Metro 2033 de Dmitri Gluhovski roman SF.
Am pornit la descoperirea distopiei SF Metro 2033 de la ideea că fiind romanul care stă la baza excelentului video game first person shooter cu acelaşi nume va avea multă acţiune şi împuşcături, dar m-am trezit încă de la primele pagini într-o lume bântuită de temeri misterioase ca în Solaris-ul lui Stanislaw Lem şi în universul tulburător malformat din Picnic la marginea drumului al fraţilor Strugațki. Avem şi acţiunea promisă, din abundenţă, însoţită de fiori horror şi suspans aproape continuu, dar câte alte substraturi reuşeşte să aibă această carte! Satiră socială, comentariu filosofic existenţial, manifest antirăzboinic sau împotriva oricărui fel de înregimentare ideologică. Oricine, cu orice gen de preferinţe, va putea alege nivelul de implicare culturală cu care va pătrunde în subteranele infestate de rămăşiţele jalnice ale omenirii.
Scris de foarte tânărul Dmitri Gluhovski şi postat încă de la 18 ani pe internet, odată cu republicarea în varianta tipărită, romanul devine cea mai vândută carte în Federaţia Rusă şi în republicile rusofone sau cu limbă rusă predominantă. De aici a mai fost un pas până a fi preluat de maşinăria de stors bani din best-seller-uri a Occidentului consumist şi a fi tradus în America şi Europa. S-au creat jocurile video pentru PC şi console, pe baza lui, iar celebrele studiouri cinematografice MGM i-au achiziţionat drepturile de ecranizare.
Această nouă societate a adăpostiţilor subpământeni este privită prin ochii unui tânăr care nu e destul de în vârstă ca să îşi amintească mare lucru despre lumea originală şi pentru care toate categorisirile celor mai bătrâni par greu de înţeles şi ciudate. Artiom avea numai cinci ani, când şobolani mutanţi, deveniţi gigantici, pornesc într-o invanzie inexplicabilă rațional şi cu atât mai îngrozitoare, din adâncuri, asupra staţiei în care încerca să își refacă traiul familia sa. Rănită şi semi-devorată, cu ultimele puteri, mama lui îşi încredințează micuţul unui soldat ce are încă puterea fizică să fugă spre următoarea staţie. Din fericire acolo există un aruncător de flăcări funcționabil care prăjind milioanele de creaturi înnebunite, va reuşi să oprească roirea guzganilor. Suhoi, bărbatul ce îl salvase pe Artiom devine nenea Saşa, tatăl lui adoptiv, iar staţia în care au ajuns VDNH, noua lui casă.
În lumea în care creşte Artiom luminile licăresc slab, cartuşele de Kalaşnikov sunt moneda forte inter-stațială, se cultivă ciuperci şi se fac ceaiuri care se exportă pentru a se procura alte produse din locuri ce au altă specializare. Drumurile prin tuneluri de la o staţie la alta se fac pe jos sau cu drezina – în zonele cele mai avute. Fiecare tunel are înainte de intrarea în staţie cel puţin un punct de pază unde membrii comunităţii fac pichete pe rând, pentru a se proteja de ameninţările umane sau neumane, venite din alte zone. Iar în jurul focurilor de veghe se spun cele mai îngrozitoare poveşti.
Una dintre aceste grozăvii ia forma fizică a Întunecaţilor. Creaturi ce coboară prin gura metroului din staţia de la Grădina Botanică şi exercită o presiune în creştere asupra apărătorilor din VDNH. Hunter, un stalker (acelaşi înţeles de cercetaş, explorator al zonelor periculoase ca în Pinic la marginea drumului – clară recunoaştere a originilor creației sale, din partea proaspătului scriitor), încearcă să rezolve problema de la sursă, intenționând să blocheze intrarea pe unde se strecoară ciudatele fiinţe urlătoare telepate. Înainte de a porni în această tentativă cu şanse de izbândă neclare, îl pune să promită pe tânărul său admirator, Artiom, cu al cărui tată adoptiv era prieten, dar fără ştirea acestuia, că va anunţa despre gravitatea problemei în Polis – cel mai mare şi dezvoltat oraş subteran, în caz că el nu se întoarce.
Am simţit nevoia unei hărţi a metroului moscovit, cu atât mai mult cu cât peregrinul protagonist ajungea la unele – mai mult sau mai puţin exacte. Agăţ eu o variantă dechirilizată a ei, aici:
Există puţină speranţă pentru soarta omenirii per ansamblu în societatea post-apocaliptică a Metroului. Supravieţuitorii şi-au păstrat în micro toate tarele macro, care i-au adus de la bun încept în situaţia de rămăşiţe ale unei civilizaţii. Finalul romanului, revelatoriu şi surprinzător, chiar accetuând sentimentul. Dar există speranţă în individualitatea fiecărui personaj, în generozitatea cu care se comportă mulţi, chiar dintre cei mai înrăiţi, odată scoşi din sistemul de castă.
Nu aflăm ce s-a întâmplat în alte regiuni, în metrourile şi buncărele altor oraşe şi ale altor ţări, dar ni se sugerează că, probabil, cu cât individualizarea conştiinţei este mai mare şi mai puţin afectată de ideologii propagandistice ale vechii lumi, cu atât atât ea are şanse să contureze din temelii o nouă abordare a regrupării umane într-o societate altfel, mai puţin nocivă pentru ea însăşi şi pentru planeta pe care odată o domina.
Metro 2033 este doar primul volum dintr-o serie a cărei urmare va fi așteptată cu nerăbdare de toți cititorii acestui debut al ei.
Cartea Metro 2033, de Dmitri Gluhovski poate fi comandată de pe site/ul Editura Paladin
Metro 2033 de Dmitri Gluhovski
Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…
Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…
Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…
Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…
Dezrădăcinații - Cătălin Ceaușoglu - fragment Titlu: Dezrădăcinații Autor: Cătălin Ceaușoglu Design copertă: Andrei Gamarț Nr.…
Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) - Stephen King - recenzie Titlu: Pistolarul (seria TURNUL…
View Comments
Felicitari Andrei!ai disecat,analizat si comentat foarte minuntios aceasta carte!Din pacate acest subiect SF nu este in preferintele mele!
Multumesc, Nicol. :) Trebuie sa incerci odata si SF-ul. Cine stie cum te prinde pana la urma. :)
Citind recenzia ta parca ma uitam la un film. Rusia se poate lauda cu scriitorii buni. Desi mi-am promis ca nu mai citesc SF, prezentarea ta e superba. Bravos
Drept clasici avem preponderent autori americani si in SF, dar sa stii ca prima carte stiintifico-fantastica pe care am citit-o si care m-a atras la genul asta era a unui rus, Fetita de pe Terra de Kirill Buliciov, aveau parintii o editie veche. Geniala! Ar fi super daca ar reedita-o cineva. Poate vad ce scriem cei de la Art/Paladin, daca trec pe aici, si preiau ideea. :D
☺☺☺☺☺
Vero, nici nu te intreb cand ti-ai promis sa nu mai citesti SF! :p Nu toti autorii au aceeasi valoare. :D
Ai dreptate. Cel puțin voi lua o pauză dupa o experienta " diferita"
Ador distopiile, dar mă și înspăimântă în același timp. Am mai citit distopii tot de la Art (Povestea Slujitoarei). Pentru mine, sunt cărți frapante care te captivează și te țin prizonier până când termini cartea.
Felicitări pentru recenzie! Se vede că ți-a plăcut cartea!
Merci, Ro! :) Tare vreau sa citesc si eu Povestea slujitoarei! Margaret Atwiood, deja era una dintre scriitoarele mele preferate, iar Atwood si SF-ul sunt o combinatie dublu-irezistibila. :p
Felicitari pentru recenzie! Se vede ca ti-a placut, doar specialitatea ta e S.F.-ul!
Merci, Sorina! :p Daaa, nu mimez niciodata la science fiction. :D
Ti-am savurat recenzia si sunt foarte foarte tentata sa citesc cartea! Sunt invatacel in domeniul SF-ului si vreau sa-mi depasesc limitele :D Felicitari, Marius!
Alina, dupa Furia Aurie, e ca si cum ai fi trecut de Institut si ai intrat la Academie. A fost cu muuult mai spre SF decat fantasy-ul din Furia Rosie si totusi ti-a placut. :)
felicitari marius!desi nu-mi place genul citesc cu placere prezentarile tale
Multumesc, Arci! :) Putin intarziat, nu am vazut postarea ta decat acum. :p