-am gândit de-a lungul vieții, și anume fenomenul de bullying.

 

,,Tiparele impuse de societatea în care trăim ne obligă să catalogăm oamenii după ceea ce se vede din exterior.

  Suntem atât de îndoctrinați și forțați să ne inoculăm ideile și mentalitatea altora încât uităm să ne ascultăm propriile gânduri.

  Uităm că frumosul nu are unitate de măsură. Frumosul se simte, nu se vede. Frumosul se descoperă.

  Frumosul pătrunde prin suflete și luminează precum un licurici în zbor într-o noapte amară și întunecată, plină de dor.

  Frumosul găseşte întotdeauna o cale să se facă vizibil până și celor mai dificile priviri. Ochii nu vor observa mereu, dar inima are metodele sale de a remarca detalii pe care doar ca le poate capta.”

   Nu am trecut prin așa ceva, în perioada comunistă nici nu avea un nume, însă povestea scrisă de Maja Maxen m-a făcut să conștientizez implicațiile, să văd urmele lăsate de acest abuz, să mă pun în pielea lui Quinn Adams, personajul principal, și i-am dat dreptate autoarei, că oamenii fac rău altora doar pentru amuzamentul propriu, pentru că li se permite să trăiască aşa, pentru că viaţa asta devine tot mai mult o junglă.

 

,,Era imposibil să te obişnuieşti vreodată cu răutatea oamenilor din societatea în care trebuia să trăieşti. Puteai alege să-i ignori, nimeni nu te reținea, dar adevărul era că pentru acțiunile lor îndreptate împotriva ta n-aveai destulă forță încât să le oprești.

  După ce pulsul se calma, lacrimile se uscau şi norii se îndepărtau, reuşeai să mai vezi şi altceva. Felul în care te schimba modul lor de a te trata. Fiindcă nu era vorba numai despre hărţuirea aplicată celor mai slabi, ci totodată de consecințele acesteia. De faptul că noi ne înveleam într-un ambalaj, iar cei care ne răneau îl deteriorau întruna. Oricât îl lipeam, devenea imposibil de readus la forma sa inițială.

  Şi mă frustra încontinuu gândul că mă schimbam din cauza lor, fără să vreau, forțată de împrejurările în care eram nevoită să supravieţuiesc.”

   Am încercat să-mi imaginez cum m-aș simți dacă aș fi marginalizată de ceilalți doar sub pretextul aspectului, să fiu privită cu răutate, tratată cu agresivitate, să fiu denigrată și umilită fără niciun temei, precum Quinn Adams, și mărturisesc că mi-a fost groznic de rău. Am simțit scârbă față de acești ignorați, dar și o puternică nevoie de a urla, de a mă revolta în fața acestui zid de răutate, superficialitate, preconcepție etc. În afară de Venus, cea mai bună prietenă a ei, și de Jayden, nimeni nu şi-a dat interesul să vadă omul dinăuntru, toţi au catalogat-o pentru exteriorul ei – păr neîngrijit şi lipsit de aspect, mod neglijent de a se îmbrăca, purta ,,haine largi care doar o urâțeau, acoperind complet orice fel de trăsături ar fi putut remarca privirea cuiva, ascunzându-i feminitatea”. În același timp, m-am bucurat că această fată, în ciuda faptului că era victima bullying-ului, și-a găsit puterea de a le răspunde tuturor cu curaj, câștigând admirația lui Jayden.

   De asemenea, am apreciat-o pe Venus Robertson, cea mai bună prietenă a lui Quinn, pentru că a văzut de la bun început ,,un suflet sub acel înveliş care pe alții îi oripila”, făcându-i să păstreze distanţa față de Quinn. Am observat clar legătura strânsă dintre ele, dar și faptul că, pentru ea, Quinn conta mai mult decât toate celelalte chestiuni superficiale. Chiar dacă mulți comentau cum că motivul pentru care stătea cu ea era tocmai pentru a se pune ea mai mult în valoare, Venus îi dovedise mereu contrariul. Venus a fost mereu lângă ea când a avut nevoie de cineva.

 

,,N-aveam nicio vină că fizicul meu nu se potrivea conceptelor lor, dar ei erau responsabili de faptul că mă făceau pe mine și pe alţii să ne simțim defecţi pentru că Dumnezeu ne crease așa.

  Societatea voia cu orice preț să ne schimbe. Cel mai greu era să rămâi fidel faţă de tine şi de personalitatea ta.

  Cu ajutorul unor oameni rari, eu reușeam să-mi păstrez încă intactă identitatea. Unul dintre aceştia era Venus. Datorită ei regăseam în mine toate trăsăturile frumoase şi singurele care de fapt contau. Datorită ei reușeam să mă plac mai mult așa cum eram.”

   În ceea ce îl privește pe Jayden Pattinson, ei bine, vă mărturisesc că nu l-am plăcut de la bun început, pentru că mi s-a părut că vrea să urmeze turma, că vrea să se dea bine pe lângă grupul de băieți care o atacau pe Quinn. Însă, puțin câte puțin, am reușit să-l văd dincolo de imaginea pe care încerca să și-o afișeze, să-i apreciez caracterul altruist, profunzimea gândirii, sfaturile înțelepte pe care i le oferea protagonistei. Iar faptul că el a simțit nevoia să o cunoască mai bine pe Quinn, să o protejeze de ceilalți băieți, pur și simplu m-a topit. Poate că la început Quinn Adams a fost pentru el o broscuță nesuferită, dar a reușit, într-un final, să o vadă așa cum era, o fată autentică și naturală, nu frumoasă, dar unică.

 

,,Puțin câte puțin îmi devenea clar faptul că oamenii criticau ceea ce nu puteau înțelege. În cazul de față, pe ea.

  În loc să ne considerăm cu drepturi de a spune cuiva cum să se comporte, cum să se îmbrace și cum să se poarte, trebuia să învățăm noi cum să-i acceptăm așa. Să ne conformăm cu faptul că alții erau diferiți și că n-aveam de ce să găsim nod în papură la asta.”

   Lumea lui Jayden a fost dată peste cap cu un an în urmă și acum din nou, din momentul în care părinții au decis să-l mute la un alt liceu, din cauza că anturajul l-a atras într-o lume obscură din care nu putea ieşi benevol. Acum avea ocazia să lase totul în urmă, să se bucure de noul început și să uite ce-a fost în trecut.

   De la prima oră de curs, Jayden a remarcat-o pe Venus, care i-a tăiat pur și simplu răsuflarea cu înfățișarea ei dulce și delicată, însă ea nici măcar nu s-a uitat prea mult în direcția lui, iar asta l-a intrigat, intensificând dorinţa de a-i obține interesul, de a o cunoaşte, de a vorbi cu ea. Doar că, de fiecare dată când se uita spre ea, imaginea îi era perturbată de broscoiul Quinn, care părea chitit să-i strice tot entuziasmul.

 

,,Deja nici nu mai ştiam ce mă uluise mai tare. Frumuseţea blondei sau sfidarea elocventă pe care o remarcam preţ de clipe îndelungate pe chipul fetei acesteia. Mă stigmatizase pe de-a întregul cu expresia dezaprobatoare de pe fața sa.

   Şi cel mai rău era că nu-mi puteam da seama dacă o admiram pentru atitudine sau simțeam ostilitate, la rândul meu, față de ea.

  Ei bine, aveam să aflu în curând!

  Urma să descoperim împreună încotro ducea această împrejurare care, pur și simplu… sfida rațiunea.”

   Quinn și Jayden s-au displăcut din primul moment în care și-au intersectat privirele, fără să-și dea seama că bătălia tocmai începea. Ea credea că Jayden era un nemernic care voia să o cucerească pe Venus, și trebuia să îl împiedice cu orice preț, iar el considera că, pentru a ajunge la Venus, trebuia să treacă de persoana ei. Știind că sunt prietene, se gândea că i-ar creşte valoarea dacă făcea acte de caritate pentru Quinn. Dar oare chiar așa să fie? Va realiza ce și-a propus înainte să se intereseze cu Quinn? Ce decizie va lua Jayden atunci când băieții pun la cale un plan prin care să se răzbune pe Quinn, să îi facă o farsă ,,monstrulețului”? Se va erijeaza în salvatorul ei sau va lua parte la farsă? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

  ,,Oamenii mă învățaseră că nu puteam avea încredere în ei, fiindcă aşteptările pe care le puneai în aceştia erau doar iluzii fragile precum puful de păpădie. Suflau şi le spulberau, fiind apoi furate de vânt și cărate în văzduh. Peste speranțele tale se aşeza praful, pe care tu îl îndepărtai iar şi iar, în zadar.”

   ,,Sfidând rațiunea” – o carte care descrie, într-un mod convingător, fenomenul de bullying. O poveste despre felul în care răutatea celor din jur te rănește și îți distruge încrederea, dar și despre puterea vindecătoare a prieteniei.

Carte disponibilă pe site-ul Libris.ro

Recenzii cărți

Sfidând rațiunea – Maja Maxen – Editura Creator – recenzie

Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago