Literaturapetocuri.ro Autori români
Mi s-a învârtit în minte, încă de la primele rânduri ale cărții, cuvântul „profund” – o descriere care s-a dovedit a fi varianta concisă, dar precisă și merituoasă, a unei scrieri, a unei povești, a unei serii de sentimente pe care tânăra autoare Laura Hartte le-a oferit cititorului cu un val de neașteptat și încântare. „Puls în alb și negru” este acea carte în fața căreia o recenzie se conturează greoi, pentru că este doar simțire, iar cuvintele nu se manifestă, rămânând simplul fapt de a o citi și de a experimenta în stil propriu povestea.
Urmărind aparițiile scriitoricești românești, vocea Laurei Hartte pe genul young-adult se propune puternic printre locurile fruntașe, evidențiindu-se prin frazele atent lucrate, metaforizate, printr-un joc de analogii, o luptă interioară între bine și rău care nu te lasă impasibil și o iubire imbatabilă.
Acțiunea romanului ar putea fi previzibilă, deja întâlnită, un clișeu, dar atipicul ce se compune din stilul de scriere, viziune, intriga bine plănuită destramă fir cu fir din ordinar și ești captivat dincolo de toate. Este în principiu o poveste de dragoste adolescentină, între băiatul rău și fata cuminte, băiatul de bani-gata, marcat de o copilărie nefericită și fata nouă din liceu, deșteaptă și frumoasă. Ce face povestea să fie mai mult de atât este fundalul pe care se desfășoară acțiunea și trăirile personajelor. Într-un melanj de scene triste, dure sau fericite, protagoniștii – Noah și Collene – se fac simpatizați cititorului, legătura lor cu suișuri și coborâșuri contrastând cu cadrul periculos în care se avântă Noah. Printre elementele de suspans de care autoarea nu a făcut rabat, central este afecțiunea de care suferă personajul principal masculin – dubla personalitate, ceea ce rupe oarecum hotarele obișnuite și provoacă la curiozitate.
Scopul și numitorul comun care îi apropie pe Noah și Collene este salvarea de la demolare a hotelului Lux, loc ce păstrează și reprezintă amintirile plăcute ale celor doi tineri cu și despre părintele pe care nu îl mai au aproape. Aceștia se luptă cu tatăl lui Noah, vinovat nu doar pentru lăcomie, ci și pentru despărțirea lui Noah de mama sa și pentru boala ce a succedat comportamentului tatălui față de fiul său.
Sechelele unei copilării tulburătoare au scos la iveală un demon care și-a câștigat statutul în situațiile periculoase conduse de grupul Wonderland în traficul de droguri, dar prezența lui Hatter îl distruge pe Noah, și chiar conștient fiind de personalitatea mai puțin blândă, tranziția se vrea a-l ajuta. Vocea din mintea lui Noah este inexistentă în preajma lui Collene, dar frica este permanentă, sentiment iscat din atâtea motive câte are și pentru a o iubi. Geloziile își fac loc în relația lor, dar mai periculos este întunericul pe care Collene îl citește în ochii lui.
„-Dacă te iubește, o să înțeleagă. O să înțeleagă că ești capabil de sacrificii de care nimeni nu ar fi. Își va da seama că pentru tine iubirea nu înseamnă un simplu cuvânt. Înseamnă puterea de a trăi pentru celălalt, dar și curajul de a muri pentru cei pe care îi iubești.”
Disputele nu se dau doar pentru oprirea demolării unui hotel sau cele lăuntrice cu emoții și personaje negative, ci și pentru salvarea unei vieți – a micuței Mia, sora celui mai bun prieten al lui Noah, Caden, și parte din familia lui adoptivă -, pentru dominație în ringul mafiei, al traficului de droguri. Wonderland a luat naștere pentru a ajuta familia lui Caden cu tratamentul pentru Mia, dar grupul de prieteni este acum o familie și renumele lor joacă puternic cu celelalte grupuri. Pentru Noah este prea mult de îndurat, dar Hatter este pe teritoriul lui și este un adversar de temut. Două personalități care se contrazic, iar când Collene aduce cu ea liniștea pe care Noah și-o dorește, zidurile ridicate în jurul sentimentelor încep să cadă, însă Hatter nu este mulțumit. Două lumi paralele, una plină de lumină, cealaltă de întuneric, care sunt dependente; dar care va învinge: cea guvernată de iubire sau cea fără milă, care te deleagă în spatele unor gratii și lanțuri groase?
„M-am săturat de plângăciosul care se ascunde într-un colț al minții mele și se încăpățânează să o numească a lui. Îl privesc zile la rând cum își distruge și ultimele fibre din corpul ăsta supus defectelor. Urlă ca un nebun și eu nu pot decât să râd. Mă învinovățește pentru toate lucrurile groaznice pe care le-a făcut, dar ce nu înțelege e că eu sunt aici ca el să nu fie nevoit să trăiască cu consecințele faptelor sale. M-am născut din fiecare lacrimă pe care a vărsat-o de-a lungul anilor și am așteptat momentul potrivit să prind viață.”
Collene nu îi cunoaște frământările, dar se îndrăgostește iremediabil de sufletul lui Noah. Împreună militează pentru păstrarea hotelului Lux dar acesta este doar începutul unei relații încărcată emoțional, pasională. Redată din punctul de vedere al ambilor, povestea lor se trasează cu o imagine introspectivă profundă (repetând cuvântul definitoriu) care inspiră o legătură empatică.
„Puls în alb și negru” impresionează pe multe planuri, însă se detașează modul închegat de construcție, acțiunea care curge spre un punct stabilit și nu se pierde inutil, relaționarea dintre personaje și talentul imaginativ. Elementele de intrigă se leagă între ele, numele folosite sunt sugestive – de la tărâmul Wonderland, Hatter, la Mayhem și expoziția de tablouri care folosește ca titlu al cărții –, iar povestea ce nu se termină cu acest volum adună puncte favorite. Nu aș vrea să încadrez povestea în cele clasice young-adult, chiar dacă urmează pașii, pentru că are ceva special care o face să strălucească, și nu doar faptul că este scrisă de o autoare româncă, într-un stil curat, priceput în ciuda vârstei fragede. Laura Hartte dăruiește iubire – pentru artă, literatură, frumos și suflet. Cartea ei te va prinde în mreje, vei zâmbi, vei tresări.
Autori români
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Superb! Nici nu am cuvinte... Am așteptat cu nerăbdare impresiile tale, voiam să știu clar dacă merită să cumpăr cartea. Merită!!! Recenzia ta m-a convins. Felicitări!
Foarte interesant ceea ce ai scris. Mi-ai starnit curiozitatea.
Pare faina, nu am auzit de carte pana acum. Mulțumim de recomandare
Frumoasa recenzie!Felicitari Alice!Felicitari autoarei!
O recenzie absolut delicioasă și minunată, felicitări! <3
O carte interesanta si o recenzie inspirata! Bravo!