Recenzii carti

Pasărea de foc a tinereții – Lucian Ciuchiță – Libris Editorial – recenzie

Pasărea de foc a tinereții, de Lucian Ciuchiță – Libris Editorial – recenzie

Titlul original: Pasărea de foc a tinereții
Editura: Libris Editorial
Anul apariţiei: 2019
Număr pagini: 238
Gen: Proză scurtă

   Oricât m-aș strădui să încadrez această carte într-un gen, nu reușesc. De ce? Simplu, pentru că stilul lui Lucian Ciuchiță nu poate fi încadrat într-un tipar. La prima vedere, este o colecție de povestiri de viață, în care autorul îmbină istoria cu propriile experiențe. La nivel mai profund, ca orice scriere a domnului Ciuchiță, ne dăm seama de subtextul bogat, de mesajul transmis și de critica subtilă la adresa mai multor aspecte.

   Personajul narator este Nicola, un tânăr student, alter-ego-ul autorului (nu-i spuneți că m-am prins!). Prin intermediul lui Nicola, suntem purtați cu sinceritate și realism înainte, în timpul și imediat după Revoluția din 1989, lucru foarte util și interesant, mai ales pentru cei care nu am prins acele vremuri. Deși aparent tonul este unul vesel, plin de umor, nu toate faptele relatate sunt așa. Ni se vorbește despre evenimente tragice din istoria noastră recentă, iar stilul autorului evidențiază o trăsătură distinctivă a poporului român, ce s-a păstrat peste ani: aceea de a face haz de necaz. De multe ori, am impresia că românul a supraviețuit și a trecut peste greutăți de-a lungul anilor apelând la umor, una dintre puținele ancore la îndemână.

„Știți ce mă îngrozea pe atunci cel mai tare? Penibilul orânduirii comuniste și emanciparea prostului, mai ales cea din urmă, cea mai periculoasă dintre toate și imposibil de stăvilit, căci de penibilul ideologiei puteai să râzi (evident având grijă să nu te audă cine „nu trebuia”). Prost, prost, dar era membru de partid. Dacă îi ordona Partidu’ să preia „frâiele” unui submarin – chiar și atomic, din clasa „Borei” – cu siguranță „omul nou” se prezenta la post, ferm convins

că este în stare să plece imediat în misiune.”

„Sub impulsul tinereții, lăsând orice teamă uitării, am participat la acest protest în Piața Romană. Un cordon format din studenți și oameni de toate vârstele și profesiile am ținut piept scutierilor poziționați pe Bulevardul Magheru. Toți scandam: „De Crăciun ne-am luat rația de

Libertate!” Nemernicii, sub pretextul că ascultă ordinul, au început să tragă. Am fugit în clădirea ASE și ne-am baricadat cum am putut.

Era înfricoșător.”

   Citind aceste rânduri, mă treceau fiorii gândindu-mă: „Omul ăsta chiar a fost acolo, a trăit pe pielea lui acele momente istorice pe care eu le știu doar de la televizor și din poveștile părinților, practic, a simțit gloanțele trecând pe lângă el”. Ca mulți alții, a sperat că va fi mai bine, iar astăzi, uitându-se în urmă, constată că așteptările nu au fost îndeplinite, că România la care visa s-a dovedit a fi o himeră.

  Așa cum ne așteptăm din titlu, povestirile din tinerețe sunt inedite, redând întâmplări ce astăzi n-ar mai fi posibile, amintind de un timp ce nu se va mai întoarce. Regăsim în multe dintre ele farmecul anilor ’90 (sunt și eu nostalgică, aceea fiind perioada copilăriei mele). A fost o plăcere să întâlnesc referințe la melodiile în vogă pe atunci și să-mi imaginez cum ar fi fost să trăiesc acele vremuri ca adult.

Regizoarea a fost prima reprezentantă a sexului frumos căreia i-am deschis ușa apartamentului „meu”, apoi a urmat o listă întreagă de „colege” care voiau să bea o cafea bună și să asculte muzică bună, pe anticul sovietic „Kashtan” ascultând: Freddie Mercury – Livin’ on my own, Los del Rio – Macarena, La Bouche – Be My Lover, Kris Kross – Jump, MC Sar & The Real McCoy – Another Night, The Prodigy – No good start the dance, Reel 2 Real – I Like to Move It, Jessica Jay – Casablanca, Mr. President – Coco Jambo, Technotronic – Pump Up The Jam, 2 Unlimited – No limit, MC Hammer – U Can’t Touch This, C&C Music Factory – Gonna Make You Sweat, Snow – Informer, Dr. Alban – It’s my life, Culture Beat – Mr. Vain, Haddaway – What is love și uneori, cu iz patriotic, formații precum: Mondial, Phoenix, Celelalte Cuvinte, Roșu și Negru, Compact, Iris.

   Un capitol este dedicat unui moment special și anume, întâlnirea viitoarei soții, în carte purtând numele de Melissa. O cunosc personal pe soția autorului, am citit despre povestea lor de dragoste în „Celeste – Planeta Purgatoriului” și din câte am observat, pot spune că au o relație și o familie minunate. Totuși, cum a început totul, cum s-au cunoscut, n-aveam de unde să știu. Avem ocazia de a afla cum a început frumoasa poveste de dragoste tot din „Pasărea de foc a tinereții”:

„Ei bine, când eram mai dezlănțuit, și în vogă aș spune, pe când le povesteam despre câteva dintre reportajele mele și, mai ales, despre oamenii întâlniți, și-a făcut apariția o tânără blondă, un înger pogorât printre noi, care efectiv mi-a tăiat respirația.

Blondă natural.

O blondă cu un trup de invidiat. 〈…〉

— Cine este?, l-am întrebat pe cel de lângă mine.

— Ah, blonda? E domnișoara Melissa. Este expert în comerț internațional, o tipă cum rar ai ocazia să întâlnești într-o viață de om.

M-am aprins la față ca un rac uitat ore bune într-o oală minune. Inima mai avea puțin și îmi ieșea din piept și pleca la plimbare… la picioarele EI. 〈…〉

Am avut puterea să o întreb, timid cum nu mai fusesem nicicând, dacă ne vom mai vedea vreodată, dacă o să mai vorbim cândva.

Vorbele îmi erau grele, ca de plumb… oare ce se întâmplase cu mine?

Unde era acel june care cucerise atâtea inimi?

Plecase departe, tare departe, lăsând în locul său un mut.”

   Încheind, recomand cartea de față: veți citi despre vremuri de răscruce în istoria noastră, pe fondul unor experiențe personale mai mult sau mai puțin amuzante, relatate cu umorul specific poporului român. Cu privire la timpul acordat lecturii nu vă faceți probleme! Vă spun din experiență că se parcurge foarte ușor, oriunde te-ai afla: acasă, în mijloacele de transport, într-o sală de așteptare.

Lectură plăcută!

Despre autor:

   Lucian Ciuchiță este absolvent ASE București, membru al Asociației Dramaturgilor de Film din 1991 și a desfășurat activitatea de realizator TV între anii 1990 și 2000 pentru mai multe emisiuni, reportaje și documentare difuzate de posturi cunoscute de televiziune.

  A publicat mai multe cărți, printre care: „Oameni și Țărmuri”, „Prețul și Decizia în Afaceri”, „Căutătorul de Zimbri”, „Manual Practic de Statistică”, „Florile Binelui”, „Dispariția” (roman polițist), „Insula purgatoriului” (roman distopic), Copoiul din Cardiff” (roman polițist-filozofic), „Taifun în adâncuri” (thriller psihologic), Gemenii lui Bormann”  (roman istoric), „Celeste – Planeta purgatoriului”, „Deșertul fluturilor albi” 

Verifică disponibilitatea cărţii Pasărea de foc a tinereții, de Lucian Ciuchiță în librăriile online: libris

Recenzii cărţi

În data de 23 martie, Lucian Ciuchiţă va fi prezent la Festivalul de Muzica şi Carte Libris – Brasov, cu „Pasarea de Foc a Tinereţii”

Autori români

 

Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

  • Foarte tentantă recenzie. Nu am citit nicio carte a autorului, dar asta cred că mi-ar plăcea.
    PS: e tare frumoasă pisica!

  • Abia astept sa citesc cartea mai ales ca m-a fermecat si povestea de iarna aparuta la noi pe site.
    Felicitari Sorina pentru recenzie!Felicitari Lucian Ciuchita!

  • Un autor pe care-l apreciez! Felicitări, domnule Lucian!
    Mi-a plăcut recenzia ta, Sorina. Bravo

  • Multumesc pe aceasta cale Sorinei si Literaturii pe tocuri pentru minunata recenzie. Cuvinte alese, bine dramuite, caramizi pe care se bazeaza orice opera literara, aduc in atentia dumneavoastra povestea unui tanar impetuos care descopera prea devreme ca visul sau de a fi liber este greu de realizat... provocarile prin care trece un tanar care se trezeste in valtoarea evenimentelor ante si postdecembriste...

  • Sorina, mi-a plăcut foarte mult cum ai descris cartea. Se vede că a avut un impact major asupra ta! Felicitări pentru recenzie!
    Felicitări domnului Lucian Ciuchita pentru darul cu care a fost înzestrat și pe care îl transmite atât de frumos în cuvinte!

  • Fetelor, de multicel ma tot tentati cu povestile domnului Ciuchita. Cred ca e cazul sa citesc macar o carte de-a sa. Multumesc pentru recomandare, Sorinache! Felicitari, atat tie, cat si domnului autor! :*

  • Le raspund celor care nu au incercat pana acum literatura de calitate pe care o propun de multi ani...Va aduceti aminte reclama la bere Carlsberg? "Probabil este cea mai buna din lume..." Probabil si romanele mele sunt foarte bune, dar nu aveti cum sa descoperiti acest lucru daca nu le cititi...

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago