Retete culinare

Aperitive – Cotlete de porc cu iaurt – Stufat de miel – Tort de zahar ars – Tort cu fructe de pădure – Meniu de Paște

Aperitive – Cotlete de porc cu iaurt – Stufat de miel – Tort de zahar ars – Tort cu fructe de pădure – Meniu de Paște

APERITIVE:

1. Gâturi de curcan umplute

  • pielea de pe gâturile de curcan o coasem la un capăt (cu ață colorată)
  • compoziția o putem face ca la drob: ficat de curcan fiert și măcinat, ceapă verde și verdeață tăiate mărunt, ouă fierte tăiate mărunt, ouă crude, condimente și un pic de pesmet
  • dacă nu vă place ficatul înlocuiți cu carne tocată
  • cu amestecul respectiv se umple gâturile (pielea), se cos și la celalalt capăt, se asează în tavă, se condimentează puțin, se pune apă în tavă și un pahar de vin și se pun la cuptor
  • le scoateți când sunt gata rumenite bine și se taie felii.

2. Salată

  • carnea de curcan și zarzavatul din supă le tăiem mărunt
  • adăugăm o cutie de ciuperci tăiate mărunt, o cutie de porumb și 2-3 castraveți murați tăiați mărunt și scurși
  • amestecam și adăugăm maioneza (făcută cu cartof) după gust

SUPA

Supă de curcan

  • strecurăm zeama în care am fiert carnea și zarzavatul
  • adăugăm tăiței sau tășcuțe (eu le dau un clocot în apă pe urmă le scurg și le pun în supă)

FELUL DOI

1. Cotlete de porc cu iaurt (Iliuța)

  • Cotletul de porc îl punem la macerat în ziua precedentă pregătirii acestuia pentru a obține o carne mai fragedă și mai aromată.
  • Ingredientele care le adaug peste carne sunt: sare, piper, rozmarin, busuioc și muștar.
  • Îl las la frigider într-un castron acoperit cu folie alimentară.
  • Într-un vas cu pereți înalți punem cotletul marinat și 500 ml bere cu alcool.
  • Se lasă până când carnea capătă o crustă ușor maronie.
  • La final adăugăm iaurt și îl mai lăsăm 5 minute.

2.Stufat de miel (Iliuța)

  • 1 kg de carne de miel se taie cubulețe la o mărime potrivită, sărată după gust, se soteaza în puțin ulei de măsline până se rumenește.
  • Ceapă verde și ustutoiul verde de toacă și se adaugă peste carne .
  • Adăugăm 300 ml de apă, mirodenii (rozmarin, organo, piper și cimbru) punem capacul și lăsăm pentru 30 de minute la foc potrivit.
  • Adăugăm pastă de tomate și în momentul în care începe să fiarbă, introducem vasul la cuptorul preîncălzit pentru 30 minute la 180 grade.
  • La final punem pătrunjel tocat.

PRĂJITURA

1.Tort de zahar ars (Mili):

  • Pregătim crema de zahar ars astfel: se fierbe 1 l de lapte, lăsăm puțin să se răcească, adăugăm 1 esență de vanilie. Batem 8 ouă cu 7 linguri de zahăr+1 lingură de faină pusă în ploaie = amestecăm bine apoi combinăm cu laptele omogenizând bine.
  • Într-o cratiță (de 3 l) caramelizăm 5 linguri de zahăr, rotim astfel cratița sa se întindă uniform caramelul și pe pereții vasului.
  • Turnăm crema și dăm la cuptor pe baie de apă (cratița pusă pe una mai mare cu apă) pentru 30-40 minute, crema trebuie să fie bine închegată.
  • Pentru blat: batem 4 ouă întregi cu 120 gr zahăr (până își triplează volumul), adaugăm 120 gr faină amestecată cu ½ praf de copt (punem faina treptat)= amestecăm cu spatula de jos în sus compoziția ca să nu se lase.
  • Când crema este închegată turnăm deasupra compoziția de blat și lăsăm în cuptor până se coace
  • Lăsăm prăjitura să se răcească bine la rece câteva ore bune (de seara până dimineața)
  • Scoatem tortul pe un platou dar mai lăsam cratița deasupra câteva ore să se scurgă bine siropul
  • Se poate servi așa, sau ornat cu frișcă sau budincă vanilie, fructe.

2.Tort cu fructe de pădure (Vero)

  • Se face un blat din 6 ouă, 300 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, o esența de lămâie, în loc de faină punem griș- 8 linguri.
  • Se coace la foc mic.
  • Când e copt se lasă în tavă și se pune 400 ml lapte peste el.
  • Se lasă la răcit apoi se pun 400 gr fructe de pădure ( dacă au fost congelate se scot cu o zi înainte și se pun în strecurătoare la frigider pentru a-și păstra consistența.
  • Deasupra facem 2 pliculețe de gelatinade la dr.Oetker așa cum scrie pe plic.

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

Aperitive – Cotlete de porc cu iaurt – Stufat de miel – Tort de zahar ars – Tort cu fructe de pădure – Meniu de Paște

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago