O numărătoare inversă
Autor: Emilia Toma
Editura: Tritonic
Data apariției: 2021
Număr de pagini: 258
Emilia Toma s-a născut în 1989 și a terminat un master în Sondaje de Opinie, Marketing și Publicitate în cadrul Facultății de Sociologie de la Universitatea București. În 2011 a început să lucreze în cercetarea de piață, iar în 2015 a devenit instructor de fitness, de unde inspirația pentru prima ei carte, Terapie pe salteaua de pilates. Cu promisiunea că va reveni cu o carte în care să acorde și bărbaților șansa de a se destăinui, acest lucru se întâmplă oarecum în O numărătoare inversă, carte apărută în acest an.
”Primul lucru pe care vreau să-l știi despre mine este că m-am născut din orgoliu. Părinții mei s-au cunoscut abia după ce trăiseră deja prima și adevărata iubire. Sau, dacă nu neapărat adevărată, acea iubire de care nu au uitat niciodată. Când l-a cunoscut pe tata, mama avea deja un copil, pe sora mea. Avea și un soț la activ, înmormântat. Avea în spate niște ani prea grei pentru cât trăise până la vârsta de treizeci de ani. Tata… nici el nu se poate lăuda cu o viață minunată. A fost copilul unei mame bătute. Din câte aveam sa aflu mai târziu, el nu a fost genul ăla de bărbat care să nu facă ce a făcut bunicul. Și el o mai bătea pe mama din când în când. Din gelozie. Mama era foarte frumoasă, până să o deformeze cancerul de col uterin, pe care a reușit să îl învingă. A fost toată viața o femeie puternică.”
Ovidiu, un băiat care este forțat să se maturizeze, care ia contact cu femeile doar prin intermediul prostituatelor și care se învârte într-o lume a boxului, trece printr-un proces de maturizare. Dat fiind faptul că vrea să urmeze o carieră în sportul de performanță, el devine un soi de ”vedetă” locală, un idol printre puștii din cartier. Din păcate, acest lucru îl face și destul de superficial. Frecventează ”fetițele”, folosește femeile, le tratează ca pe niște obiecte, și le consideră pe toate la fel. Nu crede că există vreo femeie care să îl trateze așa cum merită.
Atunci când o cunoaște pe Ana, o tipă cuminte, care îl venerează, viața lui se schimbă. Iar când o cunoaște pe Vanda, o tipă ce pare extrem de flușturatică, își dă seama că s-a îndrăgostit de genul acela de fată pe care îl ura. Problema lui Ovidiu este că nu reușește să se accepte nici pe sine, nici pe ceilalți. Problema lui pare a fi faptul că el se consideră net superior. Problema este că el consideră femeile inferioare. Și problema cea mai mare va fi la final violența.
”Curva asta trebuie să plătească pentru tot ce a făcut. M0a scos dintr-o relație în care eram liniștit. Mi-a furat mințile și m-a băgat într-un infern în care mă macin cu fiecare pas pe care-l face când nu e cu mine. Știu tot ce-i poate mintea. Știu tot ce a făcut. Chiar ea mi le-a zis pe toate pe vremea când mi se rupea. Ce-a fost în capul meu s-o las pe Ana pentru asta?”
Din punctul meu de vedere, Ovidiu este un om submediocru. Este genul de om care trebuia pedepsit mai din timp. Obișnuit să se joace cu femeile, cu oamenii, are impresia că totul i se cuvine. Este o persoană îngâmfată și extrem de neplăcută. Pur și simplu nu l-am agreat absolut deloc și chiar dacă își deschide sufletul pe final, efectiv nu îl mai suport. Scriitura mi s-a părut bună, Emilia chiar exprimă frumos trăirile interioare și poate chiar intuiește bine unele conversații pe care le poartă bărbații în interiorul lor. Însă pe Ovidiu nu l-am agreat de nicio culoare. Și nu am reușit să simt milă pentru el, înțelegere, ci doar scârbă. Pentru că o asemenea ființă e demnă de tot ce e mai rău.
Nu știu dacă biografia lui Ovidiu e pură ficțiune sau e inspirată din realitate, însă cert e că pare destul de reală. Deși nu știu, chiar așa prăpăstioși să fie și bărbații când pierd pe cineva? Sentimentele, frustrarea, lipsurile, dragostea, Emilia le zugrăvește frumos pe toate. Dar în mijlocul lor tronează Ovidiu, personajul pe care Emilia parcă l-a făcut în ciuda tuturor, să fie urât de toți. Nu știu cum poți accepta un bărbat lângă tine care are toate defectele – și putoare, și dependent de sex, și superficial, și gelos, și violent. Cât să poți să înduri ca o femeie normală? De ce să renunți la tot ce ai tu ca să stai lângă o epavă? Pur și simplu îmi venea să o bat pe Ana. Apoi, îmi venea să o bat pe Vanda. Care era mai matură și trecută prin viață. Cum să dai socoteală unui om care nu merită. Cât de mare și de oarbă să fie iubirea? Îmi e greu să înțeleg. Dar cartea, în ansamblul ei, este ușor de citit și îndelung de reflectat.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Mulțumesc pentru recenzie!