Terapie pe salteaua de pilates de Emilia Toma – Editura Celestium –...

Terapie pe salteaua de pilates de Emilia Toma – Editura Celestium – recenzie

Terapie pe salteaua de pilates de Emilia Toma

Terapie pe salteaua de pilates, de Emilia Toma – Editura Celestium – recenzie

Terapie pe salteaua de pilates

Autor: Emilia Toma

Editura: Editura Celestium

Data apariției: 2020

Număr de pagini: 174

  Emilia Toma s-a născut în 1989 și a terminat un master de Sondaje de Opinie, Marketing și Publicitate în cadrul Facultății de Sociologie de la Universitatea București. A lucrat în marketing și cercetare de piață. Între timp, în 2015 a activat ca și antrenor de fitness. De aici și cartea Terapie pe salteaua de pilates, o carte care nu ar fi existat fără această experiență paralelă. Dar fiind faptul că sala de fitness e un loc destul de intim dacă îți alegi un antrenor personal și poți dezvolta o relație mai apropiată cu acesta, tocmai de aici și titlul cărții. Poate la un psiholog nu ai merge să îți dezvălui problemele. Dar așa, cu un om cu care lucrezi, poate îți este mai ușor.

   ”O să recunosc un minus profesional în cariera mea de antrenoare de fitness: am avut ședințe de antrenament întrerupte, la propriu, de cliente care, cu sau fără lacrimi în ochi, începeau să mi se destăinuie. Poate de asta nici nu am avut o carieră de mare durată în fitness. Știu că, în mod normal, lucrurile ar trebui să se întâmple pe principiul ”ne antrenăm, nu vorbim”. Dar în câteva cazuri nu a fost deloc așa și cred că asta le-a ajutat pe clientele mele mai mult decât exercițiile pentru fesieri pe care le primeau ca temă pentru acasă.”

  Cartea este mai mult o relatare a poveștilor altor femei, cu dramele lor casnice. Însoțite de observații ale autoarei, ce le-a spus sau ce ar fi fost recomandat să le spună la acel moment. Noi, femeile, suntem construite astfel încât să vorbim despre orice. Și poate de aceea, de cele mai multe ori, găsim mai repede soluții la problemele noastre. A nu se înțelege că sunt vreo feministă înverșunată, pur și simplu cred că bărbații și femeile sunt egali, dar sunt domenii în care ne merge mintea diferit și ne descurcăm mai bine unii sau ceilalți, după caz.

  Emilia Toma ar trebui să fie mândră pentru că oamenii au decis să aibă încredere în ea. Mi se pare un lucru destul de important să inspiri încredere și să faci pe altul să ți se destăinuie. Pe cine să alegi, ce să alegi – iubirea, sexul sau siguranța, violența domestică, probleme din viața sexuală, stima de sine scăzută sau problemele cu bărbații care caută escorte, deși au familie acasă. Toate sunt probleme destăinuite de clientele antrenoarei. Terapie pe salteaua de pilates este o carte cu subiect abordat și parabordat de sute de ori. Dar este o carte cu un subiect mereu actual – problemele femeilor. Sincer, mi-aș dori să existe și un volum doi, eventual și ceva din partea unor bărbați, unde să răspundă exact cazurilor din această carte.

  Poate că nu putem vorbi de o carte în adevăratul sens al cuvântului, dar uneori, când cauți ceva răspunsuri la frământările tale, te-ar putea ajuta. Terapie pe salteaua de pilates e fix chestia asta – o bucățică de terapie, dar din confortul casei tale, fără să mai dai bani la psiholog. Fără să mai suni un prieten. Sunt opinii personale date de autoare unor femei exact ca mine și ca tine, și ca toate din jurul nostru. Nimeni nu are o viață perfectă. Și dacă așa pare, vă zic eu – doar pare!

”Îmi place viața mea de acum, de femeie, de ruj când vreau să mă dau cu ruj, de tocuri când vreau să mă încalț cu tocuri, de un vin din când în când, de părul ăsta aranjat de zici tu că-s o zână.

Și mi-e frică, Veronica. Mi-e frică de naștere. De durere, de sânge, dacă mă rup, habar nu am, de durerea de după aceea, de cum mă refac, dacă mă mai refac vreodată complet, așa ca înainte, de depresia de după. Deci crede-mă, când am văzut liniuțele pe test am înghițit în sec, mi-a fost frică, nu că nu știam dacă îl vreau, știam sigur că nu îl vreau, nu știam dacă al meu îl voia și nu m-a interesat. Dacă eram deșteaptă ascundeam testul și avortam pe ascuns. Regret că nu am făcut asta.”

  Uite aici o poveste în care m-am regăsit în mare parte… Asta că vorbeam depre faptul că toți avem probleme. Și mie îmi e teamă să rămân însărcinată, îmi e teamă că o să ajung să trăiesc pentru copil și că nu o să mai fiu eu însămi. Da, înțeleg femeile care sunt mame și poate că există un instinct matern, dar aici m-am regăsit complet și pot spune că și eu am această dilemă. Se pare că nici autoarea nu își dorește copii, așa că m-am mai liniștit știind că nu sunt singura în situația asta. Nu mai cred că-s eu nebună, ci văd că mai multe femei tind spre o viață independentă și fără tot ce implică treaba asta cu sarcina.

  Așa că, exact cum ziceam, am avut și eu parte de o oră de terapie la mine acasă, prin această carte. Poate părea ușor ”fumată”, da. Dar uneori parcă îți face bine să mai dezbați anumite probleme și să vorbești deschis. Ah, da, iar finalul… nimeni nu e perfect! Bravo, Emilia! Mă bucur că dai cărțile pe față și că te poți deschide și tu, pe lângă femeile care ți s-au destăinuit!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Autori români

 

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.