Recenzii carti

O casă mortală de Andres de la Motte & Mans Nilsson – Crime Scene Press – recenzie blog tour Crime Club

O casă mortală, de Andres de la Motte & Mans Nilsson – Crime Scene Press – recenzie blog tour Crime Club

O casă mortală 

Autori. Andres de la Motte & Mans Nilsson

Crime Scene Press – 2023

DODEN GAR PA VISNIG
Traducere din suedeză Daniela Ionescu
Număr pagini: 364

  “Lăcomie, trădare și crimă printre livezile, castelele și câmpurile înflorite din Osterlen.
Jessie Anderson, vedeta domeniului imobiliar, e găsită moartă chiar în ziua ei de glorie, când urma să prezinte un complex imobiliar controversat, deloc pe placul localnicilor din Osterlen. Conservatorul și nesociabilul inspector Peter Vinston se pomenește angrenat în anchetă, chiar dacă se află în zonă doar în concediu. Alături de el se află tânăra polițistă Tove Esping, lipsită de experiență, dar ambițioasă și atentă. Deși personalitățile lor diferite sunt o sursă inepuizabilă de frecușuri, cei doi pornesc în căutarea adevărului într-un mediu al excentricitatii și artificiului. Pentru că, undeva, în peisajul acela idilic din sudul Suediei pândește un ucigaș.”

  Trebuie să recunosc că am fost puțin reticentă la început, deși coperta este excelentă, titlul și descrierea incendiare. Totuși, rareori am citit cărți scrise în colaborare de  doi  autori care să-mi placă.

  Dar nu este cazul aici! Romanul m-a prins și l-am citit nerăbdătoare să aflu cine e vinovat.  M-a cucerit cu modul în care este scrisă povestea, cu dialogurile amuzante, cu conflictele între protagoniști, etalate și redate astfel încât puteau ușor servi ca fundal pentru un film.

  Acest prim volum al seriei “Crimele din Osterlen” ne introduce și viitorii protagoniști ale următoarelor aventuri.

  Îl avem pe Peter Vinston, comisar la Brigada Omoruri Stockholm, aflat de fapt în concediu medical. Venise în mica localitate pentru a se odihni, dar și pentru a petrece mai  mult timp cu fiica lui Amanda. Peter fusese căsătorit cu Christina(psiholog). Fusese o căsătorie din dragoste, apăruse copilul de care se ocupa mai mult soția, în timp ce–și scria lucrările, el făcuse carieră în Poliție, fusese avansat la Departamentul Național și călătorea prin țară să ajute la rezolvarea cazurilor. Undeva, pe drum, căsătoria lor se erodase, pentru că “ anumite lucruri se sfârșesc fără să fie vina cuiva” (cum afirma Christina). Ei i se oferise un post la Lund, rămăseseră prieteni buni, le ajutase cu mutarea și instalarea,  și își vedea fiica cât de des putea. Acum Christina se recăsătorise cu un om de afaceri potent, cu rădăcini aristocratice, și Vinston acceptase invitația lor la ziua Amandei, mai ales că văzuse că cele două îl iubeau și se înțelegeau bine cu Poppe. Cel mai greu pentru el va fi să se încadreze în mediul rural unde locuiau aceștia la castelul din zonă, la cabană unde stătea el înconjurat de animale, față de care avea fobia orășeanului.

  Și avem o mulțime de situații amuzante, începând de la întâlnirea cu vacile pe drum, apoi interacțiunea cu motanul din cabană, cu câinii diferiților vecini și cu calul cu care va concura fiica lui la concursul de echitație.

 La petrecerea de ziua Amandei este invitată aproape toată lumea din sat, societatea mondenă a Osterlenului, plus câteva vedete naționale.

  Astfel: un jucător NHL –Niklas și soția lui Daniella – influencer cunoscut; Jan-Eric, actor, cântăreț, artist plastic și perechea lui Alfredo- asistent, costumier, fost jocheu: L-G Olafson prefectul poliției locale, dar și apicultor împătimit: Sofie Wram – cea care deținea herghelia și școala de călărie: Jessie Anderson, care se ocupa de imobiliare și asistenta ei Elin.

  Jessie – o agentă imobiliară de succes,  cumpărase teren pe care voia să construiască case deosebite chiar pe plajă, urma să fie un cartier, închis celorlalți , ceea ce însemna că restricționa și accesul la plaje. Sigur că localnicii, și mai ales pescarii, boicotaseră totul, îi trimiseseră mesaje de amenințare și ea aproape că renunțase. Dar se redresase miraculos, cumpărase o statuie renumită a  unui sculptor local și voia s-o doneze colectivității. Statuia reprezenta un harpon uriaș. De aceea organizase o vizionare a primei case construite și a statuii, la care îl invitase și pe Peter Vinston, care merge cu Christina.

Ajunși acolo cei doi o găsesc pe  Jessie moartă, pare că ar fi căzut în harpon.

   Este chemată poliția și, la rugămintea lui L-G, Vinston acceptă să dea o mâna de ajutor, ceea ce nu o prea încântă pe Tove Esping, inspector de poliție în localitate, care avea planurile și ambițiile ei.

  Sunt amuzante interacțiunile lor, discuțiile în contradictoriu, gândurile și părerile fiecăruia, dar până la urmă parteneriatul va funcționa.  Discută cu toți cei de la petrecere, cu angajații lui Jessie, cu contactele ei, află cine o ajutase cu bani să poată reveni în afaceri, ce interese avea persoana, cine o ura, cine incendiase locul, cine se ocupa de securitate și înregistrări, și mai ales cine îl presa pe L-G să încheie rapid investigația și de ce. Dar intervine o nouă crimă, electricianul care se ocupase inițial și de sistemele de securitate. Apoi apăruseră o serie de articole în ziare, de amenințări ale comitetului local, și toate sunt cercetate și verificate.

  Sigur că în ciuda tuturor piedicilor, determinarea lui Tove și experiența lui Viston își spun cuvântul și vor găsi vinovatul. Dar nu numai pe cel care comisese cele două crime, ci și motivațiile care merg departe până în tinerețea lui Jessie. Vor descoperi cine scria articolele răuvoitoare, cine și de ce încerca s-o alunge, dar și cine și de ce sprijinea proiectul.

  Mi-a plăcut modul cum au fost făcute dezvăluirile, întrerupând o ședință a comunității și explicând cazul în fața tuturor. Parcă vedeam scena din serialul de pe BBC first – Death în Paradise.

  M-am bucurat când medical totul a fost bine pentru Vinston și când înțelegerea lui cu Tove, chiar ușoara prietenie, a dat de înțeles că vom avea parte de noi aventuri.

După cum spune BTJ:

Povestea e plină de ambianțe minunate și personalități cel puțin excentrice. “

iar    Sydsvenskan afirmă”

  “O odisee moderat de sângeroasă și extrem de plăcută prin „Proventa Suediei” […] Cu voie bună și cunoscând locurile, Nilsson și de la Motte mută cosy crime-ul britanic în Skane. […] Observațiile ușor caricaturale cu privire la membrii vechi și noi ai clasei superioare, la profilurile culturale și la vedetele din Stockholm care stau vara la șuetă pe pajiște sunt fantastic de precise. […] Are umor. Citind, am ras în hohote pe alocuri.”

Carte disponibilă pe Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

O casă mortală de Andres de la Motte & Mans Nilsson

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago