Retete culinare

Meniu de Sărbători – Salată boeuf – Carne cu sos vânătoresc – Rulouri din piept de curcan – Prajitură Severa – Brioșe

Meniu de Sărbători – Salată boeuf – Carne cu sos vânătoresc – Rulouri din piept de curcan – Prajitură Severa – Brioșe

  Rulouri din piept de curcan- meniu de sărbători.

APERITIV:

1.Platou rece:

-pe un platou se așează felii de leibăr, caltaboș, tobă, slănină, jumări

-între ele se pun felii de brânză, cașcaval și ouă fierte tari

-se servesc cu murătură, muștar sau diferite sosuri

2.Salată boeuf (Vero)

-1 kg cartofi, 500  gr morcov, un borcan mazăre, 1 borcan castraveți murați, 4 ouă, muștar, ulei.

Maioneză – se pun gălbenușurile cu 2 linguri muștar, adăugăm treptat ulei în timp ce mixăm.

Se fierb cartofii și morcovii, se mărunțesc toate legumele, după ce se răcesc se amestecă toate, condimentăm după gust.

3. SUPĂ DE CURCAN

-punem la fiert în apă cu sare 4-5 aripi de curcan cu 2-3 morcovi, un păstârnac,1 pătrunjel

-când ingredientele sunt fierte strecurăm zeama și fierbem în ea tăiței, tăşcuţe sau şurubele

FELUL DOI:

1.Carne cu sos vânătoresc:

-zdrobim bine cu furculița zarzavatul din supă

-o ceapă mică o tăiem mărunt o călim cu puțin ulei, adăugăm zarzavatul zdrobit, mai călim puțin și punem zeamă de supă (cam cât de mult sos vrem)

-lăsăm sa dea câteva clocote, punem aripile de curcan, potrivim de sare, piper multicolor, foi de dafin, un pic de coriandru praf și lemon gras praf

Lăsăm câteva minute apoi adăugăm smântână frecată cu o linguriță de făină și mărar tăiat fff mărunt

2.Rulouri din piept de curcan

-tăiem pieptul de curcan felii, îl batem, îl condimentăm și-l lăsăm la rece

-preparăm un amestec de carne măcinată de curcan cu 1 cartof (dat pe răzătoare și stors),1 ou, condimente, un pic de ceapă tăiată mărunt și un pic de pesmet(ca la chiftele)

-luăm felia de carne punem din umplutura de carne tocată, rulăm, închidem cu scobitori

  • punem rulourile în vas de yena, punem apă și un pahar de vin (sau un păhărel de alcool) și punem la cuptor

-când rulourile sunt aproape gata coapte scoatem tava le presăram cu cașcaval ras și mai punem tava câteva minute la cuptor

-când puneți rulourile pe platou scoateți scobitorile

  • se pot servi cu cartofi piure, natur, orez cu legume

Dacă vă rămân reci le puteți tăia felii și servi ca aperitive

PRĂJITURĂ

1. Severa (Maria):

  • blatul: din 300 gr făină +2 linguri cacao +100 gr untură sau 150 gr margarină +150 gr zahar+1 ou +esență de rom +praf de copt = frământate cu smântână se fac 2 foi
  • crema dintre foi: se bat 6 albușuri cu 150 gr zahăr +200 gr nucă de cocos +3 linguri făină+1/2 praf de copt = se face ca o cremă

-punem în tava tapetată o foaie (crudă) +crema +a două foaie și punem la copt

  • după ce s-a copt o lăsăm să se răcească

Crema (de deasupra): 6 gălbenușuri se freacă pe abur cu 10 linguri de zahăr, dacă nu se topește bine zahărul se poate pune puțin lapte în care se dizolvă o budincă de vanilie+vanilie și coajă de lămâie

-după ce se îngroașă o lăsăm să se răcească și o amestecăm cu ½ pachet de unt sau margarină Rama frecată spumă

-se pune crema pe blatul copt și peste ea punem o glazură sau ciocolată rasă

2. Brioșe (Cosmin)

Ingrediente:

80 g unt

2 ouă

200 g faină

130 g zahăr

140 g smântână

150 g zmeură/merișoare/picături de ciocolată

1 esență de vanilie

5 g praf de copt

coajă de lămâie

1 praf de sare

Mod de preparare:

Untul la temperatura camerei se amestecă cu zahărul până se omogenizează.

Se adaugă ouăle și se amestecă bine.

Compoziției rezultate i se adaugă praful de sare, esența de vanilie și coajă de lămâie, după gust.

Zmeură/Merișoarele (în cazul în care optați pentru acestea) se amestecă cu puțină făină (Scopul este că acestea să nu se lase la fund în momentul coacerii).

Făina se amestecă cu praful de copt, după care trebuie adăugată compoziției anterioare.

Zmeura/Merișoarele/Picăturile de ciocolată se încorporează cu o spatulă.

În tavă de brioșe se introduc hârtiile speciale ce trebuie umplute cu compoziția finală. În principiu, compoziția e suficientă pentru 12 brioșe.

Tavă se introduce în cuptorul preîncălzit și este lăsată pentru 20-25 de minute la 230 grade Celsius. Brioșele se scot pe un platou și trebuie lăsate să se răcească înainte de servire.

Poftă bună!

Sărbători fericite!

Reţete culinare

Culinar

 

 

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago