Carti politiste

Umblând printre morminte – Lawrence Block – Editura Crime Scene Press – recenzie

Umblând printre morminte, de Lawrence Block – Editura Crime Scene Press – recenzie

Umblând printre morminte

Autor: Lawrence Block

Titlu original: A walk among the tombstones

Editura: Crime Scene Press

Anul apariției: 2017

Traducător: Mircea Pricăjan

Seria: Seria Matthew Scudder

   Născut în 24 iunie 1938, Lawrence Block este cunoscut drept unul dintre cei mai buni scriitori contemporani de romane polițiste. Este, în special, renumit pentru romanele sale din seriile de personaj „Matthew Scudder”, care îl au ca personaj principal pe Matt, un detectiv privat care se luptă cu alcoolismul. O altă serie care i-a adus renume autorului este „Bernie Rhodenbarr”, care are ca personaj principal un hoț gentleman. Autorul a fost nominalizat de nenumărate ori la premiile Anthony, Edgar și Shamus, unde a și câștigat la zece ediții. Are titlul de „Mare Maestru al Mystery Writers of America” și „Grand Maître du Roman Noir” în Franța. Crime Writers Association din Marea Britanie i-a oferit Diamond Dagger pentru întreaga operă.

   „Umblând printre morminte” este o carte polițistă excepțională, pe care am devorat-o, la propriu. Cum timpul nu mi-a permis să citesc prea mult, dar voiam să descopăr deznodământul, mi-am rezervat de dimineață câteva ore pentru lectură. Subiectul, personajele și modul de scriere sunt, pur și simplu, grozave!

  Personajele sunt interesante, sunt diferite de cele întâlnite în alte romane. Dacă, în general, personajele de genul detectivilor sau polițiștilor din cărți sunt create astfel încât să pară perfecte, aici nu este cazul. Dimpotrivă, avem de a face cu un detectiv care s-a lăsat de doi ani de alcool și continuă să meargă la ședințele Alcoolicilor Anonimi, pentru a reuși să se țină departe de alcool.

   Elaine, iubita lui Matt, este prostituată, dar nu lucrează pe stradă, ci chiar acasă la ea. Totuși, Matt nu pare să aibă nimic împotriva „serviciului” ei, întrucât relația lor nu este neapărat una care ar duce la căsătorie. Cel puțin, așa consideră ei.

  Matt intră în joc atunci când Peter Khoury îl caută, pentru a-i cere ajutorul. Kenan, fratele lui Peter, este traficant de droguri. Francine, soția lui Kenan, a fost răpită. Răpitorii l-au contactat pe Kenan și i-au cerut un milion de dolari, pentru a-și recupera soția. După negocieri cu răpitorii, Kenan are parte de o surpriză cât se poate de neplăcută: soția îi este returnată în portbagajul unei mașini, într-o stare deplorabilă… ucisă și împachetată.

  Matt primește sarcina de a-l ajuta pe Kenan să-i găsească pe criminalii soției sale. Neavând prea multe detalii la îndemână, Matt are o misiune dificilă de dus la îndeplinire. Pentru început, tot ce știe este că telefoanele pe care le-au dat răpitorii au fost efectuate de la diverse telefoane publice.

„- Din câte se pare, am zis, răpitorii stau bine mersi. Și-au făcut jocul și l-au pus în aplicare fără să vă dea vreun indiciu despre cine sunt. Dacă au lăsat urme pe undeva, acestea nu au fost descoperite încă.

   Fiind un detectiv particular, pe cont propriu, Matt apelează la ajutoare diferite față de oficialități. Iar persoana care se dovedește a fi precum o adevărată mină de aur a informațiilor este TJ, un băiat negru, de 15-16 ani, care trăiește pe stradă. Datorită cunoștințelor lui – care nu se ocupă tocmai cu lucruri legale – TJ reușește să îi ofere lui Matt speranță.

   Însă, în toiul căutărilor celor care au răpit-o pe Francine, Matt descoperă și alte piste, care îl duc cu gândul la criminali în serie. Reușește să descopere câteva cazuri similare, iar cu ajutorul lui Elaine, are posibilitatea de a lua legătura cu o victimă care a reușit să supraviețuiască în urma răpirii.

  Treptat, Matt pare să se apropie de dezlegarea adevărului despre răpitori. Desigur, cu ajutorul celor din jurul lui: Elaine, TJ, Peter și Kenan. Însă totul se schimbă atunci când răpitorii lovesc din nou. Pe cine răpesc de data asta și cum se vor termina lucrurile, va trebui să descoperiți singuri, citind cartea.

   „Umblând printre morminte” este o carte polițistă grozavă, care m-a ținut cu sufletul la gură. Mi-a plăcut enorm cum este construită povestea și personajele. În special, mi-a plăcut detectivul, pentru că nu este construit după tiparul de perfecțiune, ci este un personaj care nu se rușinează în a cere sau a accepta ajutorul celor din alte medii sociale. Colaborează excelent cu traficanții de droguri, dependenții de droguri, copiii de pe stradă și hacker-ii. Cu siguranță voi mai citi cărți din seria „Matt Scudder”.

   Cartea este scrisă din perspectiva lui Matt, practic el îi povestește cititorului cum a decurs întreaga poveste. Există și câteva scene extraordinar de dure, care mi-au făcut stomacul să se strângă. Scene cu adevărat explicite, dar care au un farmec aparte pentru o astfel de poveste. Cred că scenele acelea dau autenticitate cărții și o fac să se diferențieze de alte cărți polițiste.

E o treabă scârboasă, asta, să hăcuiești pe cineva, însă nu e cel mai rău lucru, nu? Adevăratul șoc e că există genul ăsta de rău pe lume, care apare din senin și, zbang, te pocnește când ți-e lumea mai dragă și fără niciun motiv.”

   Așadar, dacă aveți poftă de o lectură plină de adrenalină, care să vă țină ocupați câteva ore, atunci „Umblând printre morminte” este cartea pe care trebuie să o citiți.

Cartea Umblând printre morminte, de Lawrence Block o găsiţi pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi poliţiste

Eva Anca

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago