Meniu de Crăciun

APERITIVE:

1.Platou:

-tăiați pe platou caltaboș, leibar, cârnați bucăți, slănină, jumări, împreună cu bucăți de brânză telemea sau cașcaval, și ouă fierte tari tăiate în 2 sau 4

-pe un platou mai mic  puneți murături asortate: castraveți, gogoșari, ardei copți, conopidă, dovlecel, felii de măr, ceapă, morcovi

-puteți servi și cu muștar sau hrean după preferințe

2. Fâșii de piept de pui cu susan (Vero)

-tăiem pieptul de pui în fâșii de grosimea unui deget și le condimentam cu câteva ore înainte

-dăm carnea prin făină, ou și pesmet amestecat cu susan alb, și o prăjim

-le scoatem într-o strecurătoare să se scurgă puțin uleiul

CIORBĂ de curcan

-punem la fiert oasele de curcan în apă cu sare și vegeta, apoi curățăm carnea și o tăiem bucățele

-2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, 1 țelină mică le dăm pe răzătoarea fină

-punem legumele în oală le călim cu foarte puțin ulei, adăugăm carnea și zeamă de carne (strecurată) și punem la fiert

-potrivim de sare și piper

-când ciorba e gata dregem cu smântână frecată cu gălbenuș de ou

FELUL DOI:

1.Friptură de curcan pe pat de legume:

-condimentam pulpele de curcan și le lăsăm să stea măcar o oră (folosiți condimentele care vă plac)-pregătim legumele: 1 -2 cepe tăiate peșțișori, 2 ardei roșii tăiați fâșii, o cutie de ciuperci (întregi), un dovlecel tăiat felii mari

– amestecăm muștar (preferabil cel cu bobițe) 2 lingurițe cu 1 o linguriță de miere,

-punem în tavă legumele, peste ele pulpele, 1 păhărel de alcoo l(coniac,gin,vodkă) și apă cât acoperă și punem la cuptor, pe parcurs mai adăugăm câte puțină apă să nu se ardă legumele

-când carnea e aproape gata scoatem tava, ungem pulpele cu amestecul de muștar și mai lăsăm la cuptor să facă crustă

-puteți servi așa sau cu cartofi piure sau orez fiert

2.Friptură de porc cu cartofi piure (Vero)

-puneți carnea de porc (bucată întreagă) să fiarbă până se moaie un pic în apă cu sare și condimente și un păhărel de alcool (coniac,vodkă, gin-înmoaie carnea și-i dă o savoare aparte)

-pregățiți un amestec de muștar cu miere

-puneți carnea (când e aproape gata) în tavă, ungeţi bine cu amestecul de muștar, adăugați în tavă zeamă de la carne (nu să acopere carnea) și puneți la cuptor

-când carnea e gata și a făcut  crustă, scoateți bucata pe un  lemn sau platou și porționați felii

-serviți cu cartofi piure și dacă vreți murături

PRĂJITURI

1.Brioșe pufoase (Alexandra)

6 ouă

300 ml lapte

300 ml ulei

300-400 grame zahăr

Zahăr vanilinat

650-700 grame făină

Praf de copt

Sare

   Ouăle se bat spumă cu zahărul și zahărul vanilinat până ce se simte că s-a topit zahărul din compoziție. Cât încă merge mixerul, se adaugă laptele, uleiul, praful de copt stins cu zeamă de lămâie/oțet, apoi făină câte puțin până rezultă o compoziție ceva mai groasă că la clătite, care să poată fi pusă în forme cu lingură. Formele de hârtie sau cele tip tavă se ung cu puțin ulei (pentru a se desprinde mai ușor de brioșă), apoi se adaugă cu o lingură (eu am folosit una de lemn, ceva mai mare decât o lingură obișnuită) compoziție în forme până la 3/4 din înălțimea formei. Se dau la cuptor între 20-30 de minute. Depinde mult de cuptor.

Când sunt gata, se scot din cuptor, dar se lasă la răcit în tavă. Se pot mânca simple sau pudrate cu zahăr, ornate cu cremă de unt. Cu bucăți de ciocolată, cu ce se dorește.

Eu am făcut o budincă de ciocolată și înainte de a le da la cuptor, le-am pus câte o linguriță de budincă de ciocolată în mijloc.

2.Tiramisu:

-400-600 gr pișcoturi

-500 gr mascarpone

-5 ouă

-2 plicuri de praf de frișcă (dr Oekter)

-8 linguri de zahăr

-cafea fiartă, cacao, amaretto

a)-se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adaugă mascarponele, se omogenizează și se dă la rece.

b)-se bate albusul să fie tare, se pun cele două plicuri de praf de frișcă și se mixează bine

-se amestecă cele două compoziții (a+b) și se pune la rece

-pregățiți tava și vedeți întâi cum așezați pișcoturile și câte rânduri vreți să puneți (lăsăți puțin loc pe margini) 2-3 ca să știți cum împărțiți crema

-facem un sirop din cafea sau cacao în care punem (opțional) lichior amaretto

-punem pe tavă un rând de pișcoturi muiate +crema+pișcoturi+crema, deasupra să fie crema

-punem tava la rece, înainte de-a servi presăram deasupra pudră de cacao

Poftă Bună! 

Crăciun Fericit!

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago